Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Ekonomsko osnaživanje žena: Područja zajedničkog djelovanja na Zapadnom Balkanu

Skup na kome će se obilježiti pokretanje inicijative biće održan u online formatu, u petak, 11. decembra 2020. godine u 14:00 časova po srednjeevropskom vremenu

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) pokreću inicijativu „Ekonomsko osnaživanje žena: Područja zajedničkog djelovanja na Zapadnom Balkanu“ čiji je cilj da se unaprijedi saradnja različitih aktera i potpomogne sistematska promjena u rješavanju rodnih nejednakosti, kao i zajednička priprema inicijativa za ekonomsko osnaživanje žena.

Skup na kome će se obilježiti pokretanje inicijative biće održan u online formatu, u petak, 11. decembra 2020. godine u 14:00 časova po srednjeevropskom vremenu.

Čak 40 odsto svih zaposlenih na Zapadnom Balkanu su žene, ali više od 23 odsto njih nema sigurne poslove. Samo 27,5 odsto vlasnika privrednih subjekata na Zapadnom Balkanu su žene i one čine tek 14,2 odsto rukovodstva firmi. Udio žena u zanimanjima u područjima nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike je 14 odsto zbog rodnih stereotipa, razlika u platama i rodne pristrasnosti što sprječava veliki broj djevojaka u regionu da se odluči za obrazovanje u ovim područjima.

Skup će otvoriti generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu, pomoćnica generalnog sekretara i pomoćnica administratora UNDP-a i direktorica Regionalnog biroa UNDP-a za Evropu i Zajednicu nezavisnih država Mirjana Špoljarić Egger i koordinatorica za jednakost u Generalnoj direkciji za politiku susjedstva i pregovore o proširenju i koordinatorica za romsku politiku Evropske komisije Marta Garcia Fidalgo.

Glavni cilj inicijative Vijeća za regionalnu saradnju i UNDP-a je da se potaknu reforme kojima će se pomoći veće učešće i vođstvo žena u privredi što bi dovelo do smanjivanja rodnih razlika i razvoja regiona, a to znači:

· Veće učešće žena na tržištu rada i preduzetništvu može dovesti do povećanja BDP-a Zapadnog Balkana od do 20 odsto

· Liderstvo žena u politici i privredi će potaći inovacije i rast

· Veća zastupljenost žena znači bolji kvalitet upavljanja

· Veći broj žena na rukovodećim mjestima u firmama dovodi do održivog, profitabilnog rasta

Tokom skupa, Vijeće za regionalnu saradnju i UNDP će predstaviti trendove i analizu uticaja COVID-19 na ekonomsko osnaživanje žena i rodnu ravnopravnost na Zapadnom Balkanu, dok će se na panelu na visokom nivou sa kreatorima politika i stručnjacima, predstavnicima akademske zajednice i civilnog društva razgovarati o daljim koracima.

Skup će biti održan  na engleskom jeziku.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve