Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

EKONOMSKO DRŽAVLJANSTVO ŽRTVA POLITIČKOG HAOSA: Da li će jeftini populizam koštati Crnu Goru stotine miliona eura?

''Država sa nefunkcionalnim institucijama, ako izuzememo kabinet Predsjednika, praznom kasom, siromašnim građanima, velikim javnim dugom  i izvjesno je lošom turističkom sezonom sledeće godine zbog sveopšte ekonomske krize, mora da čini sve da održi ekonomsku aktivnost i privuče svaki euro koji može da dođe u Crnu Goru. Stoga je u najmanju ruku diskutabilna najava odluke o ukidanju programa ekonomskog državljanstva''

Piše: Balša Knežević

Vlada u tehničkom mandatu čini se od svog formiranja, srlja iz jedne loše odluke u drugu. U prilog toj tvrdnji ide i najava ministara finansija i ekonomskog razvoja i turizma Aleksandra Damjanovića i Gorana Đurovića da program ekonomskog državljanstva neće biti nastavljen iduće godine zbog kako su naveli, negativnog mišljenja Evropske komisije.

Ministar finansija Damjanović na okruglom stolu ,,Ekonomsko državljanstvo kao privredni i ekonomski interes Crne Gore“ istakao je da je program uspješan, napominjući da iza njega stoje tri vlade i da korisni efekti postoje. Bez obzira na to najavio je njegovo ukidanje, a kao razlog nije naveo nijedan konkretan negativan efekat samog programa:

”Ne želimo konfrontaciju sa EU”, kazao je Damjanović koji je sa ovih pet riječi koje se svode na slijepu poslušnost bez razmišljanja o interesima države, odlučio da opravda gašenje programa koji potencijalno Crnoj Gori može da donese stotine miliona eura dobiti.

Čini se da osim ”konfrontacije sa EU”, Damjanović i Đurović nijesu mogli da nađu nijedan negativan aspekt programa ekonomskog državljanstva. Štoviše, Đurović je objasnio da je ukupna predračunska vrijednost aktuelnih projekata vezanih za ovaj program – 350,7 miliona eura i da je program ojačao turističke kapacitete, posebno na sjeveru. Saopštio je da se grade 2.333 apartmana na sjeveru Crne Gore i primorju, koji će nakon stavljanja u funkciju donijeti preko 1500 radnih mjesta, odnosno kako je Đurović precizirao 771 na sjeveru i 790 na primorju.

Aleksandar Damjanović: Želi da ukine program koji može da donese stotine miliona, a najavljuje zaduživanje kod MMF-a!?

Stoga se postavlja pitanje zašto bi izvršna vlast bila protiv programa za koji i sama priznaje da donosi višestruke benefite za državu?

”Pranje” pred EU

Odustajanje od programa ekonomskog državljanstva se čini još apsurdnije ako uzmemo u obzir ekonomska predviđanja, ne samo za Crnu Goru već i globalno.

”Država sa nefunkcionalnim institucijama, ako izuzememo kabinet Predsjednika, praznom kasom, siromašnim građanima, velikim javnim dugom  i izvjesno je lošom turističkom sezonom sledeće godine zbog sveopšte ekonomske krize, mora da čini sve da održi ekonomsku aktivnost i privuče svaki euro koji može da dođe u Crnu Goru. Stoga je u najmanju ruku diskutabilna najava odluke o ukidanju programa ekonomskog državljanstva”, kazali su naši sagovornici dobro upućeni u ovu oblast.

Da ironija bude još veća kao glavni razlog odustajanja se navodi ”da vlada ne želi da se konfrontira sa EU”. To opravdanje je krajnje apsurdno, ali sa populističkog aspekta možda i očekivano. Jer treba uzeti u obzir da je nedavno na adresu Crne Gore dospio najgori izvještaj Evropske komisije o napratku i da se kontroverzni premijer Dritan Abazović smjenama u bezbjednosnom sektoru, saradnjom sa srpskim i ruskim obavještajcima, već uveliko ”konfrontirao” EU.

Goran Đurović: Nabrojao ogromne benefite koje Crna Gora ima od ekonomskog državljanstva, ali želi da ga ukine

”U tom kontekstu treba i sagledati ukidanje ekonomskog državljanstva koje najavljuju Damjanović i Đurović. Moguće je da Vlada ponovo pokušava da dobiju poene kod EU partnera, nakon katrastrofalnog izvještaja EK i distanciranja zapadnih ambasada od Abazovića zbog nedavnih smjena i mnogih drugih spornih poteza”, rekli su naši izvori.

Problem je, kako navode, što Abazovićeva Vlada to radi opet na štetu Crne Gore, a u cilju svoje lične promocije i dobijanja poena od EU.

”Ovakvim populističkim odlukama koje služe za sticanje jeftinih poena kod zapadnih partnera čini se ogromna šteta državi. Posebno sada kada smo dobili negativno mišljenje EK – ispada da nas ne žele u EU, a Vlada ispunjava njihove želje ukidanjem izuzetno korisnog programa po čitavu državu, da bi se u populističkom maniru donekle sanirale posljedice katastrofalne političke krize”, rekli su naši izvori.

Nepovoljan trenutak za ukidanje

Naši izvori ističu da je pred većinom evropskih država najteža godina po svim kriterijumima, kakvu njeni građani ne pamte.

Da li će i zvanično ukinuti program zbog jeftinog populizma?

”Samo štetočine i notorni populisti koji ne žele dobro državi u takvim prilikama mogu da ukinu program ekonomskog državljanstva. Da li ministri Damjanović i Đurović  ovo rade i promovišu iz neznanja ili jednostavno žele da se dodvore EU putem ovakvog jeftinog populizma koji nanosi ogromu štetu državi”, upitali su naši sagovornici.

Kako ističu, treba dobro razmisliti prije nego što se donese konačna odluka o ukidanju programa ekonomskog državljanstva, pogotovo što, kako napominu, slični programi postoje i u još nekim zemljama EU.

”Zemlje poput Austrije, Malte, Španije, Grčke, Italije, Portugala i mnogih drugih nude ovakve ili slične  programe. Da su u Vladi ozbiljni, odgovorni i posvećeni interesima svoje države dokazivali bi opravdanost programa, umjesto što kao izgovor za njegovo ukidanje koriste EU”, kazali su naši izvori.

Podsjetimo, Mladen Grujić, sekretar sekretarijata za strane investicije, naglasio je da su  investicije iz programa ekonomskog državljanstva jedine u Crnoj Gori za koje se detaljno i duboko provjerava porijeklo novca i profil investitora.

Ilustracija

”Kada uzmemo u obzir da se sada omogućava na hiljade boravaka na godinu dana za one koji investiraju simbolično 1 euro, otvore firmu i donesu neke, potencijalno sumnjive papire koje niko ne provjerava, onda je pitanje zašto je sporan program ekonomskog državljanstva? Skrining za ekonomsko državljanstvo radi profesionalna nezavisna agencija uz sadejstvo sa organima države Crne Gore. Izvršna vlast jednostavno navodi na sumnju da ne rade u interesu Crne Gore”, kazali su naši izvori.

Program može generisati preko milijardu eura investicija

Menadžer u kompaniji Henley & Partners Montenegro, Filip Radojević početkom mjeseca u razgovoru za portal Aktuelno, naglasio je da je realna procjena da program ekonomskog državljanstva može generisati preko jedne milijarde eura investicija i prihoda, u relativno kratkom periodu.

Ukidanjem programa ekonomskog državljanstva odričemo se stotina miliona eura investicija

”Naglasio bih da, ako bi se realizovao početni planirani potencijal programa, sa 2.000 originalno zamišljenih aplikacija, realna procjena je da program može generisati preko jedne milijarde eura investicija i prihoda, u relativno kratkom periodu trajanja ovog programa. Ovako koncipiran program predstavlja ozbiljan generator i pokretač raznih industrija kao što su građevinarstvo i hotelijerstvo, a takođe sa sobom nosi otvaranje i brojnih novih radnih mjesta”, kazao je Radojević.

Posmatrano kroz brojke, kako je Radojević kazao, potencijal do sada predatih aplikacija iznosi oko 350 miliona eura, što je i samo po sebi izuzetan efekat i pokazuje značajanost programa.

”Ovako koncipiran program predstavlja ozbiljan generator i pokretač raznih industrija kao što su građevinarstvo i hotelijerstvo, a takođe sa sobom nosi otvaranje i brojnih novih radnih mjesta. Kroz ovaj program, postoje planovi za realizaciju preko 2.000 hotelskih soba (tačnije 2.333 kako je ministar Đurović kazao) u novim hotelima. S obzirom da jedna soba visoke kategorije doprinosi BDP-u države preko 50.000 eura godišnje, a zapošljava u prosjeku 1.3 radnika, već u narednih nekoliko godina, novi hoteli doprinijeće zapošljavanju najmanje 2.600 hotelskih radnika, a BDP-u države doprinosiće više od 100 miliona eura godišnje”, kazao je Radojević.

Program se pokazao kao veliki podsticaj razvoja Crne Gore – naročito sjevernog dijela – sa preko 15 novih hotela koji se grade od investicija privučenih programom ekonomskog državljanstva. Deset od ovih hotela nalazi se u ski centrima na planini Bjelasici u Kolašinu, za koje se očekuje da će biti spremni da dočekaju prve goste za godinu dana.

Za sada je ukupno podnijeto 779 aplikacija za sticanje državljanstva, 166 je odobreno, 73 su odbijena, a ostala se obrađuju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Life
19.10.2022-20:31 20:31

Kakvi crni milioni? Od kad aktuelno pipeu ime Jakova Milatovića?