Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

EK dodijelila 30 miliona eura Crnoj Gori za prevazilaženje energetske krize

Za unapređenje energetske efikasnosti biće, dodaju, usmjereno 13 miliona eura.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju u vezi sa dodjeljivanjem direktne budžetske podrške Evropske komisije Crnoj Gori za prevazilaženje energetske krize, saopšteno je iz Vlade.

U sklopu paketa podrške, EK je Crnoj Gori dodijelila 30 miliona eura. Kako navode, u postupku stvaranja uslova za realizaciju podrške, Ministarstvo kapitalnih investicija je ostvarilo široki proces konsultacija sa svim elektro-energetskim subjektima i nadležnim institucijama i nakon sagledavanja dobre međunarodne prakse, definisana je okvirna struktura potrošnje dodijeljenih sredstava.

“Za pomoć penzionerima i korisnicima materijalnog obezbjeđenja koji su pogođeni inflacijom uslijed rasta cijene električne energije i energenata je opredijeljeno cca 8,5 miliona eura. Paketom jednokratne pomoći u iznosu od 150 eura biće obuhvaćeno: 40.550 korisnika najniže penzije (6.082.500 eura), 219 korisnika privremene nadoknade kod Fonda PIO (32.850 eura) i 454 korisnika novčane naknade materijalnog obezbjeđenja boraca (68.100 eura), dok će jednokratna pomoć u iznosu od 350 eura biti opredijeljena za 6.350 porodica koje koriste materijalno obezbjeđenje (2.222.500 eura)”, navode iz Vlade.

Za unapređenje energetske efikasnosti biće, dodaju, usmjereno cca 13 miliona eura.

“Pored ovih aktivnosti, kroz druge dostupne mehanizme obezbijeđena je i dodatna podrška EK za realizaciju tzv. mekih reformskih mjera energetskog tržišta, preliminarne procijenjene vrijednosti od oko cca 3 miliona eura bespovratnih sredstava. Ova komponenta uključuje aktivnosti koje su usmjerene na pripremu potrebnih analiza i studija, u cilju unapređenja poslovnog i investicionog ambijenta u sektoru energetike, uz podršku EBRD. U komunikaciji sa Delegacijom EU u Crnoj Gori i EK definisan je sistem indikatora za praćenje realizacije dodijeljenih sredstava prikazan u formi Mape puta / Akcionog plana, kojim se na raspolaganje stavlja 90 % od ukupnog iznosa, što je 27 miliona eura, dok će se ostatak od 10%, tj. tri miliona eura dodijeliti nakon što budu realizovani svi obuhvaćeni indikatori”, navode u sopštenju.

Donijeta je i Odluka o obračunskoj vrijednosti koeficijenta za zaposlene u javnom sektoru za fiskalnu 2023. godinu. Odlukom je utvrđena bruto obračunska vrijednost koeficijenta u iznosu od 90 eura, kao i do sada.

Vlada je donijela Odluku o izmjeni Odluke o specijalnom dodatku kojom se mijenja iznos specijalnog dodatka na osnovnu zaradu policijskim službenicima u Specijalnom odjeljenju sa 45% osnovne zarade na 60%.

Donijeta je Odluka o izmjeni Odluke o otpremnini zaposlenih u javnom sektoru, kojom je propisano da zaposlenom, prilikom odlaska u penziju, pripada otpremnina u visini od 17, umjesto dosadašnjih 14, obračunskih vrijednosti koeficijenta koji utvrđuje Vlada.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve