Utorak, 7 Decembra, 2021
Rubrika:

EIB će uložiti 50 miliona eura za podršku zelenom oporavku i dekarbonizaciji crnogorske privrede

Kako su istakli, sredstva će biti dostupna pod povoljnim uslovima za pomoć malim i srednjim preduzećima (MSP) da adresiraju svoja pitanja likvidnosti, podrže otvaranje novih radnih mjesta, povećaju konkurentnost i poboljšaju praksu energetske efikasnosti

Evropska investiciona banka (EIB), Banka Evropske unije, pozajmiće 50 miliona eura Investiciono-razvojnom fondu Crne Gore (IRF) za podršku bržem oporavku lokalne privrede od COVID-19 i pomoći će u uvođenju praksi energetske efikasnosti među malim preduzećima u zemlji, saopšteno je iz Investiciono- razvojnog fonda Crne Gore (IRF).

“Ugovor o finansiranju između Evropske investicione banke i Investiciono-razvojnog fonda A.D. za finansiranje malih i srednjih preduzeća, klimatskih i prioritetnih projekata potpisan danas tokom onlajn ceremonije stvara novi izvor pristupačnijeg finansiranja za crnogorske kompanije koje posluju u sektorima infrastrukture, industrije, transporta, inovacija, poljoprivrede i turizma – sektorima koji su najteže pogođenima pandemijom”, navedeno je u saopštenju.

Kako su istakli, sredstva će biti dostupna pod povoljnim uslovima za pomoć malim i srednjim preduzećima (MSP) da adresiraju svoja pitanja likvidnosti, podrže otvaranje novih radnih mjesta, povećaju konkurentnost i poboljšaju praksu energetske efikasnosti.

“Zajam EIB-a je posljednja od mjera podrške Evropskog tima za brži oporavak regionalnih ekonomija od COVID-19 i efikasne klimatske mjere. Pruža prijeko potrebno finansiranje klimatske i ekološke održivosti za Zapadni Balkan kako bi se omogućio brži prelazak na održivu, zelenu i cirkularnu ekonomiju”, istaknuto je u saopštenju.

Potpredsjednica EIB-a Liliana Pavlova koja je odgovorna za poslovanje u Crnoj Gori poručila je da se  operacija bavi sa dva globalno najvažnija pitanja sadašnjice.

“Ova operacija se bavi sa dva najvažnija globalna ekonomska i socijalna pitanja našeg vremena – oporavkom od COVID-19 i klimatskom akcijom. Kao klimatska banka EU, EIB namjerava da osigura da Crna Gora i Zapadni Balkan nastave da imaju koristi od pristupa pristupačnom finansiranju i tehničkoj pomoći za klimatske i zelene investicije. Klimatska akcija donosi neuporedive mogućnosti za društveni i ekonomski razvoj u regionu i EIB će raditi zajedno sa partnerima, kao što je IRF, kako bi osigurala da zelene investicije podstiču ekonomski i društveni razvoj, regionalnu integraciju, koheziju i proces pristupanja EU. Aktivno tražimo partnere širom regiona kako bi poboljšali energetsku efikasnost, smanjili karbonski otisak i transformisali regionalne ekonomije u konkurentnije i održivije ekonomije u regionu i Evropi”, pojasnila je Pavlova.

Izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda Irena Radović kazala je da ekonomska kriza izazvana pandemijom COVID-19 i dalje je izvor neizvjesnosti, ali i da “predstavlja priliku za Crnu Goru da osigura otporan, inkluzivan i zeleni oporavak nakon pandemije”.

“Visoko cijenimo naše (IRF) dugogodišnje partnerstvo sa EIB-om i današnjidogađaj. Kao crnogorska nacionalna finansijska razvojna institucija, ponosni smo i pasionirani što preuzimamo vodeću ulogu u zelenoj tranziciji i ekonomskoj transformaciji u bliskoj saradnji sa EIB-om i što smo prvi potpisnici takve operacije sa klimatskim djelovanjem na Zapadnom Balkanu. Ova operacija će dati dodatni podsticaj povećanju izgleda za brži zeleni i inkluzivni oporavak i pomoći lokalnim malim, srednjim i srednjim kapitalizovanim preduzećima da poboljšaju svoj društveni uticaj u rodnoj ravnopravnosti, zapošljavanju mladih i podstaknu kompanije da zapošljavaju ljude iz osjetljivih društvenih grupa. Kao takvo, ozelenjavanje crnogorske privrede postaje odlučujući faktor u našoj konkurentnosti i sposobnosti da privučemo međunarodna finansijska sredstva i investicije”, kazala je Radović.

Ministar finansija i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore Milojko Spajić naglasio je da kroz osnaživanje rada mikro, malih i srednjih preduzeća doprinosi poboljšanju standarda stanovništva.

“Činimo sve da u ovim izazovnim vremenima poboljšamo standard naših građana, a tome doprinosimo i kroz osnaživanje rada mikro, malih i srednjih preduzeća. Ona čine preko 98 odsto ukupnog broja postojećih preduzeća i ostvaruju snažan uticaj na stabilan ekonomski razvoj i stvaranje uslova da Crna Gora bude nova članica EU. Njihov razvoj dovodi do rasta BDP-a i znači otvaranje novih radnih mjesta”, pojasnio je Spajić.

Sa druge strane, navodi Spajić,  ozeljenjavanje privrede je ono po čemu “Crna Gora može postati jako konkurentna, kao mala zemlja velikih mogućnosti”.

“Ova vrsta finansiranja pomoći će MMSP da, nakon pandemijske krize, svoje poslovanje učine ne samo održivim već i da ga unapređuju. Zahvalio bih se našim partnerima – EIB koja nam, prepoznajući važnost prelaska na zelenu ekonomiju, pomaže da mladima koji su budućnost Crne Gore obezbijedimo bolje i zdravije uslove za život”, poručio je on.

Ambasadorka Evropske unije  u Crnoj Gori Oana Kristina Popa ukazala je na značaj malih i srednjih preduzeća.

“Mala i srednja preduzeća (MSP) su okosnica crnogorske privrede, koja stvaraju većinu radnih mijesta i dodatu vrijednost. EU je dosljedno podržavala sektor malih i srednjih preduzeća, posebno kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA), pomažući im da se suoče sa izazovima i povećaju ukupnu konkurentnost privrede. Mi ćemo istrajati u našim naporima da podržimo MSP tokom perioda IPA III (2021-27). U kombinaciji sa pomoći EU malim i srednjim preduzećima u okviru IPA-e, ugovor o finansiranju EIB će omogućiti oporavak crnogorske privrede, kao i doprinijeti njenoj zelenoj tranziciji”, kazala je Popa.

Napominju, ovo je drugi kredit potpisan sa IRF-om od početka pandemije, nakon investicije od 50 miliona eura potpisanih u septembru 2020. za podršku oporavku preko 150 crnogorskih malih i srednjih preduzeća od COVID-19. Uključujući danas potpisan kredit, dodaju, EIB i IRF su do danas potpisali šest operacija, čime su crnogorskoj ekonomiji omogućene investicije od 470 miliona eura.

“Najnovija operacija će, takođe, doprinijeti stvaranju novih mogućnosti za zapošljavanje mladih, kroz posebne uslove kredita obezbeđene u okviru Evropske inicijative za zapošljavanje i obuku mladih za Zapadni Balkan (EYET). Francuska Agencija za Razvoj, takođe, sufinansira IRF i pruža tehničku pomoć za podršku IRF-u u razvoju strategije, smjernica i resursa za ulaganja u klimatske akcije.”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

NBA: Jokić pretekao Birda na vječnoj listi

Nikola Jokić, aktuelni MVP NBA lige, pretekao je legendarnog Lerija Birda na vječnoj listi igrača sa najviše tripl-dablova u istoriji. Centar Denvera je u porazu...

U Podgorici opet grafit posvećen Mladiću

“Ratko Mladić heroj” grafit je ispisan na jednoj zgradi u Podgorici u Bloku 5. Posljednjih dana ovom ratnom zločincu je posvećeno nekoliko grafita u Glavnom...

DPS: Zbog neprofesionalnog odnosa aktuelnog ministra trpi kompletan sistem socijalne politike

Današnji natpisu u medijima, kojim je javnost obaviještena da je ministra Spajića napustila prva saradnica nadležna za resor socijalnog staranja, još jedna je potvrda...

PRIČA O MORONIMA Do čega nas je dovela opsesija mržnjom prema DPS-u?

Piše: Balša Knežević Epidemija političkog moronizma doživljava kulminaciju u Crnoj Gori i svi aspekti infantilnosti i intelektualne zaostalosti kod političkih djelatnika trenutne vlasti sve se...

Borančić: Liberali u Skoplju o novom konceptu eurointegracija Zapadnog Balkana, Crna Gora već dugo...

Tokom regionalne konferencije ALDE saveza liberala Evrope na temu uspostavljanja drugačijeg i inovativnog koncepta za ubrzanje EU integracija regiona Zapadnog Balkana koja je održana...

Najčitanije

Povezano

Uloga Svjetske banke će se ogledati kroz ekonomski i investicioni plana za ZB

Uloga Svjetske banke u narednom periodu će se oslikavati kroz programiranje IPA III i realizaciju ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan. Takođe, Svjetska...

Glavni grad primjenjuje veliki broj prinicipa zelene ekonomije

Menadžer Glavnog grada Marjan Junčaj je na konferenciji “Razvoj zelene ekonomije” u organizaciji FORS Montenegro, poručio da Glavni grad primjenjuje veliki broj prinicipa zelene...

Evropska investiciona banka potvrdila podršku regionu za prelazak na digitalniji privredni rast

Predsjednik Evropske investicione banke (EIB), banke Evropske unije Verner Hojer, učestvovao je na samitu zemalja Zapadnog Balkana u Berlinu i potvrdio čvrstu posvećenost EIB-a Zapadnom...

Uskoković: EU će podržati zelenu ekonomiju Crne Gore, prioritet izgradnja putne i energetske infrastrukture

BUSINESS FRANCE je nedavno organizovao veoma posjećen Webinar o Evropskim i Svjetskim mogućnostima za ulaganja na Zapadnom Balkanu. Kreditne institucije među kojima su Svjetska...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve