Crna Gora će do kraja godine imati ekonomski rast devet procenata, dok će javni dug premašiti 90 odsto BDP-a. To su najnoviji podaci u izvještaju Evropske banke za obnovu i razvoj. U razgovoru za Dnevnik direktor kancelarije EBRD-a za Crnu Goru, Jap Sprej, kaže da je teško predvidjeti dalji razvoj situacije, ali da se očekuje da u narednoj godini zabilježimo rast pet odsto. Ne savjetuje otpuštanje radnika, jer je to za državu, kako kaže, skuplje nego njihovo zadržavanje na tržištu rada.

foto Pobjeda

Iako je krajem aprila Evropska banka za obnovu i razvoj krajem imala optimističnije prognoze, drugi talas korone, promijenio je predviđanja o rastu, ili bolje reci, padu ekonomije.

Korona je dovela do toga da vecina svjetskih ekonomija ispred brojke stoji znak minus, pa tako i za Crnu Goru.

“Drugi talas pandemije nijesmo očekivali, i zbog toga u ovom izvještaju imamo lošije ekonomska predviđanja. Za ovu godinu očekujemo rast od devet odsto, a tokom nardene godine očekuje se oporavak 5 procenata. On će u Crnoj Gori biti slabiji jer je drugi talas korone snažno pogodio Crnu Goru”, kazao je Sprej za TVCG.

Situacija je naročito takva zbog oslanjanja na turizam, koji je ovog ljeta, doživio debakl.

“Veliki udarac je pretrpjela ta privredna grana. Dolasci turista iz država kao što su Srbija, i Rusija, jako važnih tržišta za Crnu Goru, su opali za 80 odsto. Takođe, karantin je imao veliki uticaj, na primjer sektor građevine je opao za 16 procenata”, navodi Sprej.

Sve je to ugrozila brojna radna mjesta, odnosno dovelo u pitanje egsistenciju mnogih građana. Vlada je do sada pomagala kompanijama, a Sprej preporucuje da takvu praksu nastavi nova izvrsna vlast.

“Naše sugestije su da čak i ako države kao Crna Gora imaju limitiran fiskalni prostor, najbolje je koristiti ga do maksimuma, i zadržati radnike, umjesto da napustaju trzište rada, jer je, u tom slučaju, potrebno mnogo novca za njihov povratak, a otvaraju se i novi troškovi za socijalna davanja. Drugi način je i da se program zapošljvanja svršenih studenata, koji je za sada limitiran, učinit pristupačnim za sve”, ocjenjuje Sprej.

Kada se sve sabere, ne preostaje nam nista drugo do novo zaduživanje. Tako će, kažu prognoze ekonomista EBRD-a, javni dug ove godine porasti na vise od 90 odsto, dok bruto domaci proizvod opada. Porašće i kamatne stope. Dobra okolnost je, zaključuje naš sagovornik, što Crna Gora ima prohodnost kod međunarodnih finansijskih institucija, koje, imaju kamatne stope ispod tržišnih.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve