Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Državni sekretar Veličković i načelnik Bogavac u posjeti Istraživačko edukativnom centru “EDUFARM”

Kako su objasnili, riječ je o istraživačko-edukativnom centru koji je osmišljen i izgrađen da pruži i uslugu edukacije iz oblasti savremene proizvodnje svinja

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, državni sekretar, Nebojša Veličković i načelnik direkcije za stočarstvo, Ranko Bogavac, posjetili su Istraživačko edukativni centar „Edufarm“ u Srbiji, saopšteno je iz tog resora.

Kako su objasnili, riječ je o istraživačko-edukativnom centru koji je osmišljen i izgrađen da pruži i uslugu edukacije iz oblasti savremene proizvodnje svinja. Ovaj centar u svom sastavu posjeduje farmu sa preko 1000 krmača i suprasnih nazimica, odnosno preko 7000 svih kategorija svinja.

Direktor Edufarma, Oliver Stanković upoznao je predstavnike Ministarstva o razvoju ovog centra, budućim planovima i istakao da je ovo jedan od najsavremenijih centara na području Balkana, kada je u pitanju genetika, tehnologija uzgoja i primjena ekoloških mjera.

Predstavnici Edufarma su istakli da svoja znanja mogu podijeliti sa farmerima u Crnoj Gori, kroz organizovanu obuku koja bi se izvodila u ovom centru.

Veličković i Bogavac su iskazali spremnost Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, da obezbijedi pretpostavke za razvoj ovog sektora na savremenim i održivim osnovama.

Oni su istakli da u Crnoj Gori postoje farmeri koji su spremni da modernizuju i ulažu u ovaj sektor, kako bi povećali proizvodnju i produktivnost, čime bi se smanjila uvozna zavisnost Crne Gore.

Razgovaralo se o svim aktivnostima, počev od organizovanja udruženja, edukacije, transfera tehnologije i najbolje genetike. Obiđene su sve faze u Edufarmu i iskazana namjera da u bliskoj budućnosti imamo slične farme u Crnoj Gori.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve