Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

DRŽAVI NEDOSTAJE MILIJARDU EURA, VLADA SE ZADUŽILA 10 MILIONA: Kredit za šetnju i ugovorce

Nameće se logičan zaključak da se izvršna vlast zadužila 10 miliona eura za šetnju i ugovorce, što je posebno sumnjivo ako se ima u vidu da je ovaj mehanizam predmet najveće zloupotrebe u preizbornom periodu, na šta je često ukazivao nevladin sektor. U njihovim izvještajima se navodi da su troškovi ugovora o djelu i službenih putovanja značajno veći u predizbornom periodu nego istom periodu prethodne godine

Vlada Crne Gore objavila je prošle nedjelje da je postignut dogovor sa Universal Capita bankom AD Podgorica da odobri dugoročni kredit u visini od 10 miliona eura. Ovo je izazvalo iznenađenje kod mnogih, imajući u vidu činjenicu da državnoj kasi u ovoj godini nedostaje oko 350 miliona eura, dok je za sljedeću taj minus oko 700 miliona.

Osim toga, Vlada Crne Gore je nedavno kupila paket akcija Elektroprivrede Crne Gore za 15 miliona eura, iako joj te akcije ništa nijesu trebale. Osim toga njihova vrijednost je upitna s obzirom na to da se niko drugi nije javio na aukciji, kao i da je EPCG u minusu samo za prvih devet mjeseci ove godine u visini od 60,9 miliona eura.

Posebno je značajno što je aktuelna Vlada rebalansom budžeta iz septembra ove godine, troškove za službena putovanja i ugovore o djelu povećala za pet miliona eura, pa je za ove dvije stavke u budžetu predviđeno 20 miliona eura.

Nameće se logičan zaključak da se izvršna vlast zadužila 10 miliona eura za šetnju i ugovorce, što je posebno sumnjivo ako se ima u vidu da je ovaj mehanizam predmet najveće zloupotrebe u preizbornom periodu, na šta je često ukazivao nevladin sektor. U njihovim izvještajima se navodi da su troškovi ugovora o djelu i službenih putovanja značajno veći u predizbornom periodu nego istom periodu prethodne godine.

I Državna revizorska institucija je tražila preispitivanje ovih ugovora.

Oni su naveli da su, uprkos zakonskom ograničenju da organi državne uprave ne treba da zaključuju ugovore o djelu i ugovore o privremenim i povremenim poslovima za sistematizovana radna mjesta i obavljanje poslova iz nadležnosti organa, već treba da postupaju u skladu sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima,  identifikovali rizik da je jedan broj ministarstava nastavio praksu zaključivanja navedenih ugovora.

Činjenice da su izdaci po osnovu ugovora o dijelu u 2020. godini (12,18 miliona eura) za oko 40 odsto i u 2021. godini (11,15 miliona eura) za oko 30 odsto veća u odnosu na 2019. godinu (8,75 miliona eura), kao i visoko identifikovanog rizika potrošnje budžetskih sredstava na neefikasan način, naveli su u DRI.

Takođe, revizori DRI dali su negativno mišljenje na finansijski i dio iz poštovanja zakona završnog računa budžeta za prošlu godinu, uz 53 preporuke, od kojih šest sistemskih. To je prvi put da je Prijedlog zakona o završnom računu budžeta dobio duplo negativno mišljenje.

Oni su ustanovili da su ministarstva finansija, ekonomije, ekologije, poljoprivrede i zdravlja, kao i Agencija za zaštitu životne sredine i Uprava javnih radova  zaključivali ugovore o djelu za radna mjesta obuhvaćena sistematizacijom. Uz to resori finansija, ekonomije i ekologije nemaju izvještaje ministara kojim se potvrđuje da je ugovoreni posao izvršen…

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Merlin
16.11.2022-07:07 07:07

Ahaha, pa da li je to moguće u jednoj NATO zemlji ? Pomoći će “partneri” 100% ! :)

Vlada
16.11.2022-15:17 15:17

Evo sad čitamo da akcije Elektroprivrede nisu nikom trebale i da je njihova vrijednost upitna, iako su nas do skoro prepadali sa istog ovog portala da ce Srbija kupiti naše blago od akcija