Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Država da kupi MA u stečaju

- Dva su modela da se sačuva MA – da opstane kao jedna kompanija ili da se restruktuira i odvoji sektor održavanja od operative, slično onome što je uradio JAT u Srbiji. Već smo imali interesovanje kompanija iz EU koje su zainteresovane za kupovinu sektora održavanja, pa je jasno da država ne bi mogla biti na gubitku - naveo je Perović, dodajući da je MA već napravljena šteta, ali da bi ovim bila umanjena.

Država treba da kupi Montenegro erlajnz (MA) u stečaju i odluči da li da ga sačuva kao jednu kompaniju ili kroz restrukturiranje izdvoji sektor održavanja, kazao je Pobjedi Miljan Perović, predstavnik bivših radnika nekadašnjeg nacionalnog avio-prevoznika.

Perović smatra da kupovinom MA u stečaju država ne bi mogla da izgubi, već bi sačuvala resurse stvarane 27 godina, a neke od njih iskoristila za poslovanje nove avio-kompanije. Podsjeća da je prodaju bivšeg avio-prevoznika kao jedinstvenog pravnog subjekta, a ne djelova imovine, inicirao stečajni upravnik Saša Zejak.

– Dva su modela da se sačuva MA – da opstane kao jedna kompanija ili da se restruktuira i odvoji sektor održavanja od operative, slično onome što je uradio JAT u Srbiji. Već smo imali interesovanje kompanija iz EU koje su zainteresovane za kupovinu sektora održavanja, pa je jasno da država ne bi mogla biti na gubitku – naveo je Perović, dodajući da je MA već napravljena šteta, ali da bi ovim bila umanjena.

On ističe da su otvoreni za saradnju sa novom vladom, kojoj su spremni da pomognu u valorizaciji resursa bivše avio-kompanije. Ideju da država treba da kupi MA u stečaju nedavno su prezentovali novom ministru kapitalnih investicija Ervinu Ibrahimoviću, ali još nemaju povratne informacije.

– Respektabilna procjenjiteljska kuća Ernst&Young procijenila je vrijednost brenda MA na 2,5 miliona eura. Uz to, imamo organizaciju održavanja, hangar, ground handling sa mogućnošću da prvi put u istoriji MA nudimo usluge i trećim licima, imamo špediciju i prodaju karata. Postoje IATA kodovi koji bi mogli da koriste novoj kompaniji da postane IATA članica i ima iste benefite kao MA ranije – precizirao je Perović, ocjenjujući da ekspertska vlada nije imala sluha da prepozna potencijal MA u stečaju.

Država je bila najveći povjerilac MA u stečaju, od kojeg je potraživala 107 miliona eura, koje Zejak nije priznao. Bivši radnici već duže organizuju protesnu blokadu saobraćajnice ka aerodromu Podgorica, tražeći da im država isplati sedam plata, poveže staž za tri i po godine i obezbijedi otpremnine.

Stečaj u MA uveden je 28. aprila prošle godine, dok je kompanija obustavila letove 26. decembra 2020. nakon što je bivši ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić objavio da Vlada nema mogućnost da pomaže MA, već da će osnovati novog avio-prevoznika.

Poslovi na čekanju

Komentarišući stanje u MA u stečaju nakon što je uhapšen Zejak, zbog sumnji da je dio kriminalne grupe koja je zloupotrebom službenog položaja oštetila državu za više miliona eura, Perović je kazao da je sada sve stopirano.

– Stečajni upravnik je jedini ovlašćen da potpisuje dokumenta. I dalje nam se javljaju kompanije iz cijelog svijeta sa kojima su bili započeti razgovori o saradnji. Sada nemamo ni stečajnog sudiju, ni upravnika. Očekujemo da će prvo biti imenovan sudija, koji će odrediti upravnika, ali još nemamo zvanične informacije o tome. Dolazimo na posao, imamo ugovor sa JAT tehnikom, koja iznajmljuje dio našeg hangara i kancelarija na podgoričkom aerodromu, to je aktivno, ostalo je na čekanju – rekao je Perović, navodeći da je na institucijama da rade svoj posao, ali da vjeruje da će Zejak dokazati nevinost.

I danas blokada saobraćaja ka aerodomu

Danas će, od 13 do 14 časova, bivši radnici Montenegro erlajnza ponovo blokirati saobraćaj ka podgoričkom aerodromu, imajući u vidu da još nijesu dobili poziv za nastavak socijalnog dijaloga od Vlade. Na taj način, kako su naveli, žele ponovo da skrenu pažnju nadležnih i da ih podsjete na njihove zahtjeve u vezi neisplaćenih zarada i otpremnina, te povezivanja radnog staža. Proteste, za sada, održavaju utorkom i petkom.

Aerodrom Podgorica pozvao je sve putnike čiji su letovi danas oko 13 časova da dođu ranije na aerodrom zbog najavljene blokade puta.

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Pilot
17.06.2022-13:04 13:04

Sada će to sve da posloži premijerov savjetnik,ekspert Zoran Đurišić. Vjerujte,jedinstven stav građana nakon što je Dritan imenovao Đurišića je- NEMA NAM SPASA !