Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

DRI: Kršeni brojni zakoni prilikom izrade budžeta

Senator DRI Nikola Kovačević kaže da je tačno da je ovo prvi put da neki finansijski izvještaj dobije duplo negativno mišljenje, i na finansijski izvještaj i reviziju pravilnosti.

Prošlogodišnji budžet dobio je duplo negativno mišljenje Državne revizorske institucije. U izvještaju se navodi da su kršeni brojni zakoni.

Završni račun budžeta države za 2021. godinu nije dobio pozitivnu ocjenu DRI.

Senator DRI Nikola Kovačević kaže da je tačno da je ovo prvi put da neki finansijski izvještaj dobije duplo negativno mišljenje, i na finansijski izvještaj i reviziju pravilnosti.

Prilivi u budžetu nijesu prikazani u skladu sa zakonom, donijeto je rješenje o privremenom finansiranju iz budžeta bez limita potrošnje, a novac nije usmjeravan u skladu sa zakonskim procedurama. S toga je, kažu u DRI, izvršena korekcija.

“Sa 99 miliona na 123 miliona, takođe sam istakao da je u glavnoj knjizi trezora evidentirano 5.690.000 veći budžet od onog koji je odobrila Skupština”, kaže član Senata Milan Dabović.

Negativno mišljenje odnosi se na period kada je ministar finansija bio Milojko Spajić, a premijer Zdravko Krivokapić.

Kako objašnjavaju iz DRI, Krivokapić nije preuzeo preliminarni izvještaj, a Spajić jeste 2. septembra 2022. godine. Do danas, bivši ministar finansija imao je mogućnost da se izjasni i ospori navode izvještaja.

“Bivši ministar Spajić se nije do danas oglasio i nije dostavio izjašnjenje na preliminarni izvještaj”, naglašava Kovačević.

Ali jeste na Tviteru.

Napisao je da je DRI glavna DPS institucija koja prvi put pred izbore drži pres konferenciju, te da je njihovo mišljenje neosnovano. Riječi Spajića za presjedavajućeg Senatom su bez utemeljenja.

“Svaki nalaz koji se nalazi u konačnom izvještaju o reviziji završnog računa je potkrijepljen dokazima i nije tačno da je ovo prva konferencija za štampu koja se tiče završnog računa, imali smo je prije dvije, tri godine”, pojašnjava Kovačević.

Iz DRI poručju da su zabilježili nepravilnosti i kod privremenog finansiranja tokom kojeg je Ministarstvo finansija imalo diskreciono pravo da utvrđuje iznose koje će opredijeliti budžetskim jedinicama.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve