Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Drakić učestvovala na 19. Bečkom ekonomskom forumu

U svom obraćanju Drakić ukazala je da je Crna Gora jedna od zemalja osnivača Bečkog ekonomskog foruma (VEF), te da Privredna komora Crne Gore ima svoje mjesto u Upravnom odboru VEF

Danas je u Beču, pod okriljem Bečkog ekonomskog foruma (VEF), održana konferencija posvećena dijalogu o budućnosti i perspektivama našeg regiona i Evrope.

“Pored predsjednika i generalnog sekretara VEF, učešće na konferenciji uzeli su i predstavnici institucija i kompanija iz država članica Foruma, a delegaciju Privredne komore predvodila je predsjednica Nina Drakić. Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore predstavljao je Đorđe Radulović, savjetnik premijera za vanjsku politiku koji je govorio na panelu posvecenom osiguranju regionalnog ekonomskog razvoja u aktuelnim izazovima. Učesnicima foruma se putem video poruke obratio i Oliver Varhelji, komesar za proširenje i susjedske politike EU”, saopšteno je iz Privredne komore Crne Gore PKCG.

U svom obraćanju Drakić ukazala je da je Crna Gora jedna od zemalja osnivača Bečkog ekonomskog foruma (VEF), te da Privredna komora Crne Gore ima svoje mjesto u Upravnom odboru VEF.

“Ovakav format bavljenja najvažnijim ekonomskim pitanjima daje pogodnost da blagovremeno i na najbolji mogući način dobijamo dragocjene informacije za svoje zemlje i budemo u korak sa vremenom i ekonomskim izazovima koji ga prate. Ovo je i odlična prilika da sve države članice Bečkog ekonomskog foruma daju svoje viđenje dodatnog osnaživanja saradnje u ekonomskoj i biznis zajednici”, istakla je Drakić.

Ona je dodala se poslovne zajednice sve više oslanjaju na razgovore i zaključke ovakvih inicijativa, iskazujući očekivanje da je to jedan od puteva za prevazilaženje izazova i neizvjesnosti koje karakteriše današnji politički i ekonomski trenutak ne samo u regionu nego i u Evropi.

“Naš region svoju budućnost vidi unutar Evropske unije, što je ujedno i ključni cilj svake od zemalja Zapadnog Balkana. Podsjetiću da ove države posjeduju izuzetan potencijal za investicije u svim oblastima od zajedničkog interesa. One su spremne za snažni infrastrukturni razvoj kroz interkonektivnost, što je bio i ostao cilj najvažnijih inicijativa, uključujući i Berlinski proces”,  kazala je predsjednica PKCG.

Izlaganje o okviru panela “Šta je pravi put u okviru regionalne saradnje”, Drakić je zaključila ocjenom da je ulaganje u saobraćajnu infrastrukturu i povezivanje uopšte, i posebno u obnovljive izvore energije, pravi i ispravan put jačanja regionalne saradnje i pod okriljem Bečkog ekonomskog foruma. Ona je iskazala očekivanje da će se do narednog sastanka ovog Foruma ostvariti i konkretni kvalitativni pomaci.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve