Ponedjeljak, 24 Januara, 2022
Rubrika:

Drakić: Nužno da svi u regionu zadrže posvećenost i istrajnost u procesu evropskih integracija

Iz PKCG su saopštili da ovogodišnja, deseta, jubilarna Konferencija ima temu ''Resetovanje ekonomije nakon pandemije COVID-19'' kojoj će, svojim izlaganjima, doprinijeti predstavnici vlada, poslovne i akademske zajednice naše zemlje i regiona, te međunarodnih institucija od uticaja na ekonomski razvoj Zapadnog Balkana

Konferencija o ekonomiji – Montenegro 2021, koju Privredna komora Crne Gore (PKCG) organizuje u partnerstvu sa Centralno-evropskom inicijativom, otvorena je danas 2. decembra 2021. godine u Budvi.

Iz PKCG su saopštili da ovogodišnja, deseta, jubilarna Konferencija ima temu „Resetovanje ekonomije nakon pandemije COVID-19” kojoj će, svojim izlaganjima, doprinijeti predstavnici vlada, poslovne i akademske zajednice naše zemlje i regiona, te međunarodnih institucija od uticaja na ekonomski razvoj Zapadnog Balkana.

U svom uvodnom obraćanju, predsjednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić osvrnuo se na rezultat koji je Vlada ostvarila u prethodnom periodu na ekonomskom planu.

„Prethodne godine, kao što je uvažena gospođa Drakić rekla, imate minus 15,3 odsto ove godine rast koji će biti između 13 do 14 odsto. Projektovali smo da će budžet biti 65 odsto na osnovu turističke sezone od 2019. godine i to se ostvarilo, projektovali smo da će u junu imati 30 odsto onih koji će biti vakcinisani, i to se desilo“, rekao je premijer.

U odgovoru na izazove koji slijede, Krivokapić je kazao da se Vlada vodila iskustvima naučenim iz prethodnih ekonomskih događanja u svijetu.

Zdravko Krivokapić
Zdravko Krivokapić

„To jedno iskustvo je Ruzvelt definisao, kada je bila velika recesija, i rekao [da] „treba povećati javnu potrošnju“. To je bio ekonomski šok u tom trenutku, ali je dao rezultat. I drugi, imate poslije II svjetskog rata Maršalov plan, koji je spasio Evropu. Ta iskustva bila su nam mjera da ono što smo propisali ekspozeom realizujemo u praksi, i javio se taj program, projekat, koji se zove „Evropa sad“, podsjetio je.

Premijer je dalje, ukazao da je pandemija COVID-19 izazvala i diferencirala probleme, i ti problemi su vrlo jasni.

„Ako se oslanjate samo na jednu granu, kao što je većinski bilo, ili da ¼ crnogorskog prihoda zavisi od te grane, onda vidite koliko je to opasan projekat. Ovoga puta najviše su stradali turizam i saobraćaj, ali građevina kao što vidite skoro da nije bila ugrožena, pogotovo u Crnoj Gori. To nam daje samo putokaz šta treba da radimo u sljedećem vremenskom periodu, “, naveo je Krivokapić.

On je iskoristio priliku da podsjeti prisutne da je Vlada Crne Gore pokrenula drugi projekat „Crna Gora odmah“, kojim će se povezati i nadograditi aktivnosti u skladu sa projektima i sredstvima koja se opredjeljuju kroz Investiciono-razvojni fond Crne Gore.

„Najvažnije što se desilo, a predstavlja jedan pozitivan efekat pandemije, je prelazak na primjenu digitalnog u svakoj sferi i na svakom koraku. Ta digitalna transformacija je neophodna svima nama, a pandemija je pokazala kako se brzo može odgovoriti na mnoge probleme, i to je samo dokaz da je ova Vlada koja je kao jedan stub postavila digitalnu transformaciju, bila apsolutno u pravu“, istakao je Krivokapić.

U završnom dijelu svog obraćanja, predsjednik Vlade je iskazao interesovanje i opredjeljenje za unapređenje i uspostavljanje principa zelene ekonomije i popularizaciju korištenja obnovljivih izvora energije u Crnoj Gori.

Osvrnuvši se na istoriju organizovanja godišnje Konferencije o ekonomiji, Nina Drakić podsjetila je da je Privredna komora Crne Gore 2009. godine prepoznala potrebu za organizovanjem ovog događaja kako bi, okupljajući važne aktere našeg društveno-ekonomskog života, identifikovala pravce kretanja i razvoja zemlje.

„Vrlo brzo, zbog velikog interesovanja iz regiona, Konferencija je dobila širi format i 2014. godine kao ekonomski događaj važan za Zapadni Balkan ušla u Završnu deklaraciju šefova vlada okupljenih u Berlinski proces. Zahvaljujući kvalitetnim temama, pažljivo biranim govornicima i partnerima u organizovanju Konferencije ovaj događaj je sve više dobijao na značaju, postajući mjesto okupljanja, prije svega, poslovnih zajednica Crne Gore, ostalih zemalja Zapadnog Balkana, a i šire“, rekla je ona.

Drakić je posebno istakla nužnost da svi u regionu zadrže posvećenost procesu evropskih integracija i da na tom putu pokažu neophodnu istrajnost.

„Učešće na jedinstvenom tržištu donijeće našoj privredi nove šanse, pristup brojnim izvorima finansiranja, te mnoge druge benefite. To je vrijedan motiv da u pretpristupnom procesu, koliko god on ponekad izgledao predug i kompleksan, budemo istrajni, koristeći ga za usvajanje novih vrijednosti i ustanovljenih evropskih standarda“, kazala je Drakić.

Generalni sekretar CEI Roberto Antonine, rekao je da današnja konferencija označava kraj procesa učenja koji je CEI započela ranije ove godine organizacijom tri događaja sa ciljem da promovišu otvorenu diskusiju i razmjenu informacija u okviru proširene mreže javnih i privatnih aktera na više nivoa.

Roberto Antonine
Roberto Antonine

„Ako želimo da identifikujemo jednu zajedničku osobinu koja povezuje ove događaje, želio bih da istaknem široki konsenzus postignut oko razmatranja da oporavak predstavlja priliku da se poboljša otpornost i pomogne u uspostavljanju novog modela rasta izgrađenog na četiri stuba: inovacije, digitalne tehnologije, ublažavanje klimatskih promjena, i vještine, radna i socijalna uključenost“, rekao je Antonine.

On je naglasio važnost da se zajednička agenda fokusira na produktivnost i konkurentnost, kao i na to da se ekonomije učine zelenije i digitalnije, sa ciljem da se CEI region učini inovativnim, otpornim i održivim.

„Za uspešno obavljanje ovog teškog zadatka, podržavajući zelenu i digitalnu tranziciju naših ekonomija, ulaganje u obrazovanje je od najveće važnosti“, kazao je Antonine.

Na kraju je iskoristio priliku da, prisutne i one koji događaj prate online, ohrabri da uspostave kontakte sa CEI-Izvršnim sekretarijatom za kreiranje konceptnih ideja, projekata i inicijativa o temama o kojima se danas raspravlja, od zelene i cirkularne ekonomije do digitalizacije.

Iz Privredne komore podsjećaju da se ovogodišnja Konferencija realizuje se u partnerstvu sa Centralno evropskom inicijativom, gdje se paralelno sa drugim danom održavanja događaja, 3. decembra, dešava sastanak predsjednika Vlada zemalja članica CEI-a. Paralelno sa ovim sastankom, a u okvriu Konferencije, organizovan je i CEI poslovni forum, na kojem će uzeti učešće predstavnici privrede iz 17 zemalja članica pomenute inicijative.

 Otvorena deseta Konferencija o ekonomiji
Otvorena deseta Konferencija o ekonomiji

Putem online platforme, učesnici će imati priliku da zakažu i održe 1 na 1 sastanke sa kompanijama iz drugih zemalja, i na taj način ostvare prvi kontakt i povežu se sa potencijalnim partnerima iz inostranstva.

“Konferencija o ekonomiji – Montenegro 2021 realizovana je uz podršku kompanija Jugopetrol i m:tel, koji je pružio i tehničku podršku u dijelu organizacije skupa i B2B događaja. U saradnji sa KotorArt festivalom, u pauzama između panela prvog i drugog dana, učesnici koji Konferenciju prate online će imati priliku da čuju odabrane koncerte sa prethodnih nekoliko izdanja festivala.
Konferenciju prati 57 medijskih ekipa iz zemlje i regiona i preko 6600 učesnika /online i uživo)”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Tuzi: Jedna osoba teže povrijeđena u udesu

Jedna osoba teže je povrijeđena u udesu koji se danas, oko 12:40 sati, dogodio u Vuksanlekićima u Opštini Tuzi, potvrđeno je iz OKC-a. U udesu...

Srzentić: Platforma Code for Montenegro uz pomoć tehnologije omogućiće rješavanje problema i izazova građana

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić, tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), sastala se sa Dženifer Palka, civilnom aktivistkinjom i osnivačicom Code for America,...

Navratilova: Organizatori su se ponijeli kukavički

Legendarna teniserka Martina Navratilova optužila je organizatore Australian Opena da su se ponijeli kukavički spriječivši navijače da nose majice sa porukama podrške kineskoj teniserki Peng Šuai. U javnosti se pojavio...

Konatar o targetiranju poslanika: Bečića i Bogdanovića smatram odgovornim za sve

Poslanik pokreta URA Miloš Konatar oglasio se na Twitteru povodom sajta izdaja.me koji targetira poslanike te partije i SNP. -Kako poznat rukopis crtanja meta. Mračni...

Haos u Kabinetu premijera: Stigla ekipa iz Beograda, vikend je ključan?

U Vladi Crne Gore, tačnije u kabinetu premijera Zdravka Krivokapića danas vlada, blago rečeno - haos. Kako saznaje Antena M, sinoć na protestu, ali i...

Najčitanije

Povezano

Haos u Kabinetu premijera: Stigla ekipa iz Beograda, vikend je ključan?

U Vladi Crne Gore, tačnije u kabinetu premijera Zdravka Krivokapića danas vlada, blago rečeno - haos. Kako saznaje Antena M, sinoć na protestu, ali i...

OBRAČUN Krivokapić preuzima koordinisanje Ministarstvom pravde, ljudskih i manjinskih prava

Premijer Zdravko Krivokapić preuzeće koordinisanje Ministarstvom pravde, ljudskih i manjinskih prava. Na tom mjestu do sada je vršilac dužnosti bio ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović. Podjećamo, Vlada će na današnjoj...

Krivokapić predložio smjenu Abazovića sa mjesta predsjednika Nacionalnog savjeta za borbu protiv visoke korupcije

Vlada Crne Gore na današnjoj telefonskoj sjednici, glasaće o predlogu premijera Zdravka Krivokapića o smjeni potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića sa mjesta predsjednika Nacionalnog savjeta za borbu protiv visoke...

Krivokapić: Kako mogu braniti fotelje oni koji vraćaju mandat narodu

Kako mogu braniti fotelje oni koji traže nove izbore i mandat vraćaju narodu, upitao je premijer Zdravko Krivokapić reagujući tako na navode pojedinih političkih partija da...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve