Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Drakić: Korona pojačala sivu ekonomiju, nelikvidnost…

Drakić je ocijenila da je pandemija korona virusa uticala na privrednu aktivnost, ali i izazove u poslovanju koji su dodatno došli do izražaja, poput sive ekonomije, nelojalne konkurencije, nelikvidnosti privrede…

Predsjednica Privredne komore Crne Gore Nina Drakić ocijenila je da je pandemija korona virusa uticala na privrednu aktivnost, ali i izazove u poslovanju koji su dodatno došli do izražaja, poput sive ekonomije, nelojalne konkurencije, nelikvidnosti privrede…

Ona je u Jutarnjem programu TVCG podsjetila da je prethodna godina u znaku uticaja pandemije na ekonomsku aktivnost, što je dovelo do pada BDP-a od 15,3 odsto.

“U ovoj godini, na globalnom nivou, krenula je masovna imunizacija, što je omogućilo popuštanje epidemioloških mjera i oporavak ekonomije. Nakon pada u prvom kvartalu od 6,4 odsto, u drugom kvartalu imamo oporavak koji je na nivou od 19 procenata”, rekla je Drakić, navodeći da se sektor turizma najbrže oporavljao.

Drakić je podsjetila da smo u prvoj polovini godine, u odnosu na 2020. godinu, imali rast broja turista za 88 odsto, odnosno dolazaka za 111 procenata.

I dalje, kaže ona, imamo značajnu stopu nezaposlenosti koja je na kraju avgusta bila 23,3 odsto, što je 5,5 odsto više u odnosu na avgust 2020, odnosno 8,5 odsto u odnosu na osmi mjesec 2019.

Ukazala je na značaj diverzifikacije privredne aktivnosti i oslanjanje na one sektori koji mogu biti otpornji na krizu.

“Tu prije svega mislim na održivu poljoprivredu, sektor energetike, i na one industrijske sektore u kojima možemo imati prednosti, a to su proizvodnja od drveta, građevinskog materijala…”, istakla je ona.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve