Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Drakić: Industrija čiste energije i OIE moraju biti dio ekonomskog oporavka Zapadnog Balkana

Da li će energetska kriza dovesti do implementacije Zelene agende

Predsjednica Privredne komore Crne Gore i članica Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma ZB6 Nina Drakić učestvovala je u radu poslovnog foruma Njemačka-Zapadni Balkan, održanog 25. oktobra u Berlinu, u okviru ekonomskog dijela Samita Zapadnog Balkana, Berlin 2022.

Drakić je govorila na panelu „Izazovi i perspektive Zajedničkog regionalnog tržišta – Da li će energetska kriza dovesti do implementacije Zelene agende – Aktuelni izazovi za biznis zajednice“.

Ona je istakla da period neizvjesnosti izazvan COVID-om, a produbljen rusko-ukrajinskom krizom, dodatno otežava poslovanje kompanijama našeg regiona i otvara brojna pitanja. Sve su učestalije debate o implementaciji European Green Deala zbog energetske krize koja je globalnih razmjera, što povlači i niz pitanja i izazova kada je u pitanju Zelena agenda.

“Nema dileme da svaka od ekonomija zemalja članica EU i van nje mora pronaći formulu za dostizanje balansa između energetske sigurnosti, stabilnosti cijena energije i obaveza da se postigne klimatska neutralnost. Stoga industrija čiste energije i OIE moraju biti značajno podržani zajedničkim mehanizmima oporavka i otpornosti i moraju biti dio ekonomskog oporavka i zemalja Zapadnog Balkana koje svoju budućnost vide unutar Evropske unije. Cilj je težak, a svako odlaganje bilo bi cjenovno i ekološki neodrživo”, kazala je Drakić.

Smatra da je u kontekstu ostvarenja Zelene agende i energetske krize važno pravilno analizirati sve parametre koji utiču na donošenje odluka, posebno uzimajući u obzir da zemlje Zapadnog Balkana posjeduju izuzetan potencijal za razvoj obnovljivih izvora energije.

“Tržište nam sada šalje jasne signale da su OIE projekti isplativi i to treba iskoristiti. Ulaganja u mnoge od njih, u prvom redu mislim na izgradnju solarnih elektrana, već je započelo i smatram da treba nastaviti u tom smjeru upravo jer to diktira tržište. Ipak, važno je da ti, kao i drugi projekti OIE, ne dovedu do prezasićenja tržišta. Upravo zato oni moraju biti dio adekvatne agende, koja bi bila garant dostizanja njihove i ukupne energetske i tržišne održivosti”, smatra predsjednica Komore.

Učesnike foruma upoznala je s tim da je Privredna komora Crne Gore uputila predloge mjera Vladi koji se u najvećem odnose na energetiku, sa težnjom da se stavovi privrednika postave u fokus pažnje donosioca odluka.

“Samo sinergija poslovnog sektora i kreatora politika može obezbijediti sigurnu ekonomsku budućnost “, naglašava ona.

Prema njenim riječima, stvaranje pretpostavki za implementaciju politika EU, kao što je ova koja se odnosi na Zelenu agendu, zahtijeva i podršku i razvoj infrastrukture i to ne samo energetske, već i saobraćajne, telekomunikacione i druge.

“Činjenica da u najavi imamo grantove za zemlje Zapadnog Balkana za projekte interkonekcije i razvoja obnovljivih izvora energije, raduje i ohrabruje. To vidimo kao novi investicioni talas, izuzetno potreban ekonomijama zemalja regiona, kao i poruku da EU uprkos brojnim izazovima prepoznaje evropsku perspektivu našeg regiona”, navodi Drakić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve