Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Drakić: Ekonomska diplomatija važna za jačanje konkurentnosti malih zemalja

Tokom panela, predsjednica Drakić je kazala da je ekonomska diplomatija danas u fokusu diplomatskog djelovanja svih država. Ona se tiče svih subjekata društva koji učestvuju u jačanju ekonomske konkurentnosti zemlje, a predsjednica je posebno apostrofirala važnu ulogu privrednih komora u ekonomskoj diplomatiji i njihove saradnje u okviru asocijacija kao što su Eurochambres i ICC

Predsjednica Privredne komore Crne Gore, Nina Drakić učestvovala je na 15. Konferenciji predsjednika parlamenata malih država Evrope, održanoj od 12. do 14. juna u Monaku.

Kako je saopšteno iz Privredne komore Delegaciju naše države predvodila je predsjednica Skupštine Danijela Đurović, a činili su je predstavnici Privredne komore, kao i Nacionalne turističke organizacije, na čelu sa direktoricom Anom Tripković Marković.

“Skup na temu ekonomskog i turističkog razvoja: agilnost i atraktivnost malih država Evrope, otvorio je predsjednik Nacionalnog savjeta Monaka, Stefan Valeri, a učesnike – parlamentarne, privredne i turističke delegacije Crne Gore, Andore, Islanda, Kipra, Lihtenštajna, Luksemburga, Malte, San Marina i zemlje domaćina – pozdravio je princ Albert II od Monaka”, navodi se u saopštenju.

U okviru panela “Značaj ekonomske diplomatije za male zemlje” prezentacije su imali Isabelle Berro-Amadei, ministarka vanjskih poslova i Guillaume Rose, glavni izvršni direktor Ekonomskog odbora Monaka.

Tokom panela, predsjednica Drakić je kazala da je ekonomska diplomatija danas u fokusu diplomatskog djelovanja svih država. Ona se tiče svih subjekata društva koji učestvuju u jačanju ekonomske konkurentnosti zemlje, a predsjednica je posebno apostrofirala važnu ulogu privrednih komora u ekonomskoj diplomatiji i njihove saradnje u okviru asocijacija kao što su Eurochambres i ICC.

“U cilju povećanja obima spoljnotrgovinske razmjene i privlačenja investicija, male zemlje snažnu ekonomsku diplomatiju i promociju svoje ekonomije moraju realizovati u snažnoj sinergiji institucija koje mogu dati doprinos tome”, rekla je Drakić, dodajući da je, u Crnoj Gori, Privredna komora prepoznata kao nosilac značajnih aktivnosti u sferi ekonomske diplomatije.

Ona je učesnicima Konferencije približila saradnju Komore sa diplomatsko konzularnim predstavništvima, resornim ministarstvima i Agencijom za investicije.

“Konferencija je bila prilika da se sa kolegama iz privrednih komora malih zemalja razmijene iskustva i dobre prakse po pitanju adekvatnog reagovanja i zaštite interesa poslovne zajednice u kriznim periodima, poput pandemije kovida 19 i rata u Ukrajini. Takođe, razmotrene su mogućnosti za unapređenje saradnje i razmijenjena iskustva u privlačenju visokoplatežnih gostiju, odnosno o daljim pravcima razvoja turizma, koji je glavna privredna grana u skoro svim malim državama Evrope”, navodi se u saopštenju.

U okviru konferencije Drakić i direktor Sektora za istraživanja i analize Miljan Šestović sastali su se sa više od 20 privrednika iz Monaka.

Interesovanje za Crnu Goru su pokazali turoperateri, organizatori zabavnih manifestacija, predstavnici IT sektora, energetike, prevodilačkih i agencija za trgovinu nekretninama, i drugi.

“Povodom ovog skupa, održan je promotivni događaj „Staza malih država Evrope“, pa su na jednoj od frekventnijih lokacija u Monaku postavljeni njihovi izložbeni prostori. Tokom obilaska štandova, članovi delegacija su imali priliku da se uvjere u veliko interesovanje za turističke ponude malih zemalja, a posebno Crne Gore”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve