Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

DPS: Populističke vlade ugrozile ekonomiju, ”oslobodioci” se samo zaduživali i trošili

Zato smo, kako su kazali iz DPS-a, došli u poziciju da otplaćujemo novi javni dug od gotovo milijardu eura, da samo u 2022. imamo 750 miliona nedostajućih sredstava, a da procijenjeni deficit budžeta iznosi čak 7,6% BDP

Populistička ekonomska politika 42. Krivokapićeve vlade, a nakon nje i 43. Abazovićeve, dramatično je pogoršala ekonomske parametre javnih finansija Crne Gore, poručili su iz Demokratske partije socijalista (DPS).

– Neodrživ zdravstveni sistem, oslabljene finansije opština u Crnoj Gori, otplaćivanje novog javnog duga od gotovo milijardu eura, zastoj kapitalnih i infrastrukturnih projekata, nerealan budžet uz nepostojeću zakonsku regulativu koja bi obezbijedila prihodni dio, uhljebljenja do granice pucanja javnih preduzeća, gašenje uspješnih kompanija, samo su neke od vidljivih posljedica takve ekonomske politike – naglašavaju u saopštenju.

Zato smo, kako su kazali iz DPS-a, došli u poziciju da otplaćujemo novi javni dug od gotovo milijardu eura, da samo u 2022. imamo 750 miliona nedostajućih sredstava, a da procijenjeni deficit budžeta iznosi čak 7,6% BDP.

– Kada su vajni „oslobodioci“ i „eksperti“ državu doveli do samog ekonomskog ponora, i upitne održivosti kompletnog fiskalnog sistema Crne Gore, za šta krivicu prebacuju međusobno jedni na druge, poslije čuvenog „tajnog i organizovanog“ zaduživanja od 750 miliona eura ide se na novo od čak 450 miliona za pokrivanje deficita za 2022. godinu! Ali, i poslije ovog postoji još jedno – u 2023. godini – naveli su iz DPS-a i dodali:

– Uprkos politikantskim pričama o zaduživanju vlada koje je naša partija predvodila, podaci demantuju ove manipulante. Prije decembra 2020. godine, javni dug je na kraju trećeg kvartala 2020, kada je vlast predata 42. Vladi Zdravka Krivokapića, iznosio 3,7 milijardi eura. –

Napominju da prema tek usvojenim planovima 43. Vlade Dritana Abazovića, projektovani javni dug u 2025. iznosi 5,1 milijardu eura.

– Pritom, kapitalni budžet za infrastrukturu, bolnice, škole i druge javne projekte, znatno je manji u odnosu na onaj iz perioda vlasti 41. Vlade, čiji je glavni stožer bila naša partija. Dakle, pare su trošili a ništa nijesu stvorili ili izgradili. Sve čime se diče su projekti koje su vlade prije njih započele. Bjelodano je da će nekompetentnost i loša namjera naših vajnih „oslobodilaca“ skupo koštati Crnu Goru – istakli su u saopštenju.

– Nikada više, građani ne smiju da dozvole da državom upravljaju neodgovorni, bahati i pohlepni ljudi, jer upravo takvi su u ove dvije godine svojim hazarderskim pristupom ugrozili ekonomiju države, i unijeli opštu nestabilnost u sve segmente ovog društva – zaključuju iz DPS-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve