Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

DPS: Iza poziva za prodaju akcija EPCG, krije se podla namjera nezakonitog i netransparentnog otuđenja državne imovine

Objavljivanje javnog poziva za izbor ''strateškog kupca'' sa rokom trajanja od 15 dana mimo je svih standarda zaključivanja investicionih ugovora u zemljama Evropske unije.

EPCG objavila je javni poziv za izbor “strateškog kupca”, a po kojem zakonskom osnovu, ostaje nedoumica. Da li su ovim prekršeni propisi koji se odnose na privatizaciju ili je ovo privatizacija mimo privatizacije? Kako EPCG raspolaže akcijama koje su, poznato je, državna imovina? Poznato je menadžmentu EPCG kako je tekao proces izbora strateškog investicionog partnera kad sličan proces realizuje ozbiljna Vlada kroz transparentan privatizacioni proces koji je realizovan i u konačnom izabrana italijanska kompanija A2A, saopšteno je iz DPS Komisije za ekonomski razvoj.

Kako su naveli, proces je pratila Vladina tenderska komisija, stoga je i rezultat bio transparentan i u skladu sa zakonom, a kao rezultat uspješnog procesa izabran je partner iz zemlje članice Evropske unije.

“U ovom procesu nema tenderske dokumentacije, pa nije jasno po kojim uslovima se bira “strateški kupac” koji se tretira kao strateški investitor, kao ni koje su njegove obaveze, a ni prava”, navode u saopštenju.

Objavljivanje javnog poziva za izbor “strateškog kupca” sa rokom trajanja od 15 dana mimo je svih standarda zaključivanja investicionih ugovora u zemljama Evropske unije.

“Kriterijum za izbor je samo jedan i to je cijena po akciji, što ne može predstavljati izbor strateškog investitora, već simuliranje berzanskog procesa. To je znači kupovina, a ne strateška investicija, bar ne za EPCG, dok za kupca sigurno da jeste. Umjesto da EPCG traži za strateškog investitora boljeg od sebe, u ovom izboru mogu samo gori učestvovati”, navode iz DPS-a.

Proces koji je realizovan mimo javnosti već je jasno da nije transparentan, a odluke Vlade tajne. Zašto je Vlada informaciju o ovome usvojila mimo oka javnosti, a uz to i mimo Savjeta za privatizaciju?

“Ono što je dalje poznato EPCG, ali je promaklo javnosti, ako EPCG za žurnih 15 dana ne nađe strateškog kupca (za kojeg svi znamo i ko je planirani, tu iza granice), EPCG će prodati akcije slobodno na berzi. A pitanje je kako i po kojem osnovu”, dodaju u saopštenju.

Iz DPS Komisije za ekonomski razvoj poručuju, da je sreće EPCG bi tražila strateškog partnera iz zemalja Evropske unije po pravilima koje renomirane energetske kuće i poznaju i preferiraju, ali to nije trenutnom EPCG menadžmentu u interesu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve