Četvrtak, 25 Jula, 2024
Rubrika:

Dolazak BWA stvara uslove za ulazak njemačkog i međunarodnog kapitala u našu zemlju

Bečić je takođe konstatovao da je ova Vlada i ova većina za osam mjeseci uspjela da stanje blokade procesa, blokade brojnih institucija, svojevrsne stagnacije pretvori u dinamiziranje evropskog puta, kao i da isporuči konkretne rezultate, što je rezultiralo dobijanjem IBAR-a u Briselu prije dva dana.

Potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić otvorio je BWA – međunarodno biznis udruženje njemačkog porijekla, koje broji predstavništva u preko 100 zemalja svijeta i okuplja oko 10.000 kompanija i institucija.

,,Dobro došli u, kako mi volimo reći, najmanju, ali najljepšu zemlju Zapadnog Balkana, zemlju ogromnih potencijala i resursa i prije svega gostoprimljivih ljudi”, poručio je Bečić na otvaranju i izrazio zadovoljstvo što ,,nakon prošlonedeljnih sastanaka koje smo imali u Crnoj Gori kada sam ugostio parlamentarace Bundestaga i rukovodioce turističke kompanije TUI iz Njemačke, danas imam priliku da prisustvujem ovako važnom poslovnom i biznis trenutku koji je uvod u otvaranje predstavništva jednog renomiranog međunarodnog biznis udruženja kao što je vaše”.

Bečić je takođe konstatovao da je ova Vlada i ova većina za osam mjeseci uspjela da stanje blokade procesa, blokade brojnih institucija, svojevrsne stagnacije pretvori u dinamiziranje evropskog puta, kao i da isporuči konkretne rezultate, što je rezultiralo dobijanjem IBAR-a u Briselu prije dva dana.

,,Činjenica da smo konačno dobili ispunjenost privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 je prekretnica i jedan od najvažnijih trenutaka na evropskom putu Crne Gore, jer sada idemo sa zatvaranjem poglavlja, očekujemo da do kraja godine zatvorimo značajan broj poglavlja, a ako zadržimo, a vjerujem da hoćemo, tu dinamiku, apsolutno je realno da 2028. godine Crna Gora postane 28. članica Evropske unije”, rekao je Bečić ističući činjenicu koja je veoma važna za crnogorsku ekonomiju, a to je da smo na korak do tako velikog, strateškog cilja, i od tako velikog tržišta.

Ističući da je jedan od prioritetnih ciljeva ove Vlade da stvara i nastavi da unaprijeđuje uslove za privlačenje zdravog i respektabilnog kapitala, Bečić je saopštio da to upravo podrazumijeva da nastavimo unaprijeđenje normativnog okvira, eliminisanje određenih barijera, birokratskih procedura, ali i jačanje institucija i pravne sigurnosti, jer zdrav kapital traži pravnu sigurnost.

Ukazujući na rezultate koji su za ovih osam mjeseci postignuti zajedno sa tužilaštvom i EUROPOL-om na polju odlučne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, Bečić je naglasio da ,,ta borba i ti rezultati vraćaju vjeru u institucije, jačaju institucije, a bez jakih i odgovornih institucija nema ni privlačenja zdravog i respektabilnog kapitala.

„Tako da, to i jesu ključni pravci ove Vlade – da jačamo institucije, da jačamo vladavinu prava, da ekonomski i socijalno nastavimo da snažimo naše građane, da jačamo građansko društvo. Tako da se, naravno, radujemo partnerstvu i radujemo se koaliciji i državnih institucija i biznis zajednice i civilnog sektora”, rekao je Bečić.

Dolazak BWA u Crnu Goru stvara uslove za ulazak njemačkog i međunarodnog kapitala u našu zemlju, što doprinosi ekonomskom razvoju i prosperitetu Crne Gore, između ostalog i kroz potencijalno stvaranje visoko plaćenih radnih mjesta, poruka je organizatora.

Bečič je izrazio zadovoljstvo što će BWA predstavništvo biti u Herceg Novom, ,,jednom prelijepom gradu, gradu gostoprimljivih ljudi, našoj kapiji ka Evropskoj uniji”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve