Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Dok sumnjaju u korupciju, snižavaju kriterijume za posao vrijedan 300 hiljada eura

Prvi tender, od 28. maja ove godine, poništio je tadašnji direktor CGES-a Dragan Kujović, na prijedlog tenderske komisije. Drugi, od 13. avgusta ove godine, poništio je v. d. direktora Ivan Asanović po direktivi MKI, zbog sumnji u moguće zloupotrebe. U obje odluke o poništenjima kao razlog se navodi - ''potreba za bitnom izmjenom dokumentacije''.

U ponedjeljak bi trebalo da budu otvorene ponude na trećem tenderu CGES-a, vrijednom 300 hiljada eura, za sječu stabala sa trase dalekovoda. Prethodna dva tendera za istu stvar su poništena na zahtjev tenderske komisije i Ministarstva kapitalnih investicija (MKI). U sva tri slučaja, postoje sumnje o namještanju tendera.

Prvi tender, od 28. maja ove godine, poništio je tadašnji direktor CGES-a Dragan Kujović, na prijedlog tenderske komisije. Drugi, od 13. avgusta ove godine, poništio je v. d. direktora Ivan Asanović po direktivi MKI, zbog sumnji u moguće zloupotrebe. U obje odluke o poništenjima kao razlog se navodi – ,,potreba za bitnom izmjenom dokumentacije”.

SUMNJIVI TENDERI

MKI je poništenje tendera od 13. avgusta tražilo u dva navrata. Prvi put 7. septembra u dopisu državnog sekretara Marka Perunovića traži se od borda CGES-a da poništi ovaj, kao i tender CEDIS-a vrijedan 41,7 hiljada eura, oba za sječu rastinja na trasi dalekovoda distributivne, odnosno prenosne mreže. Perunović traži da se ove dvije nabavke objedine i da se smijeni šef javnih nabavki i članovi tenderske komisije CGES-a.

U drugom dopisu sa naznakom ,,ispravka“, Perunović traži poništenje samo CGES-ovog tendera, uz zahtjev za smjenu šefa i, sada, članova svih tenderskih komisija.

U tom novom dopisu ne pominje se, bez ikakvog obrazloženja, tender CEDIS-a čije je poništenje prethodno traženo.

Ivan Asanović je tender poništio nakon četiri dana, istog dana kad je, odlukom borda CGES-a kojim predsjedava Aleksandar Mijušković, izabran za v. d. direktora.

UGOVORI

CGES godišnje raspisuje tender radi održavanja trase dalekovoda.

Prema podacima sa sajta Direktorata za javne nabavke, ovaj posao je od 2013. do 2017. godine obavljala kompanija iz Danilovgrada Eurozox na osnovu četvorogodišnjeg okvirnog sporazuma po cijeni od 61,6 hiljada eura godišnje. Godinu kasnije ugovor je potpisan sa podgoričkim Alfa projektom za 62,4 hiljade eura.

Ta je firma 2019. odustala od okvirnog sporazuma, koji je trebalo da traje do ove godine, a tender nije raspisivan do prošle godine. Tada je ponovo izabran Eurozox, ali je i cijena povećana sedam puta na 435,3 hiljade eura sa PDV-om.

SNIŽAVANJE KRITERIJUMA

Ono što čudi u ovim tenderima jeste snižavanje kriterijuma za učešće, koji bi, imajući u vidu prirodu posla, trebalo da garantuju bezbjednost, iskustvo, stručnost i kadrovsku osposobljenost ponuđača.

Nakon što je prvobitno poništen tender od 28. maja zbog, kako je navedeno, potrebe za bitnom izmjenom dokumentacije, u novom pozivu od 13. avgusta izbačen je samo uslov da minimalni dvogodišnji prihodi ponuđača moraju biti u vrijednosti tendera, odnosno 300 hiljada eura.

Izmjene uslova su uslijedile 4. septembra, nekoliko dana prije nego je MKI prvi put tražilo poništenje, pa tenderom više nije bio predviđen ni vođa projekta, za kog je prethodno traženo fakultetsko obrazovanje, uz položen ispit za poslove zaštite na radu. Istim izmjenama od ponuđača se više nije tražila referenca da je posjekao površinu od najmanje 100 hiljada kvadrata, a kao novi uslov traženo je da se za svako lice u poslu dostavi uvjerenje o osposobljenosti za bezbjedan rad.

Prema saznanjima Pobjede, ove izmjene uslijedile su nakon stava pojedinih članova komisije da su uslovi diskriminatorni, iako su se prvobitno svi saglasili sa objavom teksta nabavke.

Postavlja se pitanje: da li je neko uticao na promjenu mišljenja pojedinih članova komisije, koja po zakonu mora biti nezavisna ?

Zanimljivo je primjetiti da je u tenderu CEDIS-a, čije je poništenje traženo prvim dopisom MKI, predviđeno da vođa projekta bude fakultetski obrazovan sa najmanje jednom referencom u istom poslu vrijednosti minimum 30 hiljada eura. Ovaj uslov ulazio je i u bodovanje ponuda, imajući u vidu da je cijena nosila 90, a iskustvo i reference vođe projekta deset poena. CEDIS-ov tender završen je u novembru, a rok za odabir ponuđača je 10. januar iduće godine.

NE TREBA NI ISO

Nakon što se MKI, zbog sumnji u zloupotrebu, umiješalo u pitanje ovog tendera, CGES je raspisao novi 8. novembra, kojim je uklonjen, do tada u oba poništena tendera, traženi uslov da ponuđači moraju posjedovati sertifikat za standard ISO 45001:2018, koji se odnosi na zaštitu zdravlja i bezbjednosti na radu u trasama dalekovoda.

Vraćen je zahtjev za vođom projekta, ali sada sa novim ,,kriterijumom» – da to bude osoba bez fakulteta, bez inicijalno traženih prihoda i bez reference na posječenih 100 hiljada kvadrata?!

Novi uslov je da se sječe u skladu sa pravilnikom o šumskom redu uz potvrdu da je firma to radila najmanje jednom. Od vođe projekta traži se samo stručni ispit iz zaštite na radu, za svakog radnika uvjerenje da je prošao kurs zaštite na radu, dok se za mehanizaciju traži potvrda da zadovoljava propisane mjera zaštite na radu. Ponuđena cijena će se vrednovati sa 90 od mogućih 100 poena.

BEZ ODGOVORA

Iz MKI Pobjedi nijesu odgovorili na osnovu čega su sumnjali u zloupotrebu na prethodnim tenderima, niti da li su smijenjeni šef javnih nabavki i članovi tenderske komisije.

– U ovom trenutku, svako objavljivanje informacija od strane Ministarstva kapitalnih investicija, koje obavlja nadzor nad CGES-om, moglo bi da predstavlja nezakonit i neprimjeren uticaj na rad tenderske komisije CGES-a i eventualno bi moglo kompromitovati tenderski postupak – naveli su u odgovoru iz MKI, dodajući da ovaj tender još nije završen.

Zbog toga još ne znamo da li su podnijeli krivičnu prijavu ili inicijativu tužilaštvu. Ni od CGES-a nijesmo dobili odgovore da li su pokrenuli disciplinske postupke i smijenili ljude prema nalogu MKI. Nijesu nam odgovorili ni zašto su ovoliko snizili kriterijume za posao od ovolike vrijednosti i mogućeg rizika, kako po radnike, tako i po mrežu.

Prema našim saznanjima, ni od šefa ni od članova komisije nije traženo izjašnjenje povodom sumnji MKI na zloupotrebu. Sudeći prema dokumentaciji, tri člana komisije iz poništenog tendera od 13. avgusta ostala su i u aktuelnoj, kojoj su dodata još dva člana, od kojih je jedan bio u komisiji prvog poništenog tendera.

CGES nije stigao na crnu listu

Nekoliko dana nakon što je MKI uputilo CGES-u zahtjev da se tender poništi javnost su obavijestili da je Odjeljenje za borbu protiv korupcije tužilaštvu predalo 12 informacija o postojanju mogućih krivičnih djela u državnim kompanijama. Prijave su se odnosile na Montekargo, Željezničku infrastrukturu, EPCG, Barsku i Crnogorsku plovidbu.

Tada nije bilo govora o spornom tenderu u CGES-u za koji sumnjaju da postoje zloupotrebe niti se pominje u nedavno objavljenom dokumentu MKI pod nazivom ,,365 dana – 365 izazova“ u kom je navedeno više problematičnih tendera u državnim kompanijama.

 

 

 

 

 

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve