Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Dok bitkoin ruši sve rekorde, stručnjak upozorava: Kriptovalute bi mogle uzrokovati sljedeću veliku krizu

Analitičar upozorava kako je riječ o jako rizičnom ulaganju koje može stvoriti neki novi balon kao što smo vidjeli 2008. godine u Sjedinjenim Državama

Dobre vijesti za sve one koji su uložili u bitcoin. Naime, najpoznatija svjetska kriptovaluta je juče prvi put premašila 68.000 dolara, dok je druga najveća kriptovaluta etherum, takođe došla do svojih rekordnih nivoa popevši se na 4.837,59 dolara.

Dok je tržišna vrijednost kriptovaluta početkom godine iznosila jedan bilion dolara, juče se ona popela na nevjerovatnih tri biliona dolara.

Najveći rast je doživjelo od početka oktobra, kada je u samo mjesec dana tržište kriptovaluta dodalo svojoj ukupnoj vrijednost čak bilion dolara.

Mnogi ulagači bitcoin sada vide kao sredstvo za čuvanje vrijednosti poput zlata, što kriptovalutu čini utočištem zbog sve veće brige o porastu inflacije. Ali, je li baš sve tako optimistično kao što bi se moglo naslutiti iz ovih redaka Dnevno.hr pita ekonomskog analitičara Damira Novotnyja koji ističe kako je bez obzira na strelovit rast kriptovaluta, još uvijek riječ o riskantnom ulaganju jer iza nje ne stoji nikakva fizička vrijednost:

“U posljednje dvije godine građani širom svijeta nisu mogli trošiti, pa su uštedjeli jako puno novaca, a dio toga se sada preliva i na kriptovalute”.

Bitcoin ili zlato?

Na pitanje jesu li realna predviđanja američke banke JP Morgan iz koje govore da bi bitcoin mogao dugoročno skočiti i na 146.000 dolara ako institucije počnu preferirati bitcoin naspram zlata u svojim portfeljima odgovara kako to niko ne može znati, ali i kako je činjenica što se radi o virtuelnoj valuti još uvijek otežavajuća okolnost za bitcoin i druge kriptovalute:

“Da bi postao siguran, bitcoin bi trebao postati opšte priznato sredstvo plaćanja u robnoj razmjeni, a to se vjerovatno nikad neće dogoditi”, uvjeren je Novotny.

Analitičar upozorava kako je riječ o jako rizičnom ulaganju koje može stvoriti neki novi balon kao što smo vidjeli 2008. godine u Sjedinjenim Državama:

“Tada su mnogi ulagači ostali bez svoje imovine jer su ulagali u sekundarno tržište hipotekarnih kredita, uglavnom na američkom tržištu. Mnogi su izgubili novac jer su igrali na tu kartu, a to bi se moglo dogoditi i s bitcoinom”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve