Ponedjeljak, 15 Avgusta, 2022
Rubrika:

Dodijeljeni grantovi za razvoj stručnog obrazovanja

Ceremonija je okupila predstavnike Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, Komorskog investicionog foruma, Ambasade Njemačke, KfW – Njemačke razvojne banke, te predstavnike nagrađenih konzrocijuma

Svečana ceremonija dodjele grantova Regionalnog fonda za izazove održana je u Privrednoj komori Crne Gore. Ceremonija je okupila predstavnike Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, Komorskog investicionog foruma, Ambasade Njemačke, KfW – Njemačke razvojne banke, te predstavnike nagrađenih konzrocijuma, saopšteno je iz PKCG.

Kako je saopšteno Regionalni fond za izazove (RCF) je finansijski mehanizam osmišljen sa ciljem unapređenja zapošljivosti mladih. Ovaj projekat finansira Njemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) preko Njemačke razvojne banke (KfW). Glavni partner u implementaciji projekta je Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana 6 (WB6CIF).

“Na skupu je saopšteno da je nakon prvog poziva za dostavljanje predloga projekata, RCF dobio 205 izjava o zainteresovanosti od strane konzorcijuma i instutucija koji se bave stručnim obrazovanjem i obukom, te kompanija iz regiona Zapadnog Balkana. Od ukupnog broja prijava, 29 je pristiglo iz Crne Gore. Daljim radom Selekcione komisije donijeta je odluka da se dva najuspješnija projekta iz Crne Gore predlože za finansiranje i dobiju investicije u infrastrukturu i opremu u ustanovama za stručno obrazovanje, ali i obuke i usavršavanja svih uključenih u realizaciju programa kooperativnog obrazovanja”, navodi se u saopštenju.

Sredstva će biti investirana u ukupnom iznosu od 937.249 eura.

“Konzorcijum koji čine Srednja elektrotehnička škola “Vaso Aligrudic” iz Podgorice sa partnerima Bild Studio, Alicorn, Data Design, Amplitudo,i Mont-inženjering, dobio je grant u iznosu od 511.509 hiljada eura, dok je konzorcijumu Srednje mješovite škole “Danilo Kiš” iz Budve sa partnerima Hotelska Grupa Montenegro Stars, Budva, Gospoština Lux, Budva i Spencer & Hill Team, Bečići dodijeljen grant u iznosu od 425.740 hiljada eura”, piše u saopštenju.

Ceremoniji su prisustvovali predsjednica Privredne komore Crne Gore, Nina Drakić, ambasador Federalne Republike Njemačke u Crnoj Gori, Robert Heinrich Weber, direktorica Direktorata za opšte srednje obrazovanje Marija Lalatović, stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Željko Uljarević, direktor KfW Njemačke razvojne banka, Kancelarija u Crnoj Gori. Skupom je moderirao Balša Ćulafić, koordinator projekta za RCF u ime Komorskog investicionog foruma i koordinator za saradnju sa međunarodnim organizacijama u Privrednoj komori.

Drakić je istakla da je ovaj projekat Regionalnog fonda za izazove važan za Crnu Goru i susjedne zemlje jer nudi potrebna nova znanja, novu kadrovsku energiju, odnosno kvalifikovane zaposlene i izvršioce kako bi naša ekonomija bila konkurentna.

” Privreda koja se razvija pod uticajem novih tehnologija i tržišnih zahtjeva podrazumijeva i obrazovni sistem koji se stalno unapređuje i prilagođava potrebama vremena. Digitalizacija, automatizacija, vještačka inteligencija, i drugi zahtjevi potrošača, nastaviće da traže i nameću nove kvalifikacije stručnog znanja i obrazovanja”, kazala je Drakić.

Prema njenim riječima, iz dobijenih grantova unaprijediće se rad osam privrednih subjekata i dvije obrazovne ustanove iz Crne Gore, te da je ohrabrujuće što se i manje kompanije interesuju za unapređenje kadrovskih kapaciteta i saradnju sa obrazovnim ustanovama.

Drakić je pozvala kompanije i obrazovne ustanove da apliciraju u narednim pozivima, te najavila da će se već krajem mjeseca krenuti sa aktivnostima za raspisivanje novog.

Ambasador Njemačke Robert Heinrich Weber čestitao je konzorcijumima iz Crne Gore koji su za projekte dobili grantove iz Regionalnog fonda za izazove.

Prema njegovim riječima, promocija zapošljavanja i njegovanje stručnog obrazovanja je glavni fokus u aktivnostima koje sprovodi KFW poslednjih godina, te jako važna tema kada se govori o saradnji Crne Gore i Njemačke.

“Znamo da je saradnja strucnih škola i privatnog sektora neophodna i od izuzetne važnosti. Ovo je način da se finansiraju i povežu regionalni centri za obuku i privatni sektor kako bi razvili programe koji odgovaraju potrebama ekonomije. Dobro obučena radna snaga je ključ održivog ekonomskog rasta i dugoročnog opstanka tržišta”, kazao je Veber.

On je istakao da Njemačka želi da podrži Crnu Goru na njenom evropskom putu, te da treba da budemo ponosni što će realizacija ovog projekta pružiti snažan doprinos kompetitivnosti crnogorskih kompanija na zajedničkom tržištu Evropske unije.

Direktorica Direktorata za opšte srednje obrazovanje, stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Marija Lalatović kazala je da samo kroz saradnju partnera iz svijeta obrazovanja i rada, sistem stručnog obrazovanja može da slijedi potrebe privrede i pojedinca kako bi se on što bolje snašao na tržištu rada.

Ona je rekla da će rezultati ovog projekta doprinijeti daljem razvoju stručnog obrazovnja, unapređenju znanja i vještina u prioritetnim sektorima, većem zapošljavanju mladih i stvaranju novih radnih mjesta, kao i većem učešću u cjeloživotnom učenju i razvoju prenosivih vještina i ključnih kompetencija.

“Elektrotehnička škola iz Podgorice “Vaso Aligrudić” i Srednja mješovita škola “Danilo Kiš” iz Budve postaće mjesta usavršavanja nastavnika i zaposlenih iz konzorcijuma, razmjene znanja, podsticanja kreativnosti i inovativnosti, rađanja novih zamisli. Drugim školama i njihovim partnerima, ovi projekti biće podsticaj da pripreme nove ili unaprijede svoje projektne predloge, te budu uspješni u narednim pozivima”, istakla je Lalatović.

Prema njenim riječima ovo je prilika da pomenute škole postanu regionalni centri za učenje za mlade i odrasle, te budu mjesto cjeloživotnog učenja.

“Humana infratstruktura je najbitniji činilac ekonomskog razvoja, političke stabilnosti, napretka društva i pristupanja Evropskoj uniji”, kazao je direktor KfW Njemačke razvojne banke Željko Uljarević.

On je dodao da je KfW svjesna da su radno sposobna omladina i radni ljudi izuzetno bitni, te da se sve više okreću ovakvim projektima kao što je Regionalni fond za izazove.

Uljarević je pozvao sve koji nisu dobili sredstva da za njih apliciraju u drugom kruu i iskoristite mogućnost konsultacija sa Privrednom komorom i KfW-om pri izradi projekata.

U video poruci, direktorica Elektrotehničke škole Milanka Stanišić kazala je da će se kroz ovaj grant omogućiti, kroz koncept kooperativnog obrazovanja, da 86 učenika obavlja praktičnu nastavu u kompanijama.

“Od RCF očekujemo i adaptaciju učionica u radionice i moderne laboratorije. Laboratorijska i oprema za IT kabinete pružiće našim učenicima kvalitetnije sticanje osnovnih znanja i vještina iz oblasti elektrotehnike, kao i savremene uslove rada”, navela je ona.

Direktorica Srednje mješovite škole “Danilo Kiš” iz Budve, Nada Purić kazala je da su se prijavili na projekat koji će školi donijeti adaptaciju oglednog kompleksa kabineta i biti namjenski opremljen za simulaciju rada u ugostiteljsko-turističkim objektima, kroz realizaciju vježbi i praktične nastave, te za adaptaciju i osnivanje školskog restorana i recepcije. Ona je istakla da od RCF-a očekuju stručnu podršku tokom cijelog trajanja projekta.

Najnovije

Evo gdje neće biti struje u srijedu

Zbog planiranih radova na mreži, u srijedu 17. avgusta, bez napajanja električnom energijom će ostati: Podgorica - u terminu od 08 do 15 sati: Liješta, Medun, Dučići,...

Zbog suše Rajna na istorijskom minimumu

Uporna suša obara vodostaj njemačkih rijeka, pa je Rajna kod Emeriha pala na istorijski minimum od četiri centimetra, navodi nacionalna uprava za plovne puteve...

OEBS osudio sudski progon novinara u Rusiji

Novinari ne smiju biti kažnjavani zbog obavljanja svojih profesionalnih dužnosti i istražni pritvor ne bi smio da se koristi za vršenje nepravednog pritiska na...

Pokrenut stečajni postupak protiv Radija Slobodna Evropa u Rusiji

Sud u Moskvi počeo je stečajni postupak nad ruskim entitetom Radija Slobodna Evropa nakon što su lokalne poreske vlasti pokrenule proces zbog kojeg je...

Konatar: Ko nije za izbor članova Sudskog savjeta, taj ne želi Crnu Goru u...

Poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar kazao je da će se na sjutrašnjoj sjednici Skupštine pokazati ko je za ulazak Crne Gore u EU. “Sjutra je sjednica...

Najčitanije

Povezano

Snaga je u nama: Pokažimo koliko možemo zajedno

Privredna komora Crne Gore (PKCG) pokrenula je kampanju pod sloganom “Snaga je u nama“, usmjerenu na širenje svijesti o veličini, snazi i značaju crnogorske...

Okrugli sto povodom rasprave o predlogu Zakona o snabdijevanju naftnim derivatima u slučaju poremećaja u snabdijevanju

Ministarstvo kapitalnih investicija danas je u prostorijama Privredne komore Crne Gore održalo okrugli sto u okviru javne rasprave o tekstu nacrta Zakona o snabdijevanju...

Rano je prognozirati uspjeh ljetnje turističke sezone

Ljetnja turistička sezona je dobra s obzirom na nepovoljne uslove globalnih geopolitičkih izazova u kojima se realizuje i još je rano prognozirati njen uspjeh,...

Upravni odbor KIF ZB6 u Ohridu: Uklanjanje poslovnih barijera za konkurentniji region

Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić učestvovala je u radu sjednice Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (KIF ZB6), koja je...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve