Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Dodatna naknada za one koji potroše više od 300 kilovata

Iz Ministarstva ekonomije su pojasnili da je 2019. godina posljednja godina u koju ulaze u rad veći proizvoidni kapaciteti iz obnovljivih izvora energije

Na osnovu Uredbe o naknadi za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora (OIE) i visokoefikasne kogeneracije od januara ove godine na računima za struju umjesto stavke naknada za podsticanje OIE uvedena su dva obračunska elementa- naknada za podsticanje OIE1 I Naknada za podsticanje OIE2.

U prošloj godini ta naknada je iznosila 0, 47316 c€/kWh (centi po klovat satu), ali od janauara 2019. naknada za OIE1 iznosi 0,47320 c€/kWh, a za OIE2 0,9439 c€/kWh.

Iz Ministarstva ekonomije su nedavno saopštili da su shodno zakonskoj obavezi utvrdili visinu jedinične naknade za podsticanje proizvodnje električne energije za 2019. godinu u visini od 0,9439 c€/kWh.

Pojasnili su da je 2019. godina posljednja godina u koju ulaze u rad veći proizvoidni kapaciteti iz obnovljivih izvora energije (uvođenje vjetroelektrane Možura u elektroenergetski sistem) koji je garantovan otkupom energije po podsticajnim cijenama, te da je Izmjenama i dopunama Uredbe obezbijeđeno da posljedice ovog povećanja ne dijele kupci koji efikasno koriste raspoloživu električnu energiju.

“Utvrđeno je da naknada za podsticanje električne energije za 2019. godinu za potrošnju električne energije u kategoriji domaćinstava ostaje nepromijenjena i za potrošnju prvih 300kWh (to je iznos računa oko 30e)”, kazali su u Ministarstvu ekonomije.

Prema njihovim tvrdnjama ma ovaj način je obezbijeđeno da posljedicu promjene cijena neće osjetiti oko 61 odsto domaćinstava, odnosno za oko 200 hiljada potrošača a da za sve ostale on ostane nepromijenjen za potrošnju do ovog iznosa. To znači da će 40 odsto domaćinstava koji troše više od 300 kilovata dobijati veće račune.

“Na potrošnju preko 300kWh u kategoriji domaćinstava i za potrošnju svih ostalih kategorija distributivnih kupaca, primjenjivaće se utvrđena naknada”, saopštili su iz ovog Vladinog resora.

Primjena jedinične nakande za podsticanje se primjenjuje od 1. januara ove godine.

Iz Ministarstva ekonomije su istakli da u narednim godinama očekivani objekti velikog kapaciteta neće biti obuhvaćeni podsticajnim cijenama te to neće uslovljati promjene tarifa po ovom osnovu.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve