Dobro, Bolje, Domaće – slogan je projekta „Domaći ukusi“ koji je pokrenula Vlada Crne Gore u saradnji sa Privrednom komorom, odnosno privrednicima iz turističkog sektora, sa ciljem poboljšanja plasmana domaćih proizvoda u turističkoj potrošnji.

Projekat „Domaći ukusi“ pokrenut je kao druga faza Programa „Kupujmo domaće, a realizuju ga Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, Investiciono – razvojni fond i Privredna komora Crne Gore.

”U susret ljetnjoj turističkoj sezoni u kojoj se, prema relevantnim najavama i interesovanjima, očekuje nova rekordna posjećenost Crne Gore, Nacionalna turistička organizacija danas je organizovala konferenciju za novinare na kojoj je osim slogana – Dobro.Bolje. Domaće, predstavljen i logotip projekta, a sve sa ciljem intenziviranja aktivnosti na promociji plasmana domaćih proizvoda u hotelima i restoranima”- navedeno je u saopštenju.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović ocijenio je da projekti „Kupujmo domaće“ i „Domaći ukusi“ promovišu zajedništvo i partnerstvo Vlade, privrednika i potrošača.

„Zajedništvo vrijednih domaćina, vrijednih preduzetnika u sektorima poljoprivrede, trgovine i turizma. Ovim partnerstvom, kako je kazao, proizvođači osiguravaju plasman proizvoda, preduzetnici u turizmu i trgovini obogaćuju svoju ponudu i građanima i turistima nude kvalitetne i svježe proizvode sa više boje, više mirisa i više ukusa. Takođe, ovim partnerstvom čuvamo našu tradiciju, našu kulturu, naše specifičnosti, naše autohtone proizvode i jačamo naš turistički brend”, kazao je Simović.

U crnogorskoj kulturi hrane, kako je kazao, značajno mjesto zauzima i tradicionalno crnogorsko gostoprimstvo, jer se u Crnoj Gori za goste i za putnike namjernike oduvijek čuvala i iznosila najbolja hrana sa kojom se raspolagalo, čak i u vremenima kada je manjkavalo i za ukućane.

„Raznovrsnost, kvalitet i posebnost crnogorske kulinarske ponude, povezani tradicionalnim gostoprimstvom – odnosno crnogorska kultura hrane, predstavlja značajan segment našeg identiteta, a samim tim i značajan segment i posebnost naše turističke ponude. Gastronomi u našoj hrani prepoznaju eho istorije i darove netaknute prirode i jasno prepoznaju da centralno mjesto zauzimaju naši lokalni i sezonski proizvodi“, kazao je Simović.
„Prepoznaju njeguški pršut, crmnička vina, naše sireve: pljevaljski, kolašinski lisnati, njeguški, kučki i brojne druge. Prepoznaju barske i ulcinjske masline i maslinovo ulje, džem od divlje narandže, suve ukljeve i dimljenog krapa, podgorički raštan i japrake, zetski kolač, pitu i priganice, cetinjski med i medovinu, kolašinski i gusinjski krompir i kačamak i brojne druge proizvode“, kazao je Simović.

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović kazao je da je povezivanje turizma i poljoprivrede od srateške važnosti za ekonomiju Crne Gore.

„Koliko je značajno turističko tržište, pokazuje podatak da smo u prošloj godini ostvarili 2,2 miliona posjeta, sa oko milijardu i 40 miliona eura prihoda, a da podaci za predsezonu i najave za glavnu sezonu ukazuju da ćemo značajan rast ostvariti i ove godine“, kazao je Davidović.

On je najavio da će Domaći ukusi biti poseban segment turističke ponude Crne Gore, baziran na gastro ponudi, ne samo na domaćem tržištu, nego i svim regionalnim i ino tržištima, što je u skladu sa aktuelnim turističkim trendovima, kako bi privukli što veći broj turista.

Direktorica NTO CG Željka Radak Kukavičić istakla je da je gastronomska ponuda Crne Gore važan segment ukupne turističke ponude.

„Odlučili smo da u fokusu naše ovogodišnje kampanje bude upravo ovaj projekat sa čijim vizuelnim identitetom i sloganom ćemo se predstavljati prije svega na tržištu regiona i domaćem tržistu, ali i na ostalim emitivnim trzištima. Naš cilj je da naši domaći proizvodi budu u što većoj mjeri zastupljeni u našim ugostiteljskim objektima na zadovoljstvo, kako turista tako i samih ugostitelja. Aktivnosti projekta, između ostalog, usmjerene su i na podsticanje saradnje između lokalnih proizvođača i hotelijera i ugostitelja, što će doprinijeti promociji crnogorskih proizvoda i tradicionalne kuhinje, čime se podiže nivo kvaliteta i konkurentnosti na turističkom tržištu, otvara mogućnost stvaranja novih radnih mjesta, i povećava se ukupan nivo doprinosa turizma bruto društvenom proizvodu Crne Gore, “ kazala je Radak Kukavičić.

Logotip i slogan koji će pratiti realizaciju projekta “Domaći ukusi” odabrani su putem Konkursa koji je objavila NTOCG. Na konkursu, za čiju selekciju je bio zadužen stručni žiri u čijem radu su učestvovali predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma, NTOCG, PKCG i renomirani grafički dizajneri, odabrani su radovi dva autora, Ive Ivanović i Nikole Markovića.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve