Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Dobavljači poskupili ulje i do 30 odsto

Nijesu svi crnogorski trgovački lanci bili voljni da komentarišu ovo pitanje. Iz Domaće trgovine, u okviru koje posluju Aroma i Konto marketi, rekli su da su smanjili cijene za brašno, suncokretovo ulje i so čim je zakon stupio na snagu

Iako je PDV na osnovne namirnice ukinut, a na neke smanjen, crnogorski građani od toga nijesu imali značajne koristi, jer su cijene ili neznatno smanjenje ili su ostale na istom nivou, dok su kod pojedinih trgovaca, upoređujući sa cijenama od prije dvije nedjelje, uočena dodatna poskupljenja, piše Pobjeda.

Da je bilo potrebno iskontrolisati da li će Zakon o smanjenju PDV-a biti adekvatno implementiran, odnosno da li će doći do korekcije cijena, Socijaldemokrate (SD) su ukazivale od starta. Navode da je skupštinski odbor prihvatio njihovu inicijativu i pozvao Vladu da definiše adekvatan mehanizam navedene kontrole.

“Dalji rast cijena je nažalost rezultat i činjenice da Vlada kontinuiteta, što u suštini manjinska i jeste, nije još u stanju da donese podzakonski akt, koji je uslov za primjenu usvojenog Zakona o ograničavanju cijena od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi. Izgleda da su joj sve druge teme važnije od one najvažnije – životnog standarda najšire kategorije stanovništva”, kazao je Pobjedi član Predsjedništva SD-a Nihad Canović.

Dobavljači poskupili

Nijesu svi crnogorski trgovački lanci bili voljni da komentarišu ovo pitanje. Iz Domaće trgovine, u okviru koje posluju Aroma i Konto marketi, rekli su da su smanjili cijene za brašno, suncokretovo ulje i so čim je zakon stupio na snagu.

“Međutim, od tada do danas, na tržištu je došlo do povećanja nabavnih cijena, konkretno za suncokretovo ulje čak za 30 odsto. Zbog navedene situacije korekcija PDV-a je jednim dijelom amortizovala rast cijena osnovnih životnih namirnica. Na globalno i regionalno kretanja nabavnih cijena ne možemo uticati pa nastojimo da proširenjem skladišnih kapaciteta omogućimo što veće nabavke prije pomenutih povećanja”, kazali su Pobjedi iz Domaće trgovine.

Isto su rekli i u Franci, navodeći da je cijena ulja Iskon i Dijamant, u momentu stupanja zakona na snagu, korigovana sa 1,99 na 1,85 eura, a Vitala sa 2,29 na 2,13 eura.

“Nova isporuka ulja od dobavljača je stigla po većim cijenama, pa je nova nabavna cijena ulja Iskon 2,37 eura, što je rezultiralo povećanjem cijene u maloprodaji na 2,39 eura”, objasnili su iz France.

Mjere

Canović je ukazao da je neophodno donijeti konkretne mjere radi ublažavanja rasta cijena, kako bi se očuvala kupovna moć građana. Zato su, kako je naveo, amandmanskim djelovanjem poboljšali zakon definisanjem mjera ograničenja i proizvoda čije bi cijene mogle biti ograničene. Riječ je o prehrambenim arktiklima, dječjoj hrani i opremi, sredstvima za ličnu higijenu, kućnoj hemiji, sredstvima za ogrijev i slično.

Canović kaže da se u javnosti čulo da je resorno ministarstvo krenulo sa pripremom podzakonskog akta kojim bi se ovo zakonsko rješenje efektuiralo, ali ocjenjuje da to očigledno ide presporo, jer cijene rastu iz dana u dan.

“Koristim priliku da uputim apel Vladi Crne Gore da u što kraćem roku donese odluku o ograničenju cijena proizvoda koji su od posebnog interesa za život i zdravlje ljudi”, reao je Canović.

Kilogram šećera u skoro svih maloprodajama trgovačkih lanaca u centru Podgorice košta 95 centi, dok se cijena soli kreće od 39 centi, koliko košta najjeftinija so u Idei, do 69 centi koliko je najskuplja u Aromi.

Brašno Klas Zlatni puder u Idei košta 1,29 eura, u Voliju 1,29, a u Aromi 1,49 eura, što jeste nešto niže nego prije 15 dana. Srbijansko brašno Danubius je na istom nivou kao prije 15 dana, pa košta 69 odnosno 79 centi u zavisnosti od tipa.

Crnogosrka brašna ostala su na istom nivou 75 centi, dok je Senćansko, u zavisnosti od tipa, u Aromi 79 odnosno 85 centi, a u Idei 75 centi.

Ipak, kada je riječ o ulju, iznenađujuća je cijena Iskona koje je u Idei čak 2,29 eura, dok je u Aromi 1,89 eura. Vitalovo i ulje Dijamant u Voliju je takođe premašio dva eura, za deset odnosno 25 centi, dok su Sunce i Dijamant u Aromi 1,79 eura.

Skupština je usvojila Zakon o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, a predviđeno je da Vlada podzakonskim aktom utvrdi mjere i listu proizvoda na koje bi se mjere odnosile, uz obavezu da je preispita najmanje jednom u tri mjeseca. Ipak, ovaj zakon i dalje čeka svoju primjenu, a građani svakodnevno prebrojavaju kako se smanjuje broj namirnica koje su, ne tako davno, mogli da kupe za isti iznos.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve