Subota, 18 Septembra, 2021
Rubrika:

Do 2030. smanjiti za 35 odsto emisiju gasova s efektom staklene bašte

Kako su naveli iz resornog ministarstva, Vlada Crne Gore je 3. juna 2021. godine usvojila Izvještaj za pripremu ažuriranog nacionalnog utvrđenog doprinosa (NDC) iz 2020. godine.

Crna Gora je ažurirala svoj nacionalno utvrđeni doprinos (NDC) i obavezala se da do 2030. godine smanji emisiju gasova sa efektom staklene bašte za 35 odsto, saopšteno je iz ekologije, planiranja prostora i urbanizma.

Kako su naveli iz resornog ministarstva, Vlada Crne Gore je 3. juna 2021. godine usvojila Izvještaj za pripremu ažuriranog nacionalnog utvrđenog doprinosa (NDC) iz 2020. godine.

“Ažurirani nacionalni utvrđeni doprinos (NDC), je obaveza preuzeta prema Okvirnoj Konvenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim pomjenama (UNFCCC) po Pariskom sporazumu, i predstavlja političko obavezivanje da se emisije gasova sa efektom staklene bašte smanje do 35 odsto do 2030. godine. Sadrži informacije o nacionalnim okolnostima, procesu planiranja, pretpostavkama i metodološkim pristupima za koje postoje realistične prilike da budu implementirane”, navode u saopštenju.

Dodaju da scenario emisija po NDC-ju pedviđa smanjenje emisija od 35 odsto u poređenju sa nivoom emisija iz 1990. godine, koja se smatra referentnom.

“NDC koji je Crna Gora izradila je pravedan i ambiciozan jer ima za cilj da obezbijedi dodatno smanjenje nacionalnih emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG), a da istovremeno zadovolji potrebe zemlje za ekonomskim razvojem, omogućavajući na taj način izvodljivo kretanje u pravcu dugoročne dekarbonizacije. Oporavak ekonomije Crne Gore i prilagođavanje postpandemijskom periodu podrazumijeva strukturne reforme, inovativne modele poslovanja i investicije za čiju će održivost važan preduslov biti smanjenje emisije GHG”, dodaju u saopštenju.

Iz Ministarstva napominju da ciljne vrijednosti NDC-ja predložene u ovom izvještaju baziraju se na već postojećim mjerama, za koje postoje realistične procjene u pogledu implementacije.

“Dakle, izvedena ciljna vrijednost NDC-ja nije pripremljena sa namjerom da se postigne dugoročan cilj, kao što je klimatska neutralnost do sredine vijeka, ali se prepoznaje da je ovaj dugoročni nisko-karbonski razvoj potreban da bi se pružila podrška Pariskom sporazumu i da bi se izvršilo usklađivanje sa ambicijom u okviru Zelenog sporazuma za Zapadni Balkan. Preporučuje se da Crna Gora elaborira strategiju dugoročnog nisko-karbonskog razvoja i da analizira kako i kada se klimatska neutralnost može postići”, stoji u saopštenju.

Vlada Crne Gore je u procesu ažuriranja svog Nacionalno utvrđenog doprinosa imala podršku Kancelarije Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori. UNDP se, u okviru svog „klimatskog obećanja“ obavezao da će pomoći Crnoj Gori da revidira NDC. Najveći broj predloženih mjera odnosi se na sektore energetike, zatim industrije i otpada.

Najnovije

Ovo je prognoza vremena za sjutra

U Crnoj Gori sjutra će biti umjereno do potpuno oblačno vrijeme, povremeno kiša, lokalno pljuskovi i grmljavina. "Vjetar južnih smjerova, uglavnom slab do umjeren. Jutarnja...

Arteta potvrdio: Vilšir ponovo razgovara sa Arsenalom

Džek Vilšir bi mogao da se nakon tri godine vrati u Arsenal. Menadžer ''tobdžija'' Mikel Arteta potvrdio je da se razgovara sa iskusnim vezistom. - Pričamo...

Pokret Navaljnog optužio Google i Apple da su popustili pred ucjenama Kremlja

Pokret ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, koji je u zatvoru od januara, optužio je danas kompanije Google i Apple da su popustili pred ucjenama Kremlja...

Murinjo nezadovoljan poslije 5:1: Nijesmo igrali kvalitetno

Roma je pobijedila CSKA iz Sofije sa 5:1, ali Žoze Murinjo nije bio zadovoljan. Strateg ''vučice'' istakao je da je ekipa morala da bude na...

Slovenija: Državni službenici do prvog oktobra moraju imati dokaz o vakcinaciji

Svi zaposleni u državnoj upravi u Sloveniji moraće da se vakcinišu protiv kovida-19, jer im negativan test na korona virus više neće biti dovoljan...

Najčitanije

Povezano

EK usvojio paket mjera za ostvarenje klimatskih ciljeva

Evropska komisija usvojila je paket mjera kako bi se glavne politike Evropske unije uskladile s ciljem smanjenja emisije gasova s efektom staklene bašte za...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve