Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Đurović: URA neće dati podršku nerealnim amandmanima na budžet

Prema njegovim riječima, pojedine najave amandmana više govore o neozbiljnosti predlagača, nego o samim amandmanima

URA poziva sve parlamentarne stranke da shvate važnost usvajanja budžeta i odgovorno pristupe njegovom donošenju kako bi osigurali ekonomsku stabilnost i u 2022 godini.

Svjedoci smo ovih dana najava na stotine amandmana kojima se želi obesmisliti usvajanje budžeta za 2022. godinu, kao i najavljeni program reformi“ Evropa sad“ koji je sam po sebi izazovan, saopštio je danas potpredsjednik Građanskog pokreta URA Goran Đurović.

Prema njegovim riječima, pojedine najave amandmana više govore o neozbiljnosti predlagača, nego o samim amandmanima.

“Budžet države Crne Gore mora biti zasnovan na realnim pokazateljima, a ne na nerealnim željama pojedinaca. Najavljeni program „Evropa sad“, koncipiran od strane timova ministara Spajića i Milatovića, iza kojeg stoje oni personalno, kao i sam premijer, po prvi put bi trebalo da uvede ozbiljne reforme u crnogorsku ekonomiju, a kao takav je podržan od socijalnog savjeta. Sprovođenje takvog plana zahtijeva filingransko planiranje bužeta za 2022. godinu, gdje će se dobro definisati kako prihodna, tako i rashodna strana”, kazao je Đurović.

On napominje da je razumljivo da u društvu postoje brojne ranjive kategorije kojima treba povećati primanja.

“Jasno je da je u državi potrebno napraviti na desetine puteva i javnih ustanova, ali sve se to mora bazirati na realnim osnovama koje će garantovati održivost sistema. Zbog svega toga URA apeluje na sve parlamentarne stranke da svoje amandmane baziraju na održivim projekcijama. Svi moraju biti svjesni činjenice da svaki budžet, pa i državni, ima svoje limite i ograničenja u kojima se moramo kretati. Sve mimo toga predstavlja rizik jer može smanjiti kreditni rejting države, i potencijalno nas dovesti u nepovoljan položaj. Ne smijemo više rizikovati nagli skok zaduženosti zarad jeftinih političkih poena. Ovoga moraju da budu svjesni i ministri Spajić i Milatović, kao i cijela Vlada Crne Gore kako ne bi podlegli populističkim predlozima koji se mogu cijeloj državi obiti o glavu”, naveo je Đurović.

Potpredsjednik URE ističe da je Crna Gora obezbijedila finansijsku stabilnost, omogućila dobro punjenje budžeta tokom ljetnje turističke sezone, smanjila javni dug i najavila povećanje plata i smanjenje poreza i doprinosa za poslodavce u narednoj godini.

“Usvajanjem svih nerealnih amandmana sve to bi bilo srušeno u jednom potezu, a najveći gubitnici bili bi sami građani koji bi ostali bez očekivanih primanja. URA neće dati podršku niti jednom amandmanu kome je za cilj politička promocija, a koji nijesu podržani od Vlade Crne Gore. Za nas su budućnost i održivost javnih finansija važniji od bilo kakvih političkih poena”, zaključio je Đurović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve