Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Đurović u Kolašinu: Turistička sezona jako uspješna

Goran Đurović, ministar ekonomskog razvoja i turizma, istako je da je Ministarstvo u prethodnom periodu radilo na stvaranju preduslova kako bi se na pravi način valorizovali potencijali sa kojima Crna Gora raspolaže.

Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje održao je danas u Kolašinu Drugi sastanak sa ministrom ekonomskog razvoja i turizma, Goranom Đurovićem, direktoricom Nacionalne turističke organizacije, Anom Tripković-Marković i direktorom JP „Nacionalni parkovi Crne Gore“, Aleksandarom Bulatovićem na temu: „Izazovi – turistička sezona 2022. godine”. Đurović je kazao da je ovogodišnja turistička sezona jako uspješna.

Kako je saopšteno iz Skupštine, zamjenik predsjednika Odbora poslanik Genci Nimanbegu predsjedavao je Drugim sastankom Odbora.

“Upoznao je da je tokom Prvog sastanka, održanog u Budvi u avgustu tekuće godine, u fokusu rada bila realizacija turističke sezone u južnom regionu Crne Gore kako bi se dobile sve relevantne informacije od strane nadležnih organa, sagledalo aktuelno stanje i utvrdile činjenice zbog kojih se ne postižu još bolji rezultati u turizmu. Tada je odlučeno da se Drugi sastanak Odbora održi u septembru tekuće godine kako bi se posebna pažnja posvetila Sjevernoj regiji Crne Gore. Ukazao je da će nakon održanih sastanaka u oba regiona Odbor sazvati sjednicu na kojoj će održati kontrolno saslušanje predstavnika relevantnih institucija u oblasti turizma i u vidu zaključaka sumirati prikupljene informacije”, naveli su u saopštenju.

Zato je, kako dodaju, potrebno da se u razgovorima sa predstavnicima lokalnih samouprava, nadležnih institucija i različitih udruženja i asocijacija pozvanih na ovaj sastanak stekne uvid u realno stanje u oblasti turizma i utvrde neophodni koraci u rješavanju problema vezanih za adekvatnu pripremu turističke sezone

Goran Đurović, ministar ekonomskog razvoja i turizma, istako je da je Ministarstvo u prethodnom periodu radilo na stvaranju preduslova kako bi se na pravi način valorizovali potencijali sa kojima Crna Gora raspolaže.

Podsjetio je na međuzavisnost države, opštine i privrede kao preduslova za održiv, ekonomski isplativ i socijalno prihvatljiv razvoj turizma.

“Iako turizam može da bude glavni pokretač privrednog razvoja, sa druge strane pandemija Kovida 19 pokazala je osjetljivost turističke djelatnoisti, zbog čega je neophodno raditi na bogatoj diversifikovanoj ponudi namijenjenoj visoko platežnim ciljnim grupama, sa aktivnostima za pripremu turističke sezone tokom cijele godine”, kazao je.

Ukazao je da lokalne turističke organizacije, preko svojih promotivnih kanala ali i preko svih komunikacionih kanala Nacionalne turističke organizacije moraju raditi na stvaranju mikro turističkih destinacija, definisanju autentičnih i za turiste privlačnih turističkih proizvoda, što će, smatra, doprinijeti boljem pozicioniranju cjelokupne crnogorske destinacije.

Sumirajući svoje izlaganje, osvrnuo se na ovogodišnju turističku sezonu koju je ocijenio kao jako uspješnu. U prilog tome naveo je podatak da je ostvareno više od 86 odsto broja turista u odnosu na 2019. godinu i približno 87 odsto broja noćenja u odnosu na istu godinu.

Konstatovao je da je ostvareno značajno povećanje turističkog prometa u sjevernom regionu. Iskoristio je, navodi se, priliku da podsjeti na Svjetski dan turizma koji se obilježava 27. septembar 2022. godine i pozvao sve lokalne turističke organizacije da preduzmu aktivnosti na planu obilježavanja ovog značajnog datuma i daju svoj doprinos u promovisanja turizma, za cjelokupnu privredu Crne Gore.

Direktorica Nacionalne turističke organizacije Ana Tripković-Marković u svom izlaganju posebno se fokusitala na sjeverni region. Ukazala je da preliminarni podaci za jul i avgust ove godine pokazuju da je turistički promet u sjevernom regionu za oko 20 odsto veći u odnosu na 2021. godinu, što je pokazatelj da tražnja za sjevernim regionom raste.

“Takođe, na osnovu sveobuhvatne analize stanja poslovanja lokalnih turističkih organizacija identifikovani su sljedeći problemi: loši uslovi za rad, nedostatak suvenirnica i info punktova za pružanje usluga, nedovoljan iznos sredstava za obavljanje promocije, novčana pomoć lokalnih samouprava za funkcionisanje LTO-a kao i brojni izazovi sa smještajnim kapacitetima na lokalnom nivou. Od aktivnosti koje su LTO tražile od NTO-a, a koje su ispunjene u kontekstu mjera za njihovo olakšavanje poslovanja, posebno je istakla: oslobađanje participacije za učešće u regionalnim aktivnostima NTO-a, oslobađanje troškova zakupa domena, ostvarivanje saradnje sa tur-operatorima, pomoć u unapređenju digitalnog marketinga, pomoć prilikom evidentiranje boravka stranaca”, navela je.

Direktor JP „Nacionalni parkovi Crne Gore“, Aleksandar Bulatović ovogodišnju sezonu u nacionalnim parkovima ocijenio je uspješnom, sa porastom turističkog prometa od 33 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Ukazao je na probleme koje je zatekao u nacionalnim parkovima, da je preduzeće obezbjedilo reprogram poreskog duga, izdvajanje novčanih sredstava za upravljanje Ulcinjskom solanom, ali da se usprkos svim obavezama može kontatovati jedna uspješna poslovna godina.

Tokom diskusije, u kojoj su, navodi se, učestvovali: Ranko Jovović, predsjednik Odbora udruženja za turizam i ugostiteljstvo Privredne Komore, Marta Šćepanović, predsjednica Opštine Kolašin, Vuko Todorović, predsjednik Opštine Berane, Samir Agović, predsjednik Opštine Petnjica, Veselin Vukićević, predsjednik Opštine Žabljak, Veselin Raketić potpredsjednik opštine Andrijevica, Slobodan Delić, direktor Parka prirode „Piva“, Danilo Tomić, direktor Parka prirode ,,Dragišnica i Komarnica“, predstavnici lokalnih turističkih organizacija, predstavnica Regionalne razvojne agencije za Bjelasicu, Komove i Prokletije i predstavnik Udruženja seoskih domaćinstava, zajednički su podržali ovakvu inicijativu i na jedan sveobuhvatan način predstavili uporedne rezultate ljetnje turističke sezone 2022. godine, kao i različite izazove koji opterećuju razvoj turističke djelatnosti u opštinama na sjeveru.

“Nedostatak kvalifikovanog stručnog kadra u oblasti turizma i ugostiteljstva; neadekvatne uslove rada LTO-a, prisutnu sivu ekonomiju u privatnom smještaju, nekoordinisan rad lokalnih i inspekcijskih službi, opredijeljenost finansijskih sredstava za opštine na sjeveru države; potrebu za snažnijom građevinskom i turističkom inspekcijom, zaštitu životne sredine usljed korišćenja džipova i kvadrova kroz planinu, kao i ostvareni prihodi lokalnih samouprava od upotrebe istih, probleme sa putnom infrastrukturom, snabdijevanje strujom, loša pokrivenost internetom i signalom mobilnih operatora, avio dostupnost na sjeveru, nedostatak komunikacije nadležnih organa sa predstavnicima UNESCO-a, nedostatak hotela visoke kategorije, rješavanje problema odlaganja otpada, problem sa vodosbdijevanjem uzrokovan prekomjernom izgradnjom objekata za izdavanje, održavanje puteva u zimskim uslovima, kao i mnogi drugi problemi koji se ponavljaju, a potrebno ih je sistemski rješavati”, saopštili su.

Poslanik Slaven Radulović, istakao je da je turizam, pored toga što je generator privrednog razvoja i grana koja je dosta ranjiva i zavisna od spoljnih uticaja, pa je neophodna podrška manje razvijenim LTO-ima sa centralnog nivoa.

Ako se izuzme da je ove godine izostala posjeta turista iz Rusije, koji čine oko 20 odsto ukupne strukture gostiju, ocijenio je ovu sezonu uspješnom. Istakao je da manje razvijene opštine i LTO-e imaju probleme sa kadrovkim rješenjima i da je neophodno obavljati edukaciju onih koji pružaju turističke usluge, kako se ne bi dešavalo da gosti odlaze sa negativnim iskustvom.

Poslanica Jovanka Laličić, ukazala je na potrebu izjednačavanja metodologije prikazivanja rezultata turističke sezone, da je izgradnja prve dionice auto puta razlog što je ove godine zabilježen veći broj posjeta u Opštini Kolašin. Očekuje da će budžet NTO-a u narednom periodu biti veći, a da probleme sa nedostatkom kapaciteta LTO-a treba rješavati boljom naplatom boravišne takse. Ukazala je na potrebu izrade Strateškog marketing plana i Strategije nacionalnog brenda, što bi bio veliki doprinos razvoju turizma, kao i da se razmotre dalji pravci djelovanja u odnosu na probleme koji su predstavljeni.

Poslanik Dejan Đurović, ukazao je na neadekvatan odnos Nacionalnih parkova prema Skadarskom jezeru. U kontekstu onoga što je bila tema diskusije, pomenuo je izgradnju hotela visoke kategorije, izgradnju sanitarne deponije za čitav sjever Crne Gore, problemima u saobraćaju i neophodnost ulaganja u marketing, kao jedan od načina promovisanja sjevera Crne Gore.
Poslanica Jelena Božović smatra da je neophodno ravnomjerno regionalno ulaganje kako bi se izbjegao disbalan kakav danas postoji u društvu.

Smatra da jedan od prioriteta treba da bude nastavak izgradnje auto puta i drugih saobraćajnica koje će bolje povezati opštine i da turistima koji posjećuju sjever omoguće lakše kretanje. Diskusiju je zaključila ocjenom da je potrebna kvalitetnija turistička ponuda, podsticanje investicija na sjeveru, razvoj seoskih domaćinstava i izgradnja gondole na Bjelasici, sa beranske i andrijevačke strane, kako bi se obogatila zimska turistička sezona.

Poslanik Predrag Sekulić kazao je turizam čini ¼ BDP-a, da je to izvozna privredna grana. Kao najvažnije probleme naveo je održavanje i izgradnju putne infrastrukture, probleme sa novim investicijama zbog kašnjenja sa donošenjem planskih dokumenata, skijalištima na sjeveru Crne Gore. Istakao je da uloga Vlade i Skupštine jeste da se poreskim sistemom, uklanjanjem biznis barijera i drugim značajnim olakšicama razvija turizam na sjeveru.

“Snažnija promocija crnogorskog turizma i bolja koordinacija NTO-a i LTO-a, zahtjevaju posebnu pažnju u narednom periodu”, zaključio je poslanik Sekulić.

“Zaključci koji su obilježili Drugi sastanak Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, sadržani su u sljedećem: Turizam ima trend rasta u sjevernom regionu; Seoski turizam je značajan oblik turizma; Potrebno je sprovoditi infrastrukturne projekte; Ocijenjeno je da će izgradnja auto – puta donijeti značajne rezultate, kao i izgradnja puta ka Gusinju; Usvojeni budžet je potrebno u potpunosti realizovati”, saopšteno je iz Skupštine.

Informacije, kako dodaju, koje se Odbor dobio tokom rada na održanim sastancima u opštinama Budva i Kolašin biće osnov za održavanje kontrolnog saslušanja relevantnih subjekata u ovoj oblasti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve