Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Đurović: Postoje investitori koji bi možda kupili Željezaru, nedjelja bi mogla biti radna pet mjeseci od 8 do 16 časova

Menadžment kompanije Toščelik je danas radnicima najavio otkaze, i to za većinu od 200 radnika proizvodnje, zbog čega su oni ušli u upravni zgradu kako bi protestovali

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović kazao je da odluka turske kompanije o sudbini Željezare, i optuštanju 200 radnika, nije smjela da se desi, te da je to samo jedna u nizu loših privatizacija. Ponavlja da će do ukidanja neradne nedjelje doći samo zajedničkim dogovorom socijalnih partnera, te da je jedno od rješenja da se radi pet mjeseci tokom sezone nedjeljom. Ako se postigne dogovor o nedjelji, ističe ministar, biće privremenog karaktera, jer ako bude zloupotreba sve se ukida i vraća na stari sistem rada.

Menadžment kompanije Toščelik je danas radnicima najavio otkaze, i to za većinu od 200 radnika proizvodnje, zbog čega su oni ušli u upravni zgradu kako bi protestovali.

“Ovo su vrlo neprijatne scene. Juče smo imali razgovor sa direktorom i advokaticom, oni su došli da nas obavijeste da će se ovo desiti. Ja kao ministar nijesam krio razočarenje sa tim. Ta odluka nije smjela da se desi. Mi smo izrazili želju da na sastanku sa sindikatima prisustvuje neko iz ministarstava, oni su to odbili”, naveo je Đurović u emisiji “Načisto” na TV Vijesti.

Ovo je, dodaje, jedna u nizu pogrešnih privatizacija.

Đurović je kazao da je sa direktorom Toščelika juče razgovarao, te da mu je on kazao da su pokušali da nađu sve modalitete da opstanu, da su isplaćivali 90 odsto zarada, te da više neće da ostavaruju gubitke, da hoće da otpuste 200 radnika, a ostave njih 20-ak.

“Ni Turcima sve ovo ne ide u prilog. Ovo šteti ugledu kompanije. Nije prijatno ni ljudima iz menadžmenta, ali ni radnicima. Sagledaćemo mogućnosti države”, poručujue Đurović.

On je kazao da su mu vlasnici Toščelika kazali da nijesu tačne glasine da planiraju da je pretvore u staro gvožđe.

Ministar je kazao da postoje investitor koji bi možda kupili Željezaru.

“Čekamo odgovor koja je cijena”, dodao je Đurović.

Neki prodavali sir na pumpama

Govoreći o eventualnom ukidanju neradne nedjelje, Đurović ponavlja da će to biti mjera kompromisa.

“Ono što se pojavljivalo kao rješenje je sledeće. Da se od onog maksimalističkog zahtjeva poslodavaca koji su bili da se radi tokom čitave godine, da se odustane, radi pet mjeseci-tri mjeseca ljeti i dva zimi. Zbog sezone, jer definitivno imamo gubitke. Problem je da na pumpama možete da kupite šta hoćete, prodavao se sir-imao sam tu informaciju. Pojavila se siva ekonomija-imate brojeve telefona koje možete da pozovete da vam dostave kući sve namirnice”, naveo je Đurović.

Ako bude dogovora, moći će da se radi u cijeloj Crnoj Gori.

“Znam kompanije kojima se neće isplatiti da rade, recimo u Podgorici, Nikšiću, Bijelom Polju ili nekim drugim sredinama, ali će se isplatiti da rade na primorju ili tokom sezone u zimskim turističkim centrima. Ono što je prijedlog je da onaj radnik, koji bude radio tu nedjelju ima duplu dnevnicu na osnovicu od 450 eura, ima sledeću subotu slobodnu, tako bi mogao da poveže cijeli vikend slobodan, radilo bi se u jednu smjenu. Prijedlog je da se nedjeljom radi od 8 do 16 časova”, dodao je Đurović.

Ako se postigne dogovor o nedjelji, Đurović je kazao da će biti privremenog karaktera.

“Ukoliko se budu javljale zloupotrebe od strane poslodavaca sve se ukida i vraća na stari sistem rada”, upozorava Đurović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve