Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Đurović: Osnažiti saradnju Vlade Crne Gore i Ekonomskog fakulteta

Nakon susreta, ministar Đurović je zahvalio dekanu Jocoviću i profesorima Ekonomskog fakulteta na konstruktivnom sastanku i iskazanoj volji da učestvuju na današnjem predstavljanju rezultata kroz 7 stubova ekonomskog napretka Crne Gore u 2022. godini

Na inicijativu Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, a na osnovu Memoranduma o saradnji sa Univerzitetom Crne Gore, danas je na Ekonomskom fakultetu održan radni sastanak na kojem su predstavljeni makroekonomski rezultati Vlade Crne Gore koji su obilježili 2022. godinu.

Sastanku su prisustvovali ministar Goran Đurović, državni sekretar u Ministarstvu finansija Agron Ibrahimi, dekan prof. dr Mijat Jocović, rukovodilac Katedre za ekonomsku analizu i politiku prof. dr Nikola Milović, profesori na toj katedri – prof. dr Milivoje Radović, prof. dr Maja Baćović, docent dr Jovan Đurašković, saradnici u nastavi dr Milica Muhadinović i drugi.

“Sastanak je organizovan sa namjerom da se podstakne dijalog sa akademskom zajednicom i razmjena mišljenja o mogućnostima zajedničkog djelovanja u razvoju ekonomije i društva Crne Gore zasnovanog na znanju”, saopšteno je iz Ministarstva.

Nakon susreta, ministar Đurović je zahvalio dekanu Jocoviću i profesorima Ekonomskog fakulteta na konstruktivnom sastanku i iskazanoj volji da učestvuju na današnjem predstavljanju rezultata kroz 7 stubova ekonomskog napretka Crne Gore u 2022. godini.

“Pored pohvala čuli smo i određene kritike i sugestije, kao i dublje analize o strukturama naše ekonomije, koje nam za ubuduće mogu, itekako, koristiti. Dogovorena je i intenzivnija saradnja između Vlade Crne Gore i Ekonomskog fakulteta, kao naše bazične istitucije, kako bi zajedno kreirali određene programe i umrežili naše timove ljudi, a sasvim sam siguran da ćemo kroz takvu sinergiju kreirati nove i bolje podsticaje i mjere i time poboljšati našu ekonomiju”, rekao je Đurović.

On je istakao da je mišljenje struke jako važno, posebno u kriznim vremenima, te da je jednako važno u ovaj proces uključiti i mlade, nove generacije koje su kreativne i mogu dati novu vrijednost, dodatni prijedlog ili sugestiju od značaja za dalji ekonomski razvoj Crne Gore.

Dekan Jocović je podsjetio da je današnji sastanak rezultat dugoročne i uspješne saradnje Vlade sa Univerzitetom, posebno sa Ekonomskim fakultetom, istakavši da će Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma biti strateški partner fakultetu u realizaciji dva važna projekta koji će doprinijeti akademskoj zajednici ali i crnogorskom društvu u cjelini, Prvi projekat je, kako je naglasio Jocović, Međunarodna konferencija o ekonomiji i biznisu – Održivi razvoj: tranzicija ka zelenoj ekonomiji, a drugi obuka na temu Korporativno upravljanje u funkciji unapređenja poslovanja privrednih društava u državnom vlasništvu u Crnoj Gori.

Rukovodilac katedre za ekonomski razvoj i politiku, prof. dr Nikola Milović, je nakon sastanka saopštio da postoji široki konsenzus učesnika današnjeg susreta da sve buduće strategije i planove razvoja Crne Gore i njenog društva baziramo na domaćoj pameti kako bismo postigli sinergetski efekat onogo što su intelektualni kapaciteti i potencijali Ekonomskog fakulteta i onoga što je potrebno unaprijediti u državi.

Tom prilikom je najavljeno potpisivanje Aneksa Memoranduma o saradnji između Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma i Univerziteta Crne Gore koji ima za cilj da dodatno osnaži njihovu stratešku saradnju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve