Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Đurović: Određeni broj radnih nedjelja jedno od rješenja

Đurović je, u emisiji ''Naglas'' na Televiziji Crne Gore kazao da u potpunosti razumije i sindikat i poslodavce

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović pozvao je sindikate i poslodavce da nađu kompromis kada je riječ o neradnoj nedjelji.

Đurović je, u emisiji “Naglas” na Televiziji Crne Gore kazao da u potpunosti razumije i sindikat i poslodavce.

“Ono što se nameće kao neko rješenje je da se nađe određeni broj radnih nedjelja”, naveo je Đurović.

Kazao je da sada imamo alternative koje nisu dobre.

“Ljudi moraju da idu na benzinske pumpe da kupuju osnovne životne namirnice. Na primjer, u Boki kotorskoj imate mala mjesta sa samo jednom prodavnicom i kada ona ne radi vama je alternativa je da vozite kilometrima kako bi nešto kupili”, istakao je ministar.

On je apelovao na sindikate i poslodavce da sjednu za sto i da probaju da nađu model prihvatljiv svima.

“Znam da su poslodavci spremni da uvećaju nadoknadu za neradni dan. Nisam siguran da su Crna Gora i njena ekonomija u toj fazi razvoja da ima tu mogućnost da se tek tako odrekne velikog broja radnih dana”, napomenuo je Đurović.

Rekao je da nema većih problema u pripremi turističke sezone.

“Imamo sjajnu predsezonu, hoteli koji su popunjeni, ugostitelji kažu da su zadovoljni”, kazao je Đurović uz ocjenu da se može premašiti rekordna 2019. godina.

Slobodan Mikavica iz Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) naveo je da su svi svjesni da nešto ne štima sa dijelom zakona koji je zabranio rad nedjeljom.

“Javili su se razni problemi. Sada smo imali tri dana kada su trgovine bile zatvorene. Trgovine su direktno vezane za tursitičku privredu koja trpi zbog toga. Taođe, imali smo situacija gdje nam gosti dolaze sa “lanch” paketima na izlete na jedan dan. Takođe, dolazi do sive ekonomije”, napomenuo je Mikavica.

Kao primjer naveo je Kotor, kao grad koji živi od kruzing tirizma, a turisti tri dana niesu mogli da kupe suvenir.

“Nije to samo vrijednost jednog suvenra, već ukupne ponude koju jedna destinacija zavisi. Šalju se loši signali i demotivišu turiste da nas posjete”, istakao je Mikavica.

Ivana Mihajlović iz Unija slobodnih sindikata je poručili da su prinuđeni da konstantno brane pravo radnika na neradnu nedjelju, koje je uvijek napadnuto.

“Kritikovali smo načn donošenja tog zakona. Smatrali smo da sindikati i poslodavcu su morali učestvovati u izmjenama tog zakonskog rješenja, posebno u kreiranju izuzetaka ko može da radi nedjeljom, a ko ne. Ali, do toga nije došlo”, navela je Mihajlović.

Jovan Lekić iz Privredne komore Crne Gore (PKCG) poručio je da mora da se radi.

“U javnosti se potpuno pogrešno zastupaju stavovi da je uvođenjem neradne nedjelje radnik konačno dobio četiri slobodna dana mjesečno. On ih je imao i prije toga, imao je četiri neradne subote”, istakao je Lekić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Dijana
23.05.2022-22:08 22:08

Evo veceras od ovog “pampers” ministra saznadoh da mu je veliki problem sto se nedjeljom nema dje kupit pampers! Ovaj robovlasnik kao i onaj do njega bi i dusu radnicima uzeli! Ne dirajte radnicima slobodnu ranu nedjelju sram vas bilo bezdusnici!!!