Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Đurović: Nadam se da će Davidović kupiti Željezaru, ne ulazimo u tuđi džep, prvi ću donirati za Sea Dance, ali državni novac trošimo po zakonu

Đurović je kazao da Sea Dance nije moguće više pomoći iz državne kase na način na koji se to do sada radilo

Ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović rekao je kako se nada da će biznismen Miodrag Daka Davidović kupiti nikšićku Željezaru, navodeći da država ipak ne može da ulazi u tuđi džep.

Govoreći o tome hoće li do sjutra biti riješeni problemi željezaraca, te da li će kompaniju preuzeti Vlada i Miodrag Daka Davidović, Đurović je emisiji “Ljeto uz radio” na Radiju Crne Gore rekao da je riječ o privatnoj kompaniji.

“Nažalost, mi smo nekako navikli da sa švedskog stola kapitalizma uzimamo samo ono što je dobro, a ono što je loše ne želimo da prigrlimo. Nadam se da će Davidović ući u investiciju kupovine Željezare. Ali, to su moja nadanja, a njegovi su novci”, rekao je Đurović.

On je podsjetio kako je Davidović je juče realizovao prodaju Neksana kompaniji koja planira izvoz od oko 100 miliona eura, te zaposlenje 300 radnika.

“Davidović je negdje blizu odluke da sredstva reinvestira u kupovinu Željezare, ali nije naše da ulazimo u tuđi džep, posebno privatnika. Ostaje nada da će se ta investicija realizovati. On ima dobru volju, želju, odradiće još neke sastanke i nadamo se da će do te realizacije doći”, istakao je Đurović.

Ministar je ukazao na probleme sa željezarama svugdje u svijetu, ističući kako ima informaciju da je željazara u Smederevu ugasila jednu peć.

Prvi ću donirati za Sea Dance, ali državni novac trošimo po zakonu

Đurović je kazao i da će on prvi donirati platu i novac iz svoje kompanije za podršku festivalu Sea Dance, ali da država više nema načina da pomogne. On je kazao da Agencija za kontrolu državne pomoći ne dozvoljava da se festivalu dodijeli podrška, jer su dostigli limit od 200 hiljada eura za naredne tri godine, te da se državni novac mora trošiti po zakonu.

Đurović je kazao da Sea Dance nije moguće više pomoći iz državne kase na način na koji se to do sada radilo.

“Ne samo Crna Gora, nego i sve države Evropske unije imaju limit od 200 hiljada eura sa kojima možete pomoći određenu kompaniju u toku naredne tri godine. Oni su prošle godine dobili 200 hiljada i na taj način su istrošili limit”, objasnio je on.

Ističe da su organizatore lijepo zamolili da razumiju da Agencija za kontrolu državne pomoći ne dozvoljava da im opredijele sredstva.

“Ako oni nađu način na koji možemo pomoći, a da to odobri Agencija, Ministarstvo će pomoći. U ovoj sadašnjoj situaciji mogu da pričaju i pišu šta žele, sve što nije prihvatljivo AQgenciji, nije ni meni”, kazao je on.

Nezavisno od Ministarstva svaka pomoć je moguća.

“Evo ja ću prvi da doniram platu i moja kompanija će da donira za Sea dance. Hajde svi da krenemo, svi koji žale za festivalom, da skupimo novac kao pojedinci, evo ja ću biti prvi. Tako možemo pomoći, ali državna sredstva moramo trošiti po zakonu”, kazao je on.

Istakao je da je država do sada izdvojima četiri i po miliona za podršku Sea Danceu.

“Taj događaj je bio dobar za Crnu Goru, ali moramo da poštujemo pravila EU”, poručio je on.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
02.08.2022-13:46 13:46

Onaj bezlični Milatović,prijethodni ministar MER bio je dno privredne struke. Ovaj sadašnji ministar MER-a, Đurrović je jednostovno prekriženo ništa.

COL
02.08.2022-21:43 21:43

Ruskom tajkunu se svuđa zabranjuje da prodaje svoju vodku pa pokušava kao nexsanovu da je švercuje, ka da je svijet sisao veslo….