Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Đurović: Ekonomska saradnja prioritet za zemlje Zapadnog Balkana na putu ka Evropskoj uniji

Ministar je na marginama foruma imao i bilateralne susrete sa Generalnom sekretarkom Vijeća za regionalnu saradnju RCC, Majlindom Bregu, specijalnim predstavnikom Evropske Unije za dijalog Beograda i Prištine i druga otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu, Miroslavom Lajčakom

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović učestvovao je na Prespanskom forumu za dijalog koji se održava u Ohridu pod nazivom „Oblikovanje budućnosti Zapadnog Balkana u savremenoj evropskoj bezbjednosnoj arhitekturi“. On je sa ministarkom infrastrukture i energije Albanije Belindom Balluku, ministarkom ekonomije Kosova Artane Rizvanolli i direktorom CEFTE Emirom Đikićem govorio na temu “65 godina nakon ugovora iz Rima: Da li je Evropa ekonomski rekonstruisana i integrisana?”, saopšteno je iz tog resora.

Đurović je poručio da od svog formiranja Evropska Unija pokazuje stabilnost i funkcionalnost kojoj teže i zemlje regiona ali da se o integrisanoj Evropi može govoriti onda kada zemlje Zapadnog Balkana budu ravnopravne članice Unije. Ekonomsku saradnju označio je kao glavni motiv na tom putu:

“Granice moraju biti otvorenije, danas imamo situaciju da na graničnim prelazima tokom turističke sezone ljudi čekaju, sve su to gubici za ekonomiju. Zato je ekonomska saradnja glavni preduslov razvoja Zapadnog Balkana. To je šansa da imamo tržište od 20 miliona ljudi, jedno respektabilno tržište koje ima snagu da generiše novu vrijednost i potencijale, otvori kompanije, zašto ne i one multinacionalne iz regiona. Mi se moramo pripremiti za ulazak, ojačati naše ekonomije i ispuniti sve kriterijume ali isto tako potrebna je i politička volja predstavnika Evropske Unije da prime države Zapadnog Balkana u evropsku familiju” saopštio je Đurović.

Ministar je na marginama foruma imao i bilateralne susrete sa Generalnom sekretarkom Vijeća za regionalnu saradnju RCC, Majlindom Bregu, specijalnim predstavnikom Evropske Unije za dijalog Beograda i Prištine i druga otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu, Miroslavom Lajčakom. 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve