Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Đurović: Aukcijom 5G opsega Crna Gora ostvarila prihod od 8,8 miliona eura

On je kazao da je Crna Gora prva u regionu Zapadnog Balkana sprovela aukciju za dodjelu radio frekvencija i da su 5G usluge sada dostupne za više od 70 odsto stanovništva države

Dodjelom radio- frekvencija iz 5G opsega vrijednih 8,8 miliona eura Crna Gora postaje lider u oblasti telekomunikacija u regionu čime još jednom pokazujemo da smo na pravom putu, poručio je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović povodom zvanične dodjele odobrenja za korišćenje radio-frekvencija operatorima Crnogorski Telekom, Mtel i One Crna Gora.

On je kazao da je Crna Gora prva u regionu Zapadnog Balkana sprovela aukciju za dodjelu radio frekvencija i da su 5G usluge sada dostupne za više od 70 odsto stanovništva države.

Aukciju spektra za dodjelu radio-frekvencija iz 5G pionirskih opsega za javne mobilne elektronske komunikacione mreže, u saradnji sa Ministarstvom, realizovala je Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost u periodu 20.-27. decembra prošle godine.

Ukupni prihodi od dodjele radio-frekvencija u postupku javnog nadmetanja iznose 8.836.000 eura. U odnosu na početne cijene ostvareni prihod je veći za 1.086.000 eura ili nešto više od 14 odsto.

Shodno Odluci o izboru ponuđača u postupku javnog nadmetanja mobilni operatori su izvršili uplate na račun budžeta Crne Gore na ime jednokratne naknade za dodjelu odobrenja za korišćenje radio-frekvencija i to: Crnogorski Telekom iznos od 3.108.000 eura, Mtel iznos od 2.750.000 eura i One Crna Gora iznos od 2.978.000 eura.

Na ovaj način uspješno je realizovana aktivnost Dodjela radio-frekvencija iz pionirskih 5G opsega, utvrđena Mapom puta za uvođenje 5G mobilnih komunikacionih mreža koju je Vlada Crne Gore usvojila u decembru 2021. godine.

“Mobilni operatori su obavezni da ispune visoke zahtjeve u pogledu obima i dinamike pokrivanja signalom i razvoja 5G mreže. Dodjelom radio-frekvencija stiču se uslovi za dalji ubrzan razvoj mobilnih komunikacionih mreža i usluga, prije svega kroz proširenje pokrivenosti signalom na značajan dio trenutno nepokrivenih ruralnih oblasti, povećanje kapaciteta pristupnog dijela LTE mreža i ubrzan razvoj 5G mobilnih mreža u Crnoj Gori”m zaključio je Đurović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
15.02.2023-11:43 11:43

Ova vlada od svukud zgrće meleone ma melearde, a ovamo nema para ni zašta…Ova vlada vrće otuđenu državnu imovinu, udarila na mafiju, ruši sve pred sobom. Ovu vladu podržava istok i zapad, Srbija, Amerika i Engleska država će opet biti proleterska. Premijer ove vlade je hibridni mućak ili plavi zec najčudniji na svijetu koji zna, piti, šiti i lijepo govoriti jedini na svetu plavi zec. Plavi zec ili strašan lav, a možda oboje, iz pesme, turio ga neko u pesmu ka govance u stanijol….