Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Đurišić: Gašenje MA i stvaranje Air Montenegra jedan od najgorih poteza crnogoskih Vlada par decenija unazad

Gubici koji su bili neminovni tokom krize, ako ni zbog čega drugoga, onda zbog cijene goriva koje je bilo dva puta skuplje nego danas, kada se prikažu po avionu ili po zaposlenom, MA je bio među 5-10 kompanija sa najmanjim gubitkom u Evropi po ovom kriterijumu.

Bivši direktor Montenegro Airlinesa Zoran Đurišić reagovao je na intervju predsjednika parlamenta Alekse Bečića, koji je kazao da je frapiran kako MA nakon 30 godina ulaganja nije imao ni jedan avion u svom vlasništvu. Đurišić ističe da je očigledno predsjedniku parlamenta neko dao pogrešne informacije, kako po pitanju vazduhoplova u vlasništvu tako i po osnovu ulaganja u kompaniju.

Njegovo reagovanje prenosimo u cjelosti

Nemam nikakvu dilemu da je kompanija zatečena u gotovo bezizlaznom stanju, te da su kršena i pravila po pitanju dodjele i trošenja novca poreskih obveznika. Međutim, nije tačno da za 30 godina MA nije imao ni jedan vazduhoplov u svom vlasništvu. Naime, kompanija se ne može posmatrati onako kako to trenutno čine mnogi, već je neophodno dublje sagledati činjenično stanje i shvatiti kroz koje je faze Montenegro Airlines prolazio, kako je opstajao u vrlo teškim vremenima uzimajući u obzir, sankcije, bombardovanje Jugoslavije 1999. godine, zatim 11. septembar 2001. godine, kada je nakon terorističkih napada kompletno svjetsko vazduhoplovstvo urušeno, te globalnu eknomsku krizu, koja je opet, najznačajnije pogodila komercijalnu avijaciju u periodu od 2008 – 2012. Sve navedeno, Montenegro Airlines je preživio i ostao svijetla točka crnogorske privrede, kao najbolji crnogorski ambasador, a da pri tome nijesu trošena sredstva poreskih obveznika.

U trenutku kada sam smijenjen, sredinom 2013. godine, ostavio sam kompaniju sa 8 plovidbenih vazduhoplova, od čega 6 U VLASNIŠTVU kompanije i 2 u dugoročnom zakupu po principu „dry lease“ što podrazumijeva najam suvog avion, bez posade, održavanja i osiguranja. Da budem krajnje precizen, prva dva aviona MA kupila je Vlada Crne Gore, prije nekih 30-ak godina, dok su svi ostali avioni finansirani isključivo iz sredstava kompanije, što je bilo nemoguće bez domaćinskog pristupa poslovanju i požrtvovanosti zaposlenih. Neposredno prije moje smjene, kompanija je, iako stabilna, bila pripremljena za proces restrukturiranja, kako bi se prevazišli svi problemi prouzrokovani globanom ekonomskom krizom.

I tada je MA bio pionir u takvom poduhvatu, da bi kasnije u slične procese ušle i ostale komapnije sa prostora bivše Jugoslavije. U periodu dok sam ja rukovodio kompanijom, budžet CG je imao pozitivne efekte od kompanije, direktne i indirektne , koji se ogledaju u inkasaciji više od 1 milijarde eura, što bilo koja profesionalna i stručna institucija može lako da izračuna. Samim tim, Montenegro Airlines se može okarakterisati kao jedna od najboljilh, a usuđujem se reći i. najbolja kompanija u istoriji Crne Gore.

Ne smije se zanemariti i relativizovati činjenica da je osnivanjem Montenegro Airlinesa uspostavljen most između Crne Gore i Evrope, što je našu zemlju u potpunosti otvorilo za čitav svijet. Do osnovinja crnogorskog nacionalnog prevoznika avio sabraćaj bio je sveden na svega par letova do Beograda. Dakle, Montenegro Airlines, kada je to za Crnu Goru bilo presudno, bio je glavni generator razvoja turističke privrede, uspostavljanja stabilnih veza sa dijasporom. Takođe, kompanija je bila dodatni impuls za razvoj biznisa u zemlji, a vrlo je važno i da su crnogorski sportisti lakše i komfornije stizali na međunarodna takmičenja.

Obzirom na današnju dostupnost informacija, vrlo lako je provjeriti i utvrditi, da je Montenegro Airlines do globalne ekonomske krize poslovao pozitivno. Od nezavisnih institucija 2012. godine proglašen je za najbolju avio kompaniju u regionu, kao i za nastabilniju kompaniju te veličine u mnogo širem geografskom okviru. Ove podatke moguće je naći kod međunarodnih vazduhoplovnih institucija ICAO, IATA, EAA, jer su upravo te insitucije vodile evidenciju i upoređivale avio kompanije širom svijeta. Lako se može doći i do informacija da je čak i tokom globalne ekonomske krize, Montenegro Airlines bio apsolutno zdrava i stabilna kompanija.

Gubici koji su bili neminovni tokom krize, ako ni zbog čega drugoga, onda zbog cijene goriva koje je bilo dva puta skuplje nego danas, kada se prikažu po avionu ili po zaposlenom, MA je bio među 5-10 kompanija sa najmanjim gubitkom u Evropi po ovom kriterijumu.

U međuvremenu, ako se napravi iole ozbiljnija analiza, lako je uvidjeti da su i pored državne pomoći bankrotirale i nestale sa mape ozbiljne kompanije kao mađarski Malev, špaski Spain Air, dok su kompanije iz bivše Jugoslavije, koje su sve iste veličine kao MA, ili bankrotirale (MAT) ili bili u daleko većim problemima u odnosu na MA (JAT je imao više stotina miliona gubitaka, gubitak Croatia-e na godišnjem nivou bio je veći od onoga koji je MA akumulirao za 20 godina, dok je Adria Airways bila pred bankrotom).

U zvaničnom saopštenju aktuelne Vlade,  jasno je rečeno da je MA do 2013 godine koristio svega 825.000 eura (osamstotinadvadesetpet hiljada eura) novca poreskih obveznika, koje su oprediljeljene 2008 godine, a koji se novac odnosio na otvaranje nove linije za Milano i povećanje broja rotacija na nekim postojećim linijama. Istine radi, moram napomenuti da ni tih 825.000 nikada nijesu uplaćene na račun MA.

Tačno je da je kompanija imala imala gubitke veće od 100 miliona eura, kao i da je potrošila 80 miliona eura novca poreskih obveznika, međutim to se desilo nakon 2013. Poređenja radi, za 20 godina (od osnivanja do 2013) MA je prema zvaničnim finansijskim izvještajima, provjerenim od svih relevantnih institucija, imao akumulirane gubitke od 19,1 milion eura, od čega se više od polovine odnosi na nerealno visoke fakture od Aerodroma Crne Gore (RyanAir je imao makar tri puta bolje uslove nego li nacionalni prevoznik).

Dakle, kada se govori o Montenegro Airlinesu, kompaniju je neophodno posmatrati i interpetirati  jasno razdvajajući dva potpuno različita perioda, onaj od osnivanja do 2013. godine, kada su u kompaniji sjedjeli iskusni profesionalci, i onaj nakon 2013. koji je doveo do stanja koje je nova vlast zatekli u kompaniji. Ili da budem još precizniji, otklon od struke, koju je rukovodstvo od 2013. godine pa nadalje, dovelo je do totalnog urušavanja Montenegro Airlines-a.

Opet, istine radi, a i da javnost sagleda cjelovitu sliku, napominjem da sam ja jedan od najistraživanijih ljudi u Crnoj Gori za vrijeme prethodne vlasti. Više od 28 krivičnih prijava, osim što su nanijele ozbiljnu štetu meni kao pojedincu, nanijele su štetu i kompaniji. Djelovi tadašnje uprave policije, bukvalno su zarađivali svoju platu istražujući mene, i njihov kontinuirani boravak u MA nanio je višemilionsku štetu kompaniji, opet procijenjenu od relevantnih stručnih institucija. Sve krivične prijave protiv mene, nakon podrobne i detaljne istrage, u potpunosti su odbačene. Jasno je i to, da nakon moje smjene, odnosno od juna 2013. godine kroz Beogradsku ulicu, gdje je sjedište MA, policija nije ni autom prolazila.

I na samom kraju, kao neko sa višedecenijskim vazduhoplovnim iskustvom konstatujem da projekat gašenja Montenegro Airlinesa i stvaranja Air Montenegra je jedan od najgorih poteza crnogoskih Vlada par decenija unazad. Siguran sam, da će sa nekom novom Vladom, i upravljanje avio kompanijom, za razliku od sadašnjeg neiskusnog menadžmenta, biti povjereno profesionalcima sa dugogodišnjim iskustvom, koji će pokušati da kompaniji vrate imidž i reputaciju koju ona zaslužuje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
E viva
04.10.2021-07:43 07:43

Kolika je bila plata ovome direktoru . Treba izracunati ukupnu zaradu i dati u javnost sa podacima kolikisu bili gubici
MA za vrijeme njegove vladavine. I on i njegova supruga dobro su naplatili parijsku pripadnost.