Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Đurđević pita: Zašto Vlada i EPCG ne investiraju u pljevaljsku kompaniju Vektra Jakić

On je citirao ranije saopštenje kada su Vlada i EPCG ''postigli dogovor da otkupe imovinu Vektre Jakić''

Odluka Elektroprivrede i Vlade Crne Gore da investira novac zarađen proizvodnjom struje u pljevaljskoj Termoelektrani za kupovinu nikšićke Željezare nije dio poslovnog plana kompanije već isključivo iznuđen politički potez nakon protesta radnika, poručio je Mesko Đurđević, potpredsjednik Stranke pravde i pomirenja u Crnoj Gori i predsjednik opštinskog odbora Pljevlja.

On je citirao ranije saopštenje kada su Vlada i EPCG “postigli dogovor da otkupe imovinu Vektre Jakić”.

“Vlada Crne Gore i Elektroprivreda postigli su dogovor da otkupe imovinu Vektre Jakić. Pokretanjem proizvodnje u toj pljevaljskoj kompaniji samo u prvoj godini biće zaposleno 300 Pljevljaka dok će se taj broj u naredne dvije godine utrostručiti. Sa ovom, ekonomski opravdanom i nadasve državničkom odlukom imovina najperspektivnije crnogorske kompanije biće vraćena u državno vlasništvo a brojni problemi građana Pljevalja, od nezaposlenosti do značajnog uvećanja lokalnog budžeta, biće riješeni.”, citirao je Đurđević.

Đurđević ocjenjuje da je prethodni citat, na žalost, “samo pusto nadanje građana Pljevalja i zahtjev Stranke pravde i pomirenja koje “u nedostatku državničke politike zvanične Podgorice i servilnosti lokalnih političkih predstavnika prema njihovim centralama nema ko da ispostavi odgovornima u Vladi i Elektroprivredi”.

“Odluka Elektroprivrede i Vlade Crne Gore da investira novac zarađen proizvodnjom struje u pljevaljskoj Termoelektrani za kupovinu nikšićke Željezare nije dio poslovnog plana kompanije već isključivo iznuđen politički potez nakon protesta radnika. Bez namjere da osporavamo opravdanost odluke Vlade i Elektroprivrede sa aspekta brige za sudbinu radnika Željezare i njihovih porodica nameće se logično pitanje: Zašto Vlada i Elektroprivreda ne investiraju u pljevaljsku kompaniju ŠIK Velimir Jakić – današnju Vektru Jakić”, pitao je Đurđević.

Odgovor je, smatra on, vrlo jednostavan – “lokalni predstavnici podgoričkih političkih ekspozitura u Pljevljima su zadovoljni vlastitim položajem a svoje sugrađane ucjenjuju ugovorom o radu”.

“Da nije tako, predsjednik opštine Pljevlja Kovačević i generalni direktor EPCG Rovčanin Vladi Crne Gore bi poput Nikšićana ispostavili ultimativni zahtjev – preuzimanje imovine Vektre Jakić i pokretanje proizvodnje. Kapacitet nikšićkih radnika u pregovorima sa Vladom Crne Gore je bio izlazak na krov Željezare ali je njihov zastupnik bio njihov sugrađanin, predsjednik odbora direktora Elektroprivrede, Milutin Đukanović kojem ovim putem čestitamo na lokal patriotizmu”, ističe on.

Pljevljaci, dodaje, očigledno “nemaju svog čovjeka ni u Elektroprivredi ni u opštini Pljevlja”.

“Putuj Crna Goro. Nas u Pljevljima ako se sjetite – sjetite. Ako ne… Ma nismo mi ni navikli da nas se neko sjeti, mi smo sami sebe zaboravili. Do nekog novog protesta ispred kapija Termoelektrane”, zaključio je Đurđević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Dragan PV
26.08.2022-13:19 13:19

E lijepo li želite da se uništi sve zdravo u CG. Kako železara, sad Vektra Jakic pa redom preduzeća sva od juga do sjevera. Država da nađe strane partnere i proda ih.