Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukić: ”Evropa sad” da ide na referendum

Razlog više za referendum je, smatra on, što je kao i mnogi uvjeren da ovakva inicijativa neće biti podržana u Skupštini

Član Radne grupa za pripremu i vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za oblast pravne tekovine EU koja se odnosi na pregovaračko poglavlje 10 – Informatičko društvo i mediji Željko Đukić predložio je Vladi da građani o planu “Evropa sad” izjasne na referendumu.

”Inicijativa “Evropa sad” možda nije najbolje rješenje ali trenutno boljeg nema. Evropa sad čini mi se građane stavlja na prvo mjesto a ne političke interese, funkcije, fotelje. Ovakva inicijativa je namijenjena građanima i upravo zbog toga o njoj trebaju odlučivati gađani, zato mislim da bi bilo najbolje održati referendum i pitati građane i privredu šta misle o tome”, kazao je Đukić.

Razlog više za referendum je, smatra on, što je kao i mnogi uvjeren da ovakva inicijativa neće biti podržana u Skupštini.

”Takođe, potrebno je da se podrška planu “Evropa sad” na pravi način testira, a za to je najbolje rješenje – referendum. Potrebo je da se čuje glas običnih građana, zaposlenih u privatnom i državnom sektoru, preduzetnika, poljoprivrednika, nezaposlenih, a to je jedino i istinski moguće dobiti na referendumu. Jer pored niza riječi hvale koje pojedini privrednici šalju, u odnosu na plan Evropa Sad postoji i veliki broj skpetika koji tvrde da će povećanje minimalne plate na 450 eura ugorziti ostanak njihovog poslovanja”, ocijenio je Đukić.

On je pozvao ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovica i ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića, predsjednika I potpredsjenika Vlade, Zdravka Krivokapića I Dritana Abazovića da razmisle o ovom modalitetu jer će, smatra, referendum dati istinski i pravi rezultat. Uvjeren je i da svi zaposleni podržavaju ovu ideju.

”Uvjeren sam da će 10 odsto građana koji imaju pravo glasa u Crnoj Gori za manje od sedam dana potpisati peticiju da se ovo pitanje riješi referendumom”, naglasio je Đukić.

On je pozvao ministarku javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamaru Srzentić da po ugledu na Estoniju po hitnom postupku pripremi Prijedlog zakona o elektronskom referendumu pa da ovakva pitanja kao što je “Evropa sad” rješavamo na referendumu, “a ne da nam sudbinu kroje potrošeni političari koji samo pričaju a ništa konkretno ne rade”.

”Naravno, i ova odluka neće biti podržana u Skupštini jer kao što rekoh trenutno su politički interesi u prvom planu a građani I njihove potrebe nijesu visoko u agendama političkih partija. Pored koncepta Evropa sad hitno nam je potrebno riješenje i Sjever SAD, a pozivam ministra Spajića da što prije konkretno saopšti sa kojij konkretnim politikama planira da riješi izazove mladih u Crnoj Gori”, zaključio je Đukić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve