Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović: Želimo da razvijamo još snažnije ekonomsko partnerstvo sa SAD-om

Predsjednik Crne Gore sastao se sa delegacijom trgovinske misije SAD

Pored partnerstva i povjerenja koje je građeno između Crne Gore i SAD-a u veoma teškom istorijskom ambijentu raspada Jugoslavije, želimo da razvijamo još snažnije i ekonomsko partnerstvo sa SAD, poručio je predsjednik Milo Đukanović u toku današnjeg sastanka sa delegacijom trgovinske misije SAD-a.

Delegaciju je, kako je saopšteno iz Kabineta Đukanovića,  predvodio zamjenik pomoćnika sekretara za Evropu i Evroaziju Ministarstva trgovine SAD Dejvid De Falco.

Na početku susreta, ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke izrazila je zahvalnost Đukanoviću za kontinuiranu podršku jačanju prijateljskih odnosa Crne Gore i SAD.

“Crna Gora i SAD dijele iste vrijednosti na čijim temeljima možemo graditi uzajamni prosperitet i dalje veze između dvije države”, istakla je Rajzing Ranke i podsjetila je da je riječ o prvoj velikoj trgovinskoj misiji SAD u Crnoj Gori.

Zamjenik pomoćnika sekretara za Evropu i Evroaziju Ministarstva trgovine De Falco, iskazao je zadovoljstvo boravkom u Crnoj Gori i prilikom za izgradnju mnogo jačeg partnerstva jer, kako je kazao, “mnogo možemo da učimo i naučimo jedni od drugih”.

Foto: Kabinet predsjednika CG

Đukanović je poželio dobrodošlicu delegaciji SAD-a uz zahvalnost zvaničniku Ministarstva trgovine i ambasadorki Rajnke na obogaćivanju kvalitetnog partnerstva ovom posjetom.

“Podsjetio je na stabilan i dinamičan put Crne Gore od obnove nezavisnosti, na evropske i euroatlanske ciljeve kojima je Crna Gora nepokolebljivo posvećena, i period obilježen intenzivnim reformama”, naveli su iz Kabineta Predsjednika.

On je upoznao sagovornike i sa aktuelnim prilikama u Crnoj Gori i neophodnošću iznalaženja rješenja za povratak političke stabilnosti i kompetentne izvršne vlasti.

“Naglasivši da je Crna Gora u jednom periodu imala izuzetno velik priliv stranih direktnih investicija koji je dostizao i 20 odsto BDP-a, predstavio je i razvojne prioritete prije svega u oblasti infrastrukture, energetike, turizma, proizvodnje hrane i IT sektora”, dodaju iz Kabineta.

Foto: Kabinet predsjednika CG

“Pored partnerstva i povjerenja koje je građeno između Crne Gore i SAD-a u veoma teškom istorijskom ambijentu raspada Jugoslavije, želimo da razvijamo još snažnije i ekonomsko partnerstvo sa SAD”, poručio je Đukanović.

On je podsjetio i na rad Američke privredne komore u Crnoj Gori, što je, kako je ocijenio, dobar osnov za buduću tješnju saradnju sa kredibilnim partnerima koji našoj zemlji ne donose samo investicije već i znanje i standarde.

Foto: Kabinet predsjednika CG

“Predstavnici 23 američke kompanije čije su oblasti interesovanja dominantno informativno-komunikacione tehnologije i obnovljivi izvori energije uz zahvalnost Predsjedniku za otvorenost i spremnost na saradnju iskazali su visoke ocjene za prijateljstvo dvije države ali i izbore koje je Crna Gora napravila u vanjskoj politici i liderstvo”, naglasili su iz Kabineta.

Oni su se, kako se dalje dodaje, interesovali za mogućnosti pokretanja biznisa u IT sektoru, razvoj preduzetništva, kao i u oblasti obnovljivih izvora energije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve