Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović: Ponuda Uniproma ne ispunjava uslove definisane Zakonom, nudimo novu stimulativnu mjeru

Kako dalje navodi, dodatnu stimulativnu mjeru navedenu u tački 3 Zaključaka Odbora direktora, kompanija UNIPROM može da iskoristi za isplatu bruto zarada zaposlenih u primarnoj proizvodnji aluminijuma

Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore saglasno konstatuje da predmetni dopis, iako naslovljen kao ponuda, ne ispunjava uslove ponude definisane članom 25 Zakona o obligacionim odnosima te da se isti eventualno može smatrati pismom namjere kompanije Unpirom – saopštio je predsjednik Odbora direktora Milutin Đukanović.

”Naime, prema članu 25 Zakona o obligacionim odnosima, Ponuda je predlog za zaključenje ugovora učinjen određenom licu, koji sadrži sve bitne sastojke ugovora tako da bi se njegovim prihvatanjem mogao zaključiti ugovor.

Prema navedenom, Odbor direktora konstatuje da ponuda UNIPROMA, uprkos javnim najavama predstavnika kompanije UNIPROM i urgenciji za dostavljanje ponude upućenoj od strane menadžmenta EPCG još nije dostavljena.

Takođe, u odnosu na ovako iskazanu poslovnu namjeru kompanije UNIPROM DOO Odbor direktora konstatuje da postojećim Statutom EPCG AD Nikšić nije registovana za obavljanje djelatnosti proizvodnje aluminijuma”, navodi se u saopštenju.

Kako dodaje, shodno članu 17, a u vezi čl. 57 i 58 Statuta Elektroprivrede Crne Gore AD Nikšić, nije u nadležnosti Odbora direktora izmjena registrovanih djelatnosti Društva i odgovarajuća izmjena Statuta, već Skupštine akcionara, odnosno većinskog vlasnika čiji je predstavnik Vlada Crne Gore.

”Sa navedenog razloga Odbor direktora sa pismom namjera će upoznati većinskog akcionara koji bi se u odgovarajućoj proceduri odredili u odnosu na predmetno pismo namjera. Manjinski akcionari se sa predmetnim pismom mogu upoznati u sjedištu Društva.

Nezavisno od prethodnog, Odbor direktora izražava spremnost, imajući u vidu javno iskazano opredjeljenje predstavnika većinskog akcionara u pogledu pregovaračkog postupka između EPCG i UNIPROM-a, a u cilju daljeg kontinuiranog odvijanja procesa proizvodnje primarnog aluminijuma u Crnoj Gori, da kompaniji UNIPROM, odnosno proizvođaču primarnog aluminijuma, pored već postojećeg popusta ponudi dodatnu stimulativnu mjeru koja će se definisati i usaglasiti sa Skupštinom akcionara Društva”, ističe Đukanović.

Kako dalje navodi, dodatnu stimulativnu mjeru navedenu u tački 3 Zaključaka Odbora direktora, kompanija UNIPROM može da iskoristi za isplatu bruto zarada zaposlenih u primarnoj proizvodnji aluminijuma.

”U slučaju poslovne odluke UNIPROM-a da obustavi proizvodnju primarnog aluminijuma, EPCG će količine električne energije koje bi bila u obavezi da obezbijedi za proizvodnju, prodati na tržištu iz kojih sredstava se po odluci akcionara može isplatiti dividenda, čime bi se stekli uslovi da se iz budžeta finansiraju obaveze prema zaposlenima u primarnoj proizvodnji aluminijuma u KAP-u.

Takođe, EPCG i dalje izražava spremnost za pregovore sa kompanijom UNIPROM o cijeni i ugovorenoj količini električne energije za narednu godinu”, zaključuje Đukanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
13.12.2021-16:35 16:35

A cus da Djukanovic Milutin zvani zubonja “uzme”Uniporom(KAP) i da on sa njim gazduje,pa to je bilo jasno da ce odustati jer za njegovu nakaradnu pamet nije nista novo.Milutine u JARAM da vuces drva volino.