Petak, 1 Jula, 2022
Rubrika:

Đukanović: Počela rekonstrukcija TE Pljevlja, EPCG pokrenula veliki broj ekoloških zelenih projekata

,,Svjedoci smo zelene tranzicije, EPCG je pokrenula veliki broj ekoloških zelenih projekata'', dodao je Đukanović

Ekološka rekonstrukcija termoelektrane Pljevlja (TE Pljevlja) je počela, a o dinamici i načinu finansiranja još smo u mogućnosti da se dogovaramo, mislim da imamo povoljne signale što se tiče obezbeđivanja finansijskih sredstava, kazao je Milutin Đukanović, predsjednik OD EPCG u emisiji “Okvir” na TVCG.

Govoreći o hidroelektrani Komarnica kazao je da misli da je to prvo interes građana koji žive u Šavniku i Plužinama, svim građanima Crne Gore a tek onda Elektroprivrede Crne Gore.

“Svjedoci smo zelene tranzicije, EPCG je pokrenula veliki broj ekoloških zelenih projekata”, dodao je Đukanović.

Biolog član pokreta “Preokret” Vuk Iković je istakao da je, potopiti jedan kanjon zbog tri odsto električne energije, neodrživo.

“Pri tome taj kanjon je spomenik prirode i može biti sastavni dio čuda svjetske baštine, posebno što ulažemo oko trista miliona eura, a mi bismo struju imali tek za nekih desetak godina. Definitivno imamo mnogo više drugih opcija, a rijeku treba koristiti kao rijeku za razvoj sela i za turizam koji se bazira na prirodnoj ponudi”, kazao je Iković.

Analitičar i bivši član OD EPCG Dejan Mijović je istakao da on podržava ambiciozni program elektroprivrede i ulaganja u obnovljive izvore energije, ali da je protiv konkretnog projekta hidroelektrane na Komarnici.

Marko Perunović iz Ministarstva kapitalnih investicija je kazao da je i taj resor i on lično za gradnju tog objekta “ali je bitno reći da je to uslovno da”.

“Ako smo dali koncesiju Elektroprivredi ne znači da je ta hidroelektrana gotova. Postoji niz procedura koje se moraju ispoštovati. Radi se u skladu sa zakonskom regulativom, sa trendovima u svijetu, naravno vodeći računa o zaštiti životne sredine što mora da bude jedan od osnovnih ciljeva, ali isto tako mi moramo obezbjeđivati nove energetske objekte jer smo mišljenja da je energetika broj jedan aktivnost koja ovu državu mora dovesti na nivo finansijski stabilne države. Ja sam za jedno da, i to uslovno da”, istakao je on.

Đukanović je dodao da u Crnoj Gori ne postoji proizvod koji se može prodati na svjetskoj berzi osim električne energije.

“Šavnik što se tiče turizma ima šansu i dalje, mi smo mišljenja da kanjon Nevidio može da doprinese razvoju turizma, ta priorodna ljepota se uopšte ne dira. Moj lični stav kao elektroinžinjera je da to treba da se radi ali na kraju. Mi ćemo sučeliti argumente, čekamo da se uradi ekološki elaborat, vrlo značajan koji mnogi pominju koji će svako morati da analizira”, kazao je Đukanović.

Dodao je da misli da je potpuno fer da građani Plužina i Šavnika na referendumu odluče i imaju šansu da postave pitanja i dobiju odgovore.

“Što se tiče cijelog biljnog i životinjskog ekosistema, on će nestati, to je potvrdila studija koja je ocjenjivala uticaj hidroelektrane na životnu sredinu, u kojoj doslovce stoji da izgradnja hidroelektrane po životinjski i biljni svijet znači ekološku katastrofu”, istakao je Iković.

Mijović je kazao da podržava program ali da smatra da ovaj projekat nije isplativ, da je jako je skup i da donosi malo energije a čini veliku štetu.

“Istovremeno kanjon i hidroelektrana ne mogu. Gornji dio Komarnice koji je dragocjen treba sačuvati. Smatram da kad bi se malo pročešljala ova studija vidjelo bi se da nije baš isplativ projekat”, istakao je Mijović.

Perunović je kazao da se boji da se ne barata sa stvarima koje nijesu u potpunosti realne.

“Što se ministarstva tiče i mog ličnog stava, smatramo da svaki energetski objekat koji je u skladu sa osnovnim pravilima životne sredine dobrodošao”, istakao je on, te dodao da ovaj vid energije ne možemo da poistovjećujemo sa energijom koja je iz solara i vjetra.

Đukanović je naveo da će ova elektrana samu sebe da finasira i nemoguće je da imamo gubitke.

“Ne dira se kanjon Nevidio. Zbog čega Šavnik do sad nije zablistao, a eto ima sve te potencijale. Mislim da ovo može da bude korisno što se tiče turizma u tom gradu”, kazao je Đukanović.

Iković je kazao da se mještanima ovaj projekat predstavio kao jedini i najbolji mogući, a kada imate mještane koji preživljava na rubu egistencije on će bilo koji projekat da prihvati kao spasonosnu opciju.

Prema stručnim analizama vrlo referentnih institucija solarne elektrane na sjeveru Crne Gore za iste pare mogu da proizvedu duplo više energije. Moj savjet je da odustanete od ekološke rekonstrukcije i krenete da radite druge projekte koje ja podržavam, zaključio je Mijović.

Iković je istakao da su Vlada Crne Gore i grad Šavnik odbili inicijativu UNESCO-a da se Komarnica pripoji nacionalnom parku Durmior, te da Šavniku to nije odgovaralo jer su iz te opštine smatrali da će im elektrana na Komarnici donijeti više prihoda.

Najnovije

Turska blokirala pristup internet stranama Glasa Amerike i Dojče velea

Tursko regulatorno tijelo za elektronske medije zabranilo je pristup internet stranama američkog državnog medija Glas Amerike (VoA) i njemačkog državnog medija Dojče vele (DW)...

Crna Gora na startu sa Austrijom

Ženska juniorska odbojkaška reprezentacija Crne Gore pokušaće od danas do nedjelje da iskoristi prednost domaćeg terena i izbori plasman na Evropsko prvenstvo, koje se...

Krivokapić: Naš ambasador u Briselu iduće sedmice potpisuje protokol o pristupu Finske i Švedske...

Crna Gora, iako mala, dokazuje svoju dosljednost, istrajnost i otpornost prema pritiscima koji prema njoj i dalje idu. Uvjeren sam da će snaga NATO...

Češka preuzima predsjedavanje EU: Evropa kao zadatak

Češka Republika preuzima šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom (EU), a prioriteti će joj biti upravljanje izbjegličkom krizom i poslijeratna obnova Ukrajine, energetska bezbjednost, jačanje evropskih...

UŽIVO: Crna Gora – Francuska 21:25 (druga četvrtina)

Crna Gora dočekuje Francusku u meču petog kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Tok meča: 19:21 – Uzvraćaju naši, sjajno zakucavanje Ilića, pa dobra odbrana i poeni iz...

Najčitanije

Povezano

Đukanović: Projekti iz oblasti energetike da budu od nacionalnog interesa

Administracija treba da investicione projekte iz oblasti energetike proglasi projektima od nacionalnog interesa, rekao je predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović, gostujući u emisiji...

Đonović: Izbor Đukanovića za člana UO direktora EPCG može unijeti košmar u Vladi

Politički analitičar Ranko Đonović komentarisao je za Antenu M predlog Dritana Abazovića da Milutin Đukanović bude u Upravnom odboru Elektroprivrede CG. Upitan Koji je motiv...

DF Demokratama: Dok smo mi tražili izlaz iz krize, neki su je produkovali s Roćenom, Đukanovićem i Markovićem

Demokratski front je očekivao histerične i šovinističke stavove DPS-a, SDP-a, SD-a, BS-a, povodom ostanka Milutina Đukanovića u bordu EPCG, ali su, kažu, zatečeni i iznenađeni identičnom...

Projekat Solaris startovao divljom ugradnjom panela?!

Na krovu jedne porodične kuće u nikšićkom prigradskom naselju Rastovac, EPCG je slavodobitno postavila prvi solarni panel u sklopu projekta SOLARI 3000+ i SOLARI...

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
07.05.2022-09:51 09:51

Śećam se scene iz filma ,, Doli Bel” u kome sin bolesnom ocu čita koja će se čuda desiti kad se isprazne okeani, a na sred kuće stoji jedan kain u koji kaplje kiša kroz neku slomljenu tiglu. Tako i ova štetočina priča bajke, a radnicima ni šrafciger nema da kupi, a kamoli kliješta, U službena vozila se voze po pet novopriljenih, a neupošljenih radnika, ka kad vasojevići krenu na pokajnje, U kancelarije se trpaju po pet šest novih koji stojeći obavljaju ,,poslove”, najveći problem je šefovima da zapamte imena svim novim radnicima. Ugrađuju se stari stubovi, samo se zakine… Pročitaj više »

COL
07.05.2022-09:51 09:51

Śećam se scene iz filma ,, Doli Bel” u kome sin bolesnom ocu čita koja će se čuda desiti kad se isprazne okeani, a na sred kuće stoji jedan kain u koji kaplje kiša kroz neku slomljenu tiglu. Tako i ova štetočina priča bajke, a radnicima ni šrafciger nema da kupi, a kamoli kliješta, U službena vozila se voze po pet novopriljenih, a neupošljenih radnika, ka kad vasojevići krenu na pokajnje, U kancelarije se trpaju po pet šest novih koji stojeći obavljaju ,,poslove”, najveći problem je šefovima da zapamte imena svim novim radnicima. Ugrađuju se stari stubovi, samo se zakine… Pročitaj više »