Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Đukanović: Do petka smjena direktora u Rudniku uglja i CEDIS-u

Članove borda direktora u CEDIS-u i Rudniku uglja bira bord direktora EPCG. U četvrtak ćemo promijeniti odbor direktora CEDIS-a, a u petak odbor direktora Rudnika uglja, rekao je Đukanović

Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) do kraja sedmice će promijeniti upravne odbore u Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS) i Rudniku uglja (RUP), firmama čiji je EPCG stopostotni vlasnik, potvrdio je za Dan predsjednik borda direktora EPCG Milutin Đukanović.

“Članove borda direktora u CEDIS-u i Rudniku uglja bira bord direktora EPCG. U četvrtak ćemo promijeniti odbor direktora CEDIS-a, a u petak odbor direktora Rudnika uglja”, izjavio je Đukanović za Dan.

On nije želio da kaže ko će biti novi članovi borda direktora u CEDIS-u i Rudniku uglja.

Odbor direktora, nakon što se registruje u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS), može da razriješi izvršne direktore i imenuje nove u tim dvjema kompanijama.

Trenutno su u bordu direktora CEDIS-a predsjednik tog tijela Miodrag Čanović, Marko Radulović, Slavoljub Popadić Emil Đokić i Zoran Đukanović, koji obavlja i funkciju izvršnog direktora kompanije.

U Rudniku uglja je predsjednik borda Aleksandar Mitrović, dok su članovi tog tijela Vlade Milinković, Zoran Gospić, Nataša Marković i Branislav Pejović. Izvršni direktor kompanije je Slavoljub Popadić.

Raspodjelom mjesta po dubini, mjesto izvršnog direktora Rudnika treba da pripadne DF-u, a CEDIS-a Demokratama.

Najozbiljniji kandidat za izvršnog direktora Rudnika je Milan Lekić, predsjednik Opštinskog odbora Nove u Pljevljima. Po struci je rudarski inženjer.

Članovi borda u Rudniku uglja, prema nezvaničnim informacijama, trebalo bi da budu predsjednik Opštinskog odbora SNP-a u Pljevljima Budo Tanjević, Dušan Janjušević zaposlen u Rudniku uglja ispred Demokrata, dok za jedno mjesto konkurišu u ime PzP-a Darko Gazdić i u ime DF-a Slavica Batizić.

U bordu će biti pet članova. Preostala dva mjesta, sudeći po dosadašnjoj raspodjeli mjesta u Elektroprivredi i drugim državnim kompanijama, trebalo bi da pripadnu GP U RA i premijeru Zdravku Krivokapiću.

Za izvršnog direktora CEDIS-a prošle sedmice se spominjalo ime Vladimira Čađenovića, člana predsjedništva Demokrata.

Promjene u kompanijama u eneregetskom sektoru počele su od 16. marta, kada je imenovan novi Odbor direktora Elektoprivrede u kojem su Milutin Đukanović, Mirjana Čizmović, Rajko Radusinović, Aleksandar Dožić, Nenad Marković, Milun Božović i Jovan Radošević.

Prilikom izbora odbora direktora bilo je problema, jer je nekoliko dana prije skupštine akcionara na Vladi usvojena lista kandidata za članove borda, da bi se na dan skupštine akcionara lista promijenila. Tada je PzP ostao bez mjesta u bordu direktora.

Nakon što je promijenjen bord u EPCG, to je otvorilo dalje promjene u upravljačkim strukturama firmi čiji je EPCG stopostotni vlasnik, a među kojima su CEDIS i Rudnik uglja.

EPCG je od prije tri godine stopostotni vlasnik Rudnika uglja, koji godinama unazad posluje profitabilno i na koji pandemija nije imala negativan uticaj.

Pripremaju promjene i u CG berzi električne energije

Osim Rudnika i CEDIS-a, novi bord direktora EPCG planira promjene i u firmi Crnogorska berza električne energije.

Da bi u toj firmi došlo do promjene u upravljačkoj strukturi, potrebno je da Vlada prvo promijeni upravljački kadar u Crnogorskom operatoru tržišta električne energije (COTEE). Naime, EPCG, COTEE i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) imaju po jednog člana upravnog odbora u Crnogorskoj berzi električne energije.

CGES je preduzeće u većinskom državnom vlasništvu, s tim što tamo država ima manje od dvije trećine vlasništva i promjene neće ići tako jednostavno kao u EPCG gdje je država skoro stopostotni vlasnik.

IzvorDan

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve