Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Dizel i lož ulje jeftiniji cent, cijena eurosupera ostaje ista

Građani u Crnoj Gori litar eurosupera i dalje plaćaju više od prosjeka u regionu, dok je eurodizel na nivou prosječne regionalne vrijednosti.

Nakon višemjesečnog uzastopnog rasta cijena goriva, konačno će doći do pada, doduše neosjetnog. Naime, dizel i lož ulje pojeftiniće po jedan cent, dok će cijena eurosupera 95 i 98 ostati ista, pišu Dnevne novine. To znači da će litar eurodizela u narednih 15 dana biti 1,20 eura, a lož ulja 1,18 eura, dok će eurosuper 95 i eurosuper 98 ostati na 1,38, odnosno 1,42 eura.

Građani u Crnoj Gori litar eurosupera i dalje plaćaju više od prosjeka u regionu, dok je eurodizel na nivou prosječne regionalne vrijednosti. Litar eurosupera 95 u Crnoj Gori košta 1,38 eura, u Srbiji 1,37 eura, a u Hrvatskoj 1,46 eura. Za isto gorivo građani u Albaniji i Bosni i Hercegovini izdvajaju po 1,14 eura, a Sjevernoj Makedoniji 1,18 eura. Kada je u pitanju eurodizel, litar u Crnoj Gori narednih 15 dana koštaće 1,20 eura, dok se u Srbiji i Hrvatskoj može kupiti za po 1,39 eura, Albaniji 1,14 eura, BiH 1,11 eura i u Sjevernoj Makedoniji jedan euro.

Posljednjih mjeseci u Crnoj Gori se vodi polemika o povećanju cijena i goriva i toga da li država može da utiče na iste. Iz Ministarstva kapitalnih investicija su kazali da ne mogu uticati na cijene nafte na svjetskim tržištima koje rastu posljednjih mjeseci.

Ipak, istakli su daje u pripremi zakon koji se odnosi na tu problematiku, te da očekuju, kada budu imali strateške rezerve naftnih derivata, da će biti mnogo povoljnija situacija, odnosno da će u tom slučaju cijene goriva biti stabilnije u dužem periodu.

Iz SDP-a su nedavno ponovo predložili Zakon o akcizama, kojim traže smanjenje akcize za 15 odsto. Država po osnovu akciza i PDV-a uzima od 70 do 85 centi po litru.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Dizel i lož ulje jeftiniji cent, cijena eurosupera ostaje ista – CG Vijesti
02.08.2021-08:44 08:44

[…] Aktuelno […]