Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Diplomatama prezentovane investicione prilike u Crnoj Gori

Predsjednica Privredne komore Nina Drakić ocijenila je da partnerska saradnja sa DKP ima izuzetan značaj za domaće privrednike i inostrane investitore kojima se pruža prilika da se uvjere da smo dobra investiciona destinacija u kojoj su njihova ulaganja dobrodošla

Privredna komora je u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova 15. marta organizovala radni doručak u hotelu Hilton sa predstavnicima diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP) iz više od 30 zemalja svijeta.

“Bila je to prilika da se predstave ekonomski rezultati i investicioni potencijali Crne Gore u cilju promocije i jačanja međunarodne privredne saradnje”, saopšteno je iz Privredne komore.

Predsjednica Privredne komore Nina Drakić ocijenila je da partnerska saradnja sa DKP ima izuzetan značaj za domaće privrednike i inostrane investitore kojima se pruža prilika da se uvjere da smo dobra investiciona destinacija u kojoj su njihova ulaganja dobrodošla.

Ona je kazala da je Komora održala intenzivnu međunarodnu aktivnost i za vrijeme pandemije omogućila privrednicima da budu dio internacionalnih ekonomskih tokova kroz organizaciju poslovnih foruma, bilateralnih susreta i povezivanja kompanija.

Prema njenim riječima, od obnove nezavisnosti, direktne strane investicije (SDI) veće od 13 milijardi eura, dale su veliki doprinos modernizaciji naše ekonomije i zapošljavanju.

“Međunarodne kompanije koje uspješno posluju u Crnoj Gori su najbolja preporuka investitorima i najpouzdaniji signal povjerenja i dobrog poslovnog ambijenta”, rekla je Drakić.

Ističe da je država sačuvala makroekonomsku i finansijsku stabilnost u uslovima globalne ekonomske neizvjesnosti, te da u 2022. prema procjenama bilježi rast BDP od 7 odsto i BDP per capita od osam hiljada eura, uz pozitivna kretanja u ključnim sektorima privrede.

“Najveći izazovi održanju takvog tempa investicija koje mogu da podrže visoke stope privrednog rasta biće održavanje fiskalne ravnoteže i stabilne eksterne finansijske pozicije Crne Gore “, rekla je Drakić.

Naglašava da inflacija od 13 odsto, što je iznad prosjeka eurozone, ukazuje da će potreba za fiskalnom disciplinom biti sve izraženija, a mogućnost podsticanja rasta kroz potrošnju sve manja. Zato će izazov biti da, djelujući u uslovima ograničenog fiskalnog prostora, stvorimo dovoljno mjesta za podršku privrednoj aktivnosti koja ima kapacitet da dugoročno podržava ekonomski rast i jača potencijale ekonomije.

“Važno je da što prije nastavimo realizaciju kapitalnih infrastrukturnih projekata i tako podstaknemo investicije u proizvodne sektore”, rekla je predsjednica privredne komore.

Ocjenjuje da će glavni katalizator investicione aktivnosti u narednom periodu biti izgradnja novih energetskih kapaciteta, ali ističe da postoji veliki prostor za povećanje poljoprivredne i proizvodnje hrane prepoznatljivog kvaliteta. Smatra da nam je potrebno više IT stručnjaka koji će donijeti potreban tehnološki iskorak našoj privredi.
Posebno je apostrofirala vitalnost crnogorskog turizma, u prilog čemu govori 1,7 miliona turista u 2022. godini, odnosno 60% više nego prethodne.

Zahvalila se diplomatsko-konzularnim predstavnicima koji su kroz promotivne aktivnosti, ali i lične preporuke, doprinijeli da Crna Gora postane prepoznatljiva turistička destinacija.

Drakić ističe važnost unapređenja uslova za poslovanje u privatnom sektoru kako bi se odlučnije krenulo u realizaciju investicionog potencijala, apostrofirajući prije svega važnost pravne sigurnosti i izvjesnosti.

Ona je naglasila značaj međunarodne saradnje i podrške koju Privredna komora ostvaruje kod uvođenja i promocije koncepata dualnog obrazovanja, energetske efikasnosti, cirkularne ekonomije i digitalizacije.

“Internacionalizacija i jačanje kapaciteta naše privrede kroz privlačenje stranih investicija i transfer znanja i tehnologija biće među prioritetima rada Komore i u narednom periodu. Diplomatsko-konzularna predstavništva su naši partneri, a dugotrajna i kvalitetna saradnja koju ostvarujemo je garancija da ćemo imati podršku na putu međunarodnog ekonomskog pozicioniranja Crne Gore”, zaključila je Drakić.

Dejan Vuković, v.d. generalnog direktora Generalnog direktorata za ekonomsku i kulturnu diplomatiju, Ministarstva vanjskih poslova kazao je da današnji geopolitički odnosi i vrijeme globalizacije mijenjaju dinamiku diplomatije, koja je sada otvorenija i više okrenuta ekonomiji, te doprinosi pozitivnom imidžu država.

“Mediteranske zemlje, kao što je Crna Gora, imaju predivne prirodne i bogate ekonomske potencijale”, istakao je Vuković, dodajući da je jedna od najvažnijih misija promocija ekonomskih potencijala, te stvaranje najboljeg biznis okruženje za strane investicije.

Posebno je apostrofirao da bezbjednosti investicija doprinosi članstvo Crne Gore u najvažnijim međunarodnim asocijacijama kao što je NATO i napredovanje na putu EU integracija.

Andrej Lakić, zamjenik direktora Agencije za investicije, predstavio je potencijale za ulaganja u našu državu, povoljnu investicionu klimu, poreski ambijent, lakoću pokretanja biznisa.

Posebno je apostrofirao jednak tretman stranih i domaćih investitora, stabilan bankarski sistem i povezanost naše zemlje sa okruženjem koja se stalno unapređuje izgradnjom infrastrukture, kao i povoljnosti koje nude biznis zone. Napravio je osvrt na potencijale strateških razvojnih grana – energetike, poljoprivrede, ICT-a i drugih, kao i na programe podrške unapređenju konkurentnosti.

Tokom diskusije, diplomate su istakle kvalitetnu saradnju sa Privrednom komorom i njenu posvećenost unapređenju međunarodnih odnosa. Ocijenili su, između ostalog da naša država predstavlja “uspavanog diva turizma” i “Eldorado održive energije”, potencirajući neophodnost unapređenja infrastrukture i povezanosti za postizanje ciljeva – cjelogodišnjeg turizma i afirmisanja naše zemlje kao izvoznika električne energije.

Ocjena je da je našoj zemlji neophodan strateški pristup kako bi harmonizovala ove dvije prioritetne oblasti razvoja, ali i obezbjeđivanje stabilnog i predvidljivog, prije svega pravnog i poreskog ambijenta, kako bi se privukli novi investitori. Ukazali su na važnost diverzifikacije crnogorske ekonomije, čemu posebno mogu doprinijeti razvoj prehrambene i drvne industrije, kao i ICT-a.

Oni su istakli da će u svojim domovinama nastaviti da promovišu potencijale crnogorske ekonomije i ljepote naše turističke destinacije.

“Današnjem skupu prisustvovali su ambasadori i predstavnici DKP iz Albanije, Amerike, Austrije, Azerbejdžana, Belgije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke, Finske, Francuske, Grčke, Njemačke, Mađarske, Italije, Koreje, Letonije, Norveške, Sjeverne Makedonije, Palestine, Kine, Rumunije, Saudijske Arabije, Slovenije, Slovačke, Srbije, Španije, Švajcarske, Turske, Ukrajine, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije, te predstavnik Evropske banke za obnovu i razvoj u Crnoj Gori”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve