Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Dijalog privreda regiona i EU za bržu integraciju u jedinstveno tržište

Poslovna zajednica Zapadnog Balkana očekuje podršku EU u sprovođenju Zelene agende, unapređenju energetske efikasnosti i većoj upotrebi vodonika i biomase, kao i u prenosu znanja i tehnologija kako bi se zaustavio odlazak mladih sa ovog područja

Evropska komisija i Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (KIF ZB 6) pokrenuli su zajedničku poslovnu platformu „ZB6-EU“ koja okuplja privrednike regiona i predstavnike EU sa ciljem unapređenja dijaloga i podrške zapadnobalkanskim ekonomijama da prevaziđu izazove i pripreme se za integraciju u jedinstveno evropsko tržište, saopšteno je danas iz Privredne komore Crne Gore PKCG.

Kao predstavnici crnogorske poslovne zajednice u radu online skupa organizovanog tim povodom učestvovali su predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović i predsjednik kompanije Voli Trade Dragan Bokan.

Predsjednik Privredne komore Srbije i predsjedavajući KIF ZB6 Marko Čadež istakao je važnost jačanja dijaloga između poslovne zajednice regiona i EU, kao i inkluzivnog proširenja – progresivnog otvaranja jedinstvenog evropskog tržišta za kompanije i proizvode sa Zapadnog Balkana. On očekuje da će rana integracija biti dostupna u sektorima koji su usklađeni sa evropskim pravilima i standardima.

“Uspostavljanjem zajedničke platforme i jačanjem dijaloga između poslovne zajednice Zapadnog Balkana i institucija EU, postavljamo teren za efikasno rješavanje svih važnih pitanja za poslovanje za naše firme koje u velikoj mjeri ispunjavaju sve evropske stanandarde”, naglasio je Čadež i pozvao evropske zvaničnike da pomognu da se glas privrede Zapadnog Balkana čuje u EU.

Komesar za susjedstvo i proširenje EU Oliver Varhelji pozdravio je pokretanje poslovne platforme „ZB6-EU“, koja je, kako je istakao, važna za unapređenje trateške saradnje i angažovanja sa poslovnom zajednicom Zapadnog Balkana.

Evropski komesar očekuje da će javno-privatni dijalog omogućiti lakšu primjenu ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan.

“Teško je naći razlog zašto region ne bismo prihvatili kao dio EU“, dodao je Varhelji.

Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, usvojen u oktobru 2020. godine, ima cilj da podstakne dugoročni ekonomski oporavak regiona, podrži zelenu i digitalnu tranziciju, podstakne regionalnu i integraciju sa EU, a predviđa ulaganja u region vrijedna devet milijardi eura.

Predstavnici privrede regiona okupljeni u Poslovni savjet KIF ZB 6 koji čini 16 vodećih kompanija na Zapadnom Balkanu u diskusiji ukazali su na niz važnih pitanja i izazova u poslovanju firmi na tržištu EU.

Kako ističu u Privrednoj komori, predstavnici Eliksira, Tikveša, Balfin grupe i Alkaloida istakli su neophodnost pojednostavljenja procedura za brži protok robe ka EU, skraćenje vremena čekanja na graničnim prelazima između Zapadnog Balkana i EU, važnost digitalizacije i ulaganja u infrastrukturu, poljoprivredu, eneregetiku.

“Poslovna zajednica Zapadnog Balkana očekuje podršku EU u sprovođenju Zelene agende, unapređenju energetske efikasnosti i većoj upotrebi vodonika i biomase, kao i u prenosu znanja i tehnologija kako bi se zaustavio odlazak mladih sa ovog područja”, navode u PKCG.

U radu skupa učestvovao je i nacionalni koordinator Komorskog investicionog foruma u Crnoj Gori Balša Ćulafić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve