Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

DF: Na inicijativu naše partije usvojen predlog Zakona o izmjenama zakona o PIO

Predlogom izmjena zakona Bojovića, Vukićevićeve i Vučinića, omogućeno je, navode iz DF-a, da se usklađivanje penzija sa potrošačkim cijenama i prosječnim zaradama vrši periodično, i to: prvog januara, prvog maja i prvog septembra

Demokratski front saopštio je da je, pored brojnih amandmana, na Skupštini usvojen i Predlog zakona o dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

“Poslanici DF-a, koji su inicirali dopune Zakona o PIO, Maksim VučinićMaja Vukićević i Dragan Bojović, ukazali su na svojevrsnu diskreditaciju penzionerske populacije u Crnoj Gori time što se vrijednost penzija usklađivala sa kretanjem potrošačkih cijena i prosječnih zarada zaposlenih samo jednom godišnje. I to prvog januara tekuće godine, čime su penzioneri bivali u nepovoljnom položaju oko usklađivanju penzija, vezano za stopu njihovog rasta u odnosu na rast plata”, naveli su u saopštenju.

Predlogom izmjena zakona Bojovića, Vukićevićeve i Vučinića, omogućeno je, navode iz DF-a, da se usklađivanje penzija sa potrošačkim cijenama i prosječnim zaradama vrši periodično, i to: prvog januara, prvog maja i prvog septembra.

“Poslanici DF-a su apostrofirali činjenicu da u Crnoj Gori živi oko sto trideset hiljada penzionera, od kojih većina ima vrlo niske penzije, a posebno je flagrantan podatak da se mnoge porodice preko penzija izdržavaju kao preko svog jedinog izvora primanja, čime je položaj penzionera kod nas još zahtjevniji i iziskuje veću pažnju društvene zajednice. Ovim su poslanici istovremeno poslali jasnu poruku da uslovi života najranjivijih kategorija društva moraju biti značajnije poboljšani”, ističu u toj partiji.

Poslanici su, kako kažu, istovremeno naglasili da već od prvog maja treba uskladiti rast penzija, uz realnu bojazan oko skoka cijena nekih proizvoda i povećanje poreskih obaveza građana.

“Upravo stoga se usklađivanje mora nastaviti kontinuirano, jer penzije ne smiju stagnirati u odnosu na rast zarada, što bi, kako su poslanici objasnili, rezultiralo socijalnim raslojavanjem građana, na štetu penzionera kao posebno ranjive kategorije društva”, dodaju oni.

Naglašavaju da je u Zakonu o PIO amandmanski djelovano i po pitanju statusa zaposlenih u sektoru metaloprerađivačke i rudarske industrije koji pravo na starosnu penziju prema usvojenim odredbama treba da stiču sa navršenih trideset godina staža osiguranja, od čega najmanje dvadeset godina provedenih efektivno na radnim mjestima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem.

“Ovo pravo na starosnu penziju može se ostvariti do 31. decembra 2022. godine. Time se nastoji ispraviti barem jedna od nepravdi prema radnicima u rudarskom i metalskom sektoru, koji je decenijama urušavan, a na desetine i stotine zaposlenih ostalo bez posla i bez ikakvih primanja. Pritom, posebno važna ostaju pitanja brojnih opasnosti povezanih sa navedenim poslovima u navedenim strukama, uz naslijeđene probleme oko ostvarivanja prava na penziju i prava na beneficirani radni staž za pojedina radna mjesta”, zakljuuje se u saopštenju DF-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve