Nedjelja, 4 Decembra, 2022
Rubrika:

DF će podržati rebalans, Demokrate i DPS ćute

Predloženi rebalans u ponedjeljak nije dobio zeleno svjetlo skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, na kojem su za njega glasali samo URA i SNP, dok su DPS, DF, SD, Demokrate i BS bili uzdržani

Demokratski front, URA, SNP i Bošnjačka stranka podržaće predloženi rebalans budžeta i planirano zaduženje države u iznosu do 350 miliona eura do kraja godine, dok Demokrate juče nijesu željele da saopšte svoj stav ovim povodom.

Na pitanje Pobjede kako će glasati na današnjoj vanrednoj sjednici Skupštine juče nijesu odgovorili ni u DPS-u, SDP-u i SD-u, dok nam je iz Liberalne partije rečeno da neće podržati rebalans koji je pripremilo Ministarstvo finansija.

Predloženi rebalans u ponedjeljak nije dobio zeleno svjetlo skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, na kojem su za njega glasali samo URA i SNP, dok su DPS, DF, SD, Demokrate i BS bili uzdržani.

Upitne obaveze

Rebalansom je predviđeno povećanje izdataka za 191,3 miliona eura zbog finansiranja dugova Fonda za zdravstvo (FZO) i nabavke ljekova, povećanja penzija i plata u zdravstvu i prosvjeti, nerealizovanja prihoda koji su planirani bez zakonskog osnova… Ministar finansija Aleksandar Damjanović u ponedjeljak je ponovio da je optimista i da očekuje podršku parlamenta, kako bi država mogla da finansira sve obaveze do kraja godine.

Iz Ministarstva finansija Pobjedi je juče saopšteno da će, ukoliko rebalans ne bude usvojen, biti vrlo teško obezbijediti novac koji nedostaje preraspodjelom sredstava iz budžeta drugih potrošačkih jedinica, a da se ne naruši njihova funkcionalnost.

– Mišljenja smo da su donosioci odluka u Skupštini svjesni navedenih okolnosti i da će donijeti odgovornu odluku koja će obezbijediti kontinuitet u pravovremenom izmirivanju obaveza države prema građanima – istakli su iz tog resora.

Poslanik DF-a Dejan Đurović Pobjedi je juče rekao da će podržati rebalans jer je Damjanović naslijedio budžet od Spajića, za koji su oni ranije glasali.

– Jasno je bilo da će nakon „Evrope sad“ Fond za zdravstveno osiguranje ući u minus. Takođe, nijesu ostvareni prihodi koji su planirani budžetom, a za njih nije stvoren zakonski osnov. To su, pored ostalog, razlozi zbog kojih je rebalans očekivan – naveo je Đurović, dodajući da će predložiti nekoliko amandmana koji se odnose na sjever države, ali nije govorio o čemu je konkretno riječ, niti kakav je njihov fiskalni uticaj.

Amer Smailović (BS) istakao je da je rebalans budžeta potreban kako bi država servisirala obaveze do kraja kalendarske godine.

– Bošnjačka stranka će podržati predloženi rebalans, jer je to odgovoran odnos prema svim finanansijskim obavezama koje nas čekaju, ali i prema građanima Crne Gore. Rebalans je neophodan i zbog niza zakonskih rješenja koja su donijeta u prethodnom periodu, bez realne analize na održivost finansijskog sistema – kazao je Smailović Pobjedi.

Liberali protiv

Protiv rebalansa je Liberalna partija iz koje su našem listu rekli da je nedopustivo da to predlaže Vlada u ostavci.

– Neplanska i haotična politika ove vlasti ogleda se i kroz potpuni haos, neznanje i neplansko vođenje ekonomije i finansija, u veoma kratkom roku Crnu Goru su prezadužili, sredstva se prosipaju u tekuću potrošnju takoreći u šuplje, dok novca za funkionisanje ključnih poluga sistema poput zdravstva nema i pitanje je trenutka kada će se on urušiti – istakli su u Liberalnoj partiji.

Njima je neprihvatljivo i zabrinjavajuće da Vlada rebalansom značajno smanjuje sredstva za kapitalni budžet, što će zaustaviti investicije i dodatno usporiti dalji rast crnogorske ekonomije.

– Bilo bi suludo Vladi koja je dovela do toga davati bilo kakvo povjerenje da kroji takav rebalans budžeta – poručili su u Liberalnoj partiji.

Pitanje predlaganja rebalansa u tehničkom mandatu problematizovao je i SD na sjednici Odbora za ekonomiju, na kojem je Damir Šehović saopštio da neće glasati za jer ne žele da preduzimaju odgovornost za loše stanje u javnim finansijama.

Za sada se ne izjašnjavaju ni o prijedlogu da Žugić bude mandatar

Iz većine partija juče nijesu željeli da saopšte kako će se izjasniti o prijedlogu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da Radoje Žugić dobije novi mandat za guvernera Centralne banke (CBCG). O tome će se, kako kažu, izjasniti kada to pitanje dođe na dnevni red Skupštine.

Za sada je poznat samo stav DF-a, koji će, kako je juče Pobjedi kazao Đurović, biti protiv novog Žugićevog mandata.

– Glasaćemo protiv toga i pozvaćemo čitavu parlamentarnu većinu da bude protiv toga – istakao je Đurović.

IzvorPobjeda

Najnovije

Lavica srušila evropski rekord: Joka najefikasnija u istoriji Lige šampiona

Jovanka Radičević upisala se još jednim dostignućem u istoriju rukometa -danas je i zvanično postala najbolji strijelac u istoriji Lige šampiona. Četvrtim golom za Krim...

UŽIVO Britanski obavještajci: U Rusiji pada podrška Putinovom ratu; ”Rusi veoma brzo troše municiju”

Danas je 285. dan rata u Ukrajini. Razvoj događaja pratite na portalu AKTUELNO. 15:40 Rusija najavljuje da neće raditi pod ograničenjem cijena Rusija neće izvoziti naftu...

Registrovano 19 novih slučajeva kovida, bez preminulih

U posljednja 24 sata u Crnoj Gori registrovano je 19 novih slučajeva koronavirusa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ). Tokom jučerašnjeg dana nije...

SD: Nadležni organi da se ne brukaju, već da omoguće nesmetano održavanje izbora u...

Socijaldemokrate Crne Gore pozvale su nadležne organe, tužilaštvo i policiju, odnosno MUP, da umjesto “polemisanja preko medija ko je odgovorniji za blamažu i nesposobnost...

Vujović: Poslanici Demokrata razmišljaju o institucionalizaciji Skupštine građana

Poslanica Demokrata u Skupštini Crne Gore, Tamara Vujović učestvovala je na konferenciji Evropskog parlamenta na temu ,,Podrška parlamentarnoj demokratiji u svijetu – izgradnja demokratske otpornosti”. Vujović...

Najčitanije

Povezano

Božović: Poslanici da podrže budžet i vrate se životnim temama građana

Savez sindikata Crne Gore se od svog osnivanja zalaže za promjene koje će doprinijeti bržoj demokratizaciji društva i uspostavljanju države socijalne pravde. S toga...

Budžet Prijestonice Cetinje planiran na rekordnih 8.920.000 eura

Nacrtom Odluke o budžetu za 2023. godinu planiran je rekordni budžet od 8.920.000 eura, kojim je predviđeno značajno uvećanje izdvajanja za obrazovanje, kulturu i...

CEES: Iz budžeta potrebna veća podrška zapošljavanju, a ne veći broj korisnika socijale

Crnoj Gori je potreban razvojni budžet koji će kreirati uslove za rast i razvoj privrede i otvaranje novih radnih mjesta i time poboljšavati životni...

POPULIZAM SOCIJALNU POLITIKU PRETVORIO U NJENU SUPROTNOST: Uzimaju od  siromašnih da daju bogatima

Prema Prijedlogu Zakona o budžetu za sljedeću godinu, u odjeljku ''transferi za socijalnu zaštitu'' naveden je iznos od  785,1 milion eura od čega za...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve