Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Desetine hiljada eura za Crkvu Srbije, priprema se izmjena menadžerskih ugovora

Izvori Pobjede tvrde da kada je u pitanju pomoć Srpskoj crkvi nijesu samo u pitanju novčani iznosi već i da se masovno angažuje veoma skupa rudarska mehanizacija čitavo vrijeme mandata.

Odbor direktora Rudnika uglja, kojeg čine kadrovi DF-a i Demokrata, donio je na posljednjoj sjednici odluku o novoj donaciji za Crkvu Srbije u iznosu od 12 hiljada eura, saznaje Pobjeda. U pitanju je već druga donacija u kratkom vremenskom roku jer je Odbor direktora sredinom prošle godine donirao 40 hiljada eura Crkvi Svete Petke u Pljevljima za izgradnju parohijskog doma.

Izvori Pobjede tvrde da kada je u pitanju pomoć Srpskoj crkvi nijesu samo u pitanju novčani iznosi već i da se masovno angažuje veoma skupa rudarska mehanizacija čitavo vrijeme mandata.

GRAĐEVINSKO UREĐIVANJE

– Samo građevinsko uređivanje, nasipanje, ravnanje prostora ispod Manastira Sv. Trojice košta ogroman novac. Šteta na putevima kroz Moćevac koja je pričinjena prilikom tih aktivnosti koštala je i koštaće Rudnik velike novce. Takođe, pomagane su i sve ostale crkve i manastiri u Mileševskoj eparhiji i šire. Veliki finansijski izdaci su izdvojeni i radi sređivanja, opremanja i uređivanja Parohijskog doma na Gukama i Crkve Sv. Petke u gradu, a ta pomoć se mjeri i desetinama hiljada eura – tvrde izvori Pobjede.

Iz Rudnika su ranije objasnili da je donacija od 40 hiljada eura data zbog značaja Crkve Svete Petke.

– Svima je poznato da od same izgradnje crkve, tačnije od 1927. godine, crkva nije imala pristojan i sveštenstva i vjernika dostojan objekat u kojem bi se obavljali svakodnevni duhovni, administrativni i kulturno-prosvjetni poslovi.

Kao društveno odgovorna kompanija, pored velikog broja donacija i sponzorstava u svim sferama društvenog života našeg grada, prepoznali smo potrebu vjerskih zajednica za unapređenje uslova u kojima bi se na dostojan način razvijao duhovni život u našem gradu, navodi se u saopštenju predsjednika Odbora direktora Rudnika uglja Dušana Janjuševića.

Istovremeno sa donacijama, menadžment koji bi u narednih nekoliko nedjelja trebalo da bude smijenjen razmišlja i o novoj izmjeni Statuta kako bi se obezbijedile otpremnine za smijenjene menadžere.

PRAVNI MODEL

– Menadžeri otvoreno zagovaraju da se razriješe funkcija i da im Odbor direktora isplati otpremnine, prije smjena i izbora novog rukovodstva. Pravnici u firmi traže pravni model, vjerovatno će da opet mijenjaju menadžerske ugovore. Izvršni direktor je dao saglasnost i rekao da se i ta varijanta ozbiljno razmotri. Ovo bi bilo mimo svih trenutnih akata društva i menadžerskih ugovora – tvrde izvori.

U pitanju bi bila već druga izmjena Statuta kompanije kao i menadžerskih ugovora jer će menadžerski tim koji upravlja kompanijom i nakon razrješenja na osnovu zaštitne klauzule nastaviti da prima naredne dvije godine čak 75 odsto od svoje plate.

Zaštitne klauzule odnose se naravno i na Odbor direktora i izvršnog direktora, koji su kadrovi DF-a i Demokrata.

Izvršni direktor Rudnika uglja je Milan Mijo Lekić, predsjednik Opštinskog odbora Nove srpske demokratije u Pljevljima, dok je predsjednik Odbora direktora Dušan Janjušević, funkcioner Demokrata iz Pljevalja.

Članovi Odbora direktora su, osim Janjuševića, i Slavica Batizić, Budimir Tanjević, Veljko Vasiljević i Zoran Radulović.

Kako je Pobjeda ranije pisala, direktor Rudnika uglja Milan Lekić mjesečno zarađuje 2.760 eura neto, dok je plata predsjednika borda pljevaljske kompanije Dušana Janjuševića 2.467 eura neto, tako da bi Lekić, ukoliko bude razriješen, naredne dvije godine primao 2.070, a Janjušević 1.850 eura.

Bruto zarada Lekića iznosi 4.120 eura, a Janjuševića 3.682 eura. Pobjeda je ove podatke dobila tek nakon što je Rudniku uglja uputila zahtjev na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Posao i za partijske vrtlare

Rudnik uglja Pljevlja raspisao je oglas za zapošljavanje čak 29 radnika za rad na i njegovanju sadnica – vrtlara, na period od šest mjeseci.

Konkurs je raspisan u okviru projekta Zavoda za zapošljavanje Crne Gore pod nazivom ,,Osposobljavanje za rad kod poslodavca“, a kojim je predviđeno zapošljavanje 249 osoba, za šta je opredijeljeno 848.696 eura.

Rudnik uglja Pljevlja oglasio sa saopštenjem povodom oglasa navodeći da će vrtlari biti angažovani za rad na plantažama ljekobilja i uzgoju biljnih kultura za narodnu kuhinju, te da projekat finansira Zavod za zapošljavanje.

Izvori Pobjede tvrde da su posao već kaparisali partijski vojnici DF-a i Demokrata. Iz Vlade je saopšteno da je sadašnji menadžment zaposlio gotovo 200 novih radnika.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve