Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Deset pozitivno ocijenjenih projekata za ranu fazu razvoja startapova

Ugovaranje projekata, kako se navodi, biće realizovano do kraja godine, dok se početak implementacije projekata očekuje u januaru 2023. godine

Deset prijava je pozitivno ocijenjeno, nakon uspješno sprovedenog procesa evaluacije pristiglih prijava na Javni konkurs za grantove za ranu fazu razvoja startapova koji je objavljen 27. juna 2022. godine, saopšteno je iz Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja.

Ugovaranje projekata, kako se navodi, biće realizovano do kraja godine, dok se početak implementacije projekata očekuje u januaru 2023. godine.

“Do isteka roka za dostavljanje prijava na Konkurs pristigle su 33 prijave i sve su uspješno prošle provjeru formalne ispunjenosti uslova za učešće na Konkursu, te su upućene na evaluaciju u skladu sa Pravilnikom o kriterijumima za imenovanje eksperata i postupku ocjene inovacionih programa i projekata. Oko 58 odsto prijava kandidovano je od strane startapova koji već posluju na tržištu i upisani su u Centralni registar privrednih subjekata (CRPS), dok ostatak čine neformalni startap timovi, koji su, u slučaju pozitivne evaluacije po ovom konkursu, u obavezi da se registruju kod CRPS i upišu u Registar inovacione djelatnosti”, navodi se u saopštenju.

Iz resora podsjećaju, Predmet Javnog konkursa bio je sufinansiranje startap projekata koji će ponuditi digitalna rješenja u četiri prioritetna područja pametne specijalizacije.

Ukupan iznos podrške obezbijeđen za ove namjene u 2022. godini iznosi 200.000,00 eura, a Ministarstvo može dodijeliti podršku za pojedinačni startap projekat u iznosu od 6.000,00 do 20.000,00 eura.

“Budući korisnici granta u obavezi su da obezbijede 20 odsto sopstvenog sufinansiranja od ukupne vrijednosti projekta, čime se stimuliše ulaganje u inovacionu djelatnost. Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja Crne Gore objavilo je ovaj Konkurs u skladu sa Programom za inovacije 2021-2024, s rokom za prijavljivanje do 20. septembra 2022. godine. Rok za prijavljivanje je produžen do 28. septembra 2022. godine zbog sajber napada na Vladinu IT infrastrukturu i nefunkcionalnosti portala www.inovacije.gov.me, te su podnosioci prijava konkursnu dokumentaciju dostavljali u originalu na arhivu Ministarstva do naznačenog roka”, poručuju iz resora.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve