Izbor nove viceguvernerke CBCG, iako je još u toku sudski postupak koji se vodi po tužbi za nezakonitu smjenu Irene Radović, sadrži potencijalno višestruke nezakonitosti i predstavlja nastavak nepotrebno stvorenog pravnog galimatijasa, saopšteno je iz DEMOS-a.

foto Demos

“Krajnja posljedica je izazivanje strahovite pravne nesigurnosti, jer bahata i orkestrirana elita nastoji da ustanovi „pravilo“ da trenutna skupštinska većina može da prekraja čak i sudske odluke, čime se gazi elementarno načelo podjele vlasti”, navodi se u saopštenju.

U DEMOS-u smatraju da se ovim još jednom pokazalo da vlast i pojedinci bliski vlasti državu tretiraju kao sopstveni plijen.

“Očigledno je da inicijatori ovih nezakonitih akcija nastoje da izbjegnu odgovornost za protivpravno činjenje prebacujući ovakve odluke na Skupštinu kao kolektivno tijelo. Međutim, nema sumnje da, kao što je evidentno u slučaju pomoći MA, upravo Vlada ima najveću odgovornost za mjere koje preduzima”, navodi se u saopštenju.

Kažu da je izglasavanje zakona o ulaganju 155 miliona eura u suprotnosti sa važećim Zakonom o državnoj pomoći, a nije obezbijeđeno ni potrebno mišljenje nadležne Agencije za zaštitu konkurencije.

“U oba navedena slučaja vlast se direktno konfrontira sa relevantnim međunarodnim adresama, prije svega EU. Time njihova bahatost prevazilazi okvire crnogorske sredine, stižući i do međunarodnih instanci, sve to sa negativnim posljedicama po zemlju”, navodi se u saopštenju.

Komentari

avatar