Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Delegacija EU: Crna Gora izgubila 760 hiljada jer novac iz programa IPARD II nije koristila na vrijeme

Evropska komisija usvojila je i objavila 23. marta ove godine IPARD program za ruralni razvoj u okviru IPA u kome se Crna Gora ne pominje

Program IPARD III Crne Gore dostavljen je Evropskoj komisiji 24. marta 2022. godine i trenutno je u proceduri procjene, kazali su za Portal RTCG iz Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici. IPARD fond je pretpristupni program Evropske unije. To je najkompletniji program za ruralni razvoj preko koga je moguće odjednom dobiti podršku za više različitih vrsta investicija. Vezano za IPARD II, iz ambasade EU objašnjavaju da je Crna Gora na kraju 2021. godine izgubila 759.662,60 eura, jer ta sredstva nisu utrošena na vrijeme.

Evropska komisija usvojila je i objavila 23. marta ove godine IPARD program za ruralni razvoj u okviru IPA u kome se Crna Gora ne pominje.

“Četiri usvojena programa IPARD III (Albanija, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska) dostavljena su Evropskoj komisiji još krajem prošle godine. Interne konsultacije i procedure razmatranja u Komisiji, koje uključuju i razmatranje od strane eksperata iz zemalja članica EU na Odboru za Ipu III, zahtijevaju određeno vrijeme. Iz tog razloga je Komisija usvojila ove programe 9. marta 2022. Program IPARD III Crne Gore dostavljen je Evropskoj komisiji 24. marta 2022. i trenutno je u proceduri procjene. Kada se pozitivno okonča proces procjene i razmatranja, uključujući i na Odboru za IPA III, biće donijeta posebna odluka Komisije kojom se usvaja Program IPARD III Crne Gore. U slučaju pozitivnog ishoda svih razmatranja, očekujemo da će program biti usvojen do kraja maja”, izjavili su iz Delegacije EU.

Što se tiče ocjene EU revizora vezano za stanje u Agenciji za plaćanje, posebno ocjena spremnosti službenika u agenciji, Iz Delegacije su kazali da su trenutno Crnoj Gori povjereni zadaci implementacije budžeta za tri programske mjere IPARD II.

To su, kako su rekli, M1, investicije u fizički kapital poljoprivrednih gazdinstava, M3, investicije u fizički kapital vezano za preradu i marketing poljoprivrednih i ribljih proizvoda i M7, diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja.

“Dok je akreditacija za sprovođenje M1 i M3 puna, za M7 je uslovna. Uslovna akreditacija za M7 znači da postoje određeni uslovi koje treba ispuniti prije pune implementacije ove mjere. U tu svrhu, postoji Akcioni plan koji su izradila nacionalna IPARD tijela, a koji uključuje relevantne mjere koje je potrebno preduzeti. Nakon njegove realizacije, revizori EK mogu ukinuti uslove na M7. Ti uslovi se uglavnom odnose na postojanje dovoljnog i kvalifikovanog osoblja u strukturama, čime se obezbjeđuje pravilna implementacija programa”, poručili su iz Delegacije EU.

Odgovorili su i na pitanje koliko je Crna Gora potrošila novca iz prethodnog IPARD programa do 2021. godine, odnosno koliko je iskoristila odobrenih sredstava.

“Maksimalni predloženi indikativni budžet za IPARD II za Crnu Goru je 39 miliona eura, podijeljen na sljedeći način:

Foto: screenshot/RTCG
Foto: screenshot/RTCG

Postoje stroga pravila za korišćenje ovih sredstava. Godišnje alokacije se mogu koristiti do tri godine kasnije. Trenutno uplaćena sredstva IPARD II iznose 8,5 miliona eura, dok je ugovoreno 18,9 miliona eura. Crna Gora je na kraju 2021. godine izgubila 759.662,60 eura, jer ova sredstva nisu utrošena na vrijeme”, zaključili su iz Delegacije EU.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve