Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Deficit budžeta u prva četiri mjeseca 36,4 miliona eura

Posmatrajući ukupni rezultat u periodu od januara do aprila, kumulativni budžetski deficit iznosi 36,4 miliona eura, odnosno 0,7 odsto BDP-a, i niži je od plana 120,5 miliona eura, odnosno 76,8 odsto

Deficit budžeta za prva četiri mjeseca iznosi 36,4 miliona eura ili 0,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je u aprilu bio 14,3 miliona eura, što je niže od planiranog.

„Uzimajući u obzir ostvarene prihode i izvršena plaćanja, u aprilu je ostvaren budžetski deficit od 14,3 miliona eura, odnosno 0,3 odsto BDP-a, što je 5,4 miliona eura manje u odnosu na plan za ovu godinu“, pokazali su podaci Ministarstva finansija o izvršenju budžeta, objavljeni na sajtu tog Vladinog resora.

Posmatrajući ukupni rezultat u periodu od januara do aprila, kumulativni budžetski deficit iznosi 36,4 miliona eura, odnosno 0,7 odsto BDP-a, i niži je od plana 120,5 miliona eura, odnosno 76,8 odsto.

“U odnosu na isti period prethodne godine, budžetski deficit je niži 107 miliona eura, odnosno 74,6 odsto“, dodaje se u saopštenju.

Prihodi budžeta od početka januara do kraja aprila iznosili su 598,6 miliona eura ili 11,3 odsto procijenjenog BDP-a i veći su 106,1 milion eura ili 21,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su u odnosu na planirane veći čak 70,6 miliona eura ili 13,4 odsto.

Prihodi budžeta za četiri mjeseca veći su i od prihoda ostvarenih u uporednom periodu 2019. godine, 62,2 miliona eura ili 11,6 odsto.

Rast prihoda rezultat je dijelom uvećanja raspoloživih dohodaka, kao i značajnog uvoza i povećanih cijena artikala, što je uticalo na bolju naplatu prihoda od poreza na dodatu vrijednost (PDV), akciza i međunarodne trgovine.

„Prihodi po osnovu PDV-a i akciza nastavljaju da bilježe značajan rast u odnosu na planirane i to 52,9 miliona eura ili 27,5 odsto, odnosno 10,1 milion eura ili 15,4 odsto. U odnosu na četiri mjeseca prošle godine, prihodi od PDV-a su veći 73,1 milion eura ili 42,5 odsto, dok su prihodi od akciza veći 18 miliona eura ili 31,1 odsto“, pokazuju podaci Ministarstva.

Pored navedenog, kategorija porez na dobit preduzeća takođe bilježi realizaciju u iznosu značajno iznad planiranog, 15,5 miliona eura ili 28,4 odsto, što je pored dobrih rezultata iz poslovne prošle godine pokazatelj i visokog stepena poreske discipline. U odnosu na prethodnu godinu, prihodi po ovom osnovu veći su 21,4 milion eura ili 43,9 odsto.

„S druge strane, kategorija doprinosa ostvarena je na nešto nižem nivou od planiranih 6,9 miliona eur ili 5,4 odsto, kao i u odnosu na prethodnu godinu 22,4 miliona eura ili 15,6 odsto, a kao rezultat ukidanja doprinosa za zdravstveno osiguranje“, navodi se u saopštenju.

Međutim, kako je bilo i očekivano, doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje su veći u odnosu na uporedni period prošle godine 9,4 odsto, prvenstveno kao posljedica toga što se povećanjem minimalne zarade povećala i osnovica za obračun. Takođe, doprinosi za PIO u aprilu bilježe značajan rast u odnosu na isti mjesec prethodne godine 27,7 odsto.

„Prihodi budžeta u aprilu iznosili su 182 miliona eura, što je 26,3 odsto ili 37,9 miliona eura više u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok je u odnosu na plan više 12,4 odsto ili 20,1 milion eura“, dodaje se u saopštenju.

Izdaci budžeta u periodu od januara do aprila iznosili su 634,9 milion eura ili 12 odsto procijenjenog BDP-a i u odnosu na planirane niži su 50 miliona eura ili 7,3 odsto, i na nivou su izvršenja u odnosu na isti period prošle godine.

„U strukturi ukupne potrošnje, izdaci u okviru tekućeg budžeta, budžeta državnih fondova i rezerve iznose 92 odsto, dok kapitalni budžet čini osam odsto. Niže izvršenje u naznačenom periodu dominantno se odnosi na plaćanja po osnovu prava iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja kod Fonda PIO, koje se realizuje u skladu sa brojem izvršilaca i za koja se očekuje da će u narednom periodu, usljed usklađivanja penzija, rasti i dostići plan, transfera institucijama, pojedinicima, nevladinom i javnom sektoru, kao i tekuće budžetske rezerve“, rekli su iz Ministarstva.

Kada je u pitanju kapitalni budžet, realizacija je na nivou od 47,9 miliona eura i izvršenje je niže od plana za oko 20 miliona eura, odnosno 23 odsto. Najznačajnije izdvajanje u okviru kapitalnog budžeta odnosi se na realizovana plaćanja za potrebe projekta autoputa u iznosu od 21,5 miliona eura što je 13,1 milion eura, odnosno 38 odsto niže izvršenje od plana.

„Izdaci budžeta u aprilu iznosili su 196,32 miliona eura i viši su u odnosu na plan 14,7 miliona eura, odnosno 8,1 odsto, kao i u odnosu na april prošle godine za 31,9 milion eura, odnosno 19,4 odsto što je generisano većim izvršenjem kod transfera institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru, dominantno u okviru transfera za zdravstvenu zaštitu Fondu za zdravstveno osiguranje, kao transfera za obrazovanje, kao i kamata“, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve