Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Crna Gora finansijski ulazi u zonu GRČKE DRAME!?

Podaci koje je saopštio Đukanović jasno ukazuju da je populistički program Evropa sad uzrok velikog problema u crnogorskim javnim finansijama. To su potvrdila i dva ministra u Vladi - Aleksandar Damjanović koji vodi resor finansija, ali i zdravlja Dragoslav Šćekić. Svi parametri pokazuju da Crnoj Gori tek slijede veliki finansijski problemi.

Crnogorske javne finansije su u vrlo dramatičnom stanju, tvrde najviši državni funkcioneri. Iako je u političkom sistemu neka vrsta “kohabitacije” u odnosima između predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i Vlade, gdje često dolazi do mimoilaženja u stavovima, njihova mišljenja su po pitanju ocjena u oblasti finansija saglasna u načelu.

Podsjetimo, portal AKTUELNO je prije tri dana je objavio da Vlada za dvije godine planira da se zaduži oko 1,1 milijardi eura, što je rekordan iznos zajma od uvođenja višestanačkog sistema u Crnoj Gori početkom 90-ih godina prošlog vijeka.

Deficit budžeta

Osim zaduženja veliki problem crnogorske ekonomije je budžetski deficit. Prema nezvaničnim procjenama ukupan manjak državne kase iznosiće 200 miliona eura, ili oko osam odsto planiranog budžeta za ovu godinu.

Đukanović je u ponedjeljak veče u emisiji Aritmija na Gradskoj TV saopštio da se Crna Gora danas zadužuje mnogo više nego što je neophodno za otplatu starog duga.

”Danas se na tržištu kapitala, zbog takve percepcije stabilnosti javnih finansija Crne Gore ne možemo zadužiti ispod osam do devet odsto, ako se uopšte možemo zadužiti. Drugo, kada govorimo o deficitu, prošle godine je budžetski deficit bio dva posto. Ove godine je, sada, prema projekciji Vlade 7,6 odsto. I dali su srednjoročno kretanja deficita tako da on se smanjuje od 7,6 posto, ali 2025. godine dolazi do 4,1 odsto”, naveo je predsjednik.

Podaci koje je saopštio Đukanović jasno ukazuju da je populistički program Evropa sad uzrok velikog problema u crnogorskim javnim finansijama. To su potvrdila i dva ministra u Vladi – Aleksandar Damjanović koji vodi resor finansija, ali i zdravlja Dragoslav Šćekić.

Damjanović najavljuje i rebalans budžeta.

“Naravno da će rebalans biti neophodan zbog toga što budžet za tekuću godinu koji je usvojen u mandatu prethodne Vlade nije dobro planiran, zbog brojnih neizmirenih obaveza bivše Vlade kao i novih obaveza naročito iz socijalne sfere”, rekao je Damjanović.

Poseban problem predstavlja što crnogorska ekonomija nema izgledne perspektive ni u narednoj godini, jer se i dalje planira novo zaduženje u iznosu od preko 600 miliona eura, a trebalo bi podsjetiti da su “eksperti” Milojko Spajić i Jakov Milatović tokom svog rukovođenja finansijama i ekonomijom nagomilali dugove koje su ostavili novoj Vladi da ih plaća. Tako se ulazi u začarani krug koji sve više podsjeća na ono stanje u kojem se našla ekonomija Grčke prije 12 godina. Iako situacija još nije do te mjere dramatična, ipak, za sada ne postoji nijedan značajni parametar koji je pozitivan.

Na to su u utorak upozorili i predstavnici Centralne i poslovnih banaka koji su predočili optimizam u pogledu rasta kreditne aktivnosti od oko 37 odsto, ali istovremeno i upozorili da bi i oni mogli da uđu u problem.

”Izražena je zabrinutost zbog negativnih makroekonomskih trendova koji bi, ukoliko u doglednom periodu ne budu zaustavljeni, mogli da se odraze na stabilnost bankarskog sektora”, zaključeno je u saopštenju nakon sastanka CBCG i komercijalnih banaka.

Kada se podvuče crta, javne finansije Crne Gore nemaju nijedan pozitivan signal, jer je novo zaduženje neophodno, a manjak državne kase ne može biti sveden na održiviji nivo još najmanje tri godine. To je, nažalost, najoptimističniji scenario. Pesimistički scenario je uključivanje MMF u konsolidovanje javnih finansija, a to onda znači i duboke rezove! Iz sadašnje vizije, šanse su jednake!

D.G.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ozbiljnost
08.09.2022-13:25 13:25

Tužno kako goleme patriote koje se ogrću zastavom da sakriju svoju netransparentnost rade sve kao NVO aktivistkinje da sruše CG ekonomiju.

Tara
08.09.2022-18:10 18:10
Reply to  Ozbiljnost

Is!

Tara
08.09.2022-18:09 18:09

Sta uradise fanatici crkve Srbije..Oni moraju biti kaznjeni.Marovic je zboj jeftine prodajne cijene..zavrsio u zatvor..prakticno radi sitnice..a ovi svetosavci sto su uradili..je katastrofalni kriminal CG je na rubu propasti..Zaposljavaju hiljadama sluzbenika i radnika..kako bi ih glasali..a nemaju ni diplomu..niti posao..prava katastrofa..